Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken Årgang 2024 nr. 5

Læs online Download
SY 5 FORSIDE

Mundpleje

Med tandbørsten som våben

God mundhygiejne kan forebygge infektion, sygdom og død, men mundplejen nedprioriteres alt for ofte i den basale sygepleje. På Kæbekirurgisk Afdeling og på flere sengeafsnit på Odense Universitetshospital har sygeplejersker og tand- plejere blæst til tværfaglig kamp mod tandskader og farlige mundbakterier.

Arbejdsliv

”Et bid i armen tager man da ikke skade af”

Sygeplejersker bliver stadig oftere udsat for trusler og vold fra patienter og pårørende. Mange arbejdspladser er derfor begyndt at forebygge. Bl.a. ved et opgør med supermandskulturen, hvor sygeplejersker undlader at anmelde trusler og vold.

Fra overbærenhed til anmeldelse og dom

De seneste måneder har sygeplejerske Tanja Bilsteen været i retten og vidne mod patienter to gange. Hun er en af de sygeplejersker, der har oplevet, hvordan slag og trusler fra patienter og pårørende fylder stadigt mere i dagligdagen. Hun frygter, at det skræmmer kolleger væk fra faget.

Forskeren fortæller

Undren drev sygeplejerske til forskning

92 pct. af patienter, der modtager intermitterende CPAP-behandling på afdeling for lunge- og infektionssygdomme på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital kan undvære den, viser et forskningsprojekt. Ved at udføre systematiske fysioterapeutiske vurderinger kan man frigive værdifuld tid for sygeplejerskerne.

Hørt

Abstinenser skal anerkendes

Efter 19 års kamp for at trappe ud af antidepressiv medicin håber sygeplejerske Signe Dalsgaard Jakobsen, at man vil anerkende medicinens mulige invaliderende abstinenser.

Forskning får liv

Julie bygger bro til private træningstilbud

Når borgere afslutter et kommunalt forebyggelses- eller rehabiliteringsforløb, har mange af dem svært ved at forblive fysisk aktive. De har brug for hjælp til at opsøge nye fællesskaber og fortsætte i private foreningstilbud. Det hjælper sygeplejerske Julie Prasz med.

Faglig hverdag

Botox-behandling skal give flere kram

På Bispebjerg og Frederiksberg Hospital har sygeplejersker overtaget flere af lægernes behandlinger med botulinumtoksin - også kaldet botox. Behandlingen gør, at patienter med ALS, parkinson og atypisk parkinson savler mindre og ikke sidder med lukkede øjne. Forhåbentlig kan det føre til flere kram fra plejepersonale og pårørende.

Mit job

Her taler vi om kønsligt ubehag

I Center for Kønsidentitet på Rigshospitalet har sygeplejerske Pia Skriver samtaleforløb med patienter, der har et ønske om at ændre deres køn. Hun gør sit bedste, for at patienterne ikke skal føle, at de er til eksamen.

Dilemma

Studerende i praksis

Omvendt nåleskræk

En sygeplejestuderendes debut på en PVK-anlæggelse bekræftede hans skræk for at stikke en patient.

Øvrige artikler

Digitalisering gør sundhedsvæsenet sårbart

Strømnedbrud og hackerangreb kan have alvorlige konsekvenser for et sundhedsvæsen, der er baseret på elektronik og websystemer. Ekspert mener, at digitaliseringen har øget sundhedsvæsenets sårbarhed.

Da strømmen gik, fandt Ida nødløsninger

Et strømsvigt på Herlev Hospital satte elevatorer, intern kommunikation og iltapparater ud af spil. Sygeplejerske Ida Simonsen oplevede, at der blev fundet løsninger på tværs af afdelinger og fagligheder, men det viste også sårbarheden ved et strømnedbrud.

Etisk team rykker akut ud til dilemmaer

Når sundhedspersonalet på Herlev og Gentofte Hospital står i et etisk dilemma, kan de tilkalde en klinisk etisk udrykningstjeneste. Den består af sygeplejersker, læger og en hospitalspræst, der akut rykker ud for at hjælpe.

"Hvordan hjælper vi patienten til en værdig død?"

Lone er indlagt på hospitalet. Hun er afkræftet og i den sidste fase af livet. Men Lones mand, Peter, er uenig i, at hun er på vej til at dø. Han bliver derfor ved med at give hende mad. Personalet er i tvivl om, hvad de skal gøre og tager derfor fat på Klinisk Etisk Udrykningstjeneste.

Uddannelse er fundamentet for professionen

Sygeplejersker skal have et højt uddannelsesniveau, de skal have indflydelse på vigtige beslutninger, og der skal generelt mere fokus på forebyggelse og grundlæggende sygepleje. Det slår Dorthe Boe Danbjørg og Dansk Sygeplejeråd fast med ny professionsstrategi.