Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken Årgang 2024 nr. 4

Læs online
Forside NY

Faglig hverdag

"Det bliver rigtig godt for patienter og pårørende"

I maj måned satte Regionshospitalet Horsens og fire klyngekommuner fokus på palliation, der skal sikre lindrende behandling og pleje til alle, der er ramt af livstruende sygdom. Det tværfaglige samarbejde mellem kommuner og region kommer både personale og patienter til gavn, og en dag i maj fik Sygeplejersken lov til at følge en hjemmesygeplejerske.

Sårsygeplejerskerne rykker ud

Hvis hjemmesygeplejersker på Fyn har brug for faglig sparring om sårbehandling hos en borger, kan de få en sårsygeplejerske fra Odense Universitetshospital med på hjemmebesøg. Til gavn for både borger og sygeplejersker.

Arbejdsliv

175 tyskere tiltrukket af mindre ”jawohl”

Tyskere står i kø for at høre om mulighederne for at bo og arbejde i Ringkøbing-Skjern Kommune. Også sygeplejersker, som tiltrækkes af bedre work-life balance og fladere hierarki. Holger Hampe-Hecht arbejder allerede i kommunen som tilflytterguide ved siden af sit job som operationssygeplejerske.

”I Danmark har man et større ansvar”

Tyske Andreas Hopf og kæresten ville rejse og bo og arbejde i forskellige lande, men kom ikke længere end til Danmark, hvor han arbejder i Ringkøbing-Skjern Kommunes sygepleje.

Tema: Tværfaglige teams

”Jeg kan jo godt smøre en rugbrødsmad, når jeg alligevel er der”

Mange sygeplejersker frygter, at vigtig sparring med andre sygeplejersker og kompetenceudvikling går tabt, når kommuner organiserer ældreplejen i faste, tværfaglige teams. I Egedal Kommune har mange sygeplejersker sagt op i protest mod den nye struktur. Andre steder er man glade for det.

Samarbejdet om borgerne er blevet tættere

Nogle sygeplejeopgaver havner hos assistenterne – og omvendt – når sygeplejersker, assistenter og hjælpere sammen lægger puslespillet for dagens køre-lister i Hjemmeplejen Sundbyparken på Amager. Her er de organiseret i tre faste teams, hvor det tværfaglige og fleksible samarbejde giver tilfredse medarbejdere og færre besøg hos borgerne.

Hørt

Dilemma

Forskeren fortæller

Mor og barn skal ikke længere adskilles

Sygeplejersker skal opkvalificeres, og indretningen af sygehuse nytænkes, når to hospitaler i hovedstadsområdet de kommende år indfører couplet care for familier med alvorligt syge nyfødte børn. Det skal hjælpe familiedannelsen, at mor og barn er indlagt på samme afdeling.

Forskning får liv

Gå med smerte

Som følge af amputationsskandalen i 2022 har Region Sjælland i samarbejde med kommunerne gjort en særlig indsats med bl.a. gangtræning for at forebygge amputationer – til glæde for borgere som Morten Kristiansen.

Studerende i praksis

Tid med en holocaust-overlever

Hvilken sygepleje kan en studerende bruge, når hun føler sig som en lille pige, der bare prøver at være stærk for et andet menneske? Måske er det vigtigste bare at være der.

Sundhedsvæsentligt

Kortere uddannelse, mindre magt

Lækkede dokumenter viser, at regeringen overvejer at forkorte bl.a. sygeplejerskeuddannelsen. Det får forskere og fagpersoner til at råbe vagt i gevær, da det ifølge dem vil gøre sygeplejersker fagligt svagere i et sundhedsvæsen, der samtidig stiller højere krav.

Tillidsrepræsentanten

Opdagede lønfejl på 30.600 kr.

Ved et tilfælde opdager tillidsrepræsentant Mike Grandt Straagaard, at en af sygeplejerskerne har fået forkert løn i halvandet år. Nu opfordrer han alle til at tjekke deres lønseddel igennem. Ikke mindst ift. overenskomsten for 2024.

Øvrige artikler

Hundrede års ferieminder

Siden 1924 har Dansk Sygeplejeråds medlemmer kunnet holde ferie i fagforeningens fritidshus i Løkken. I år har huset 100-års jubilæum, og tiltrækker stadig sygeplejersker fra hele landet. Sygeplejersken tog til sommerlandet for at besøge nogle af dem, der bliver ved med at komme igen.

Sukkervand og sæbebobler trøster Ronja

For fagpersonale, der har med børn og unge at gøre, har det betydning at vide, hvad der kan støtte børnene i utrygge situationer. En sygeplejerske fik idéen til Barnets Profil, som skal sikre, at detaljer om patienterne er tilgængelige for personale på tværs af afdelinger og hospitaler.