Fag & Forskning
Forsvarlig behandling kan ske lokalt
Overvægtige børn I: Sundhedsplejersker i mere end halvdelen af landets kommuner har fået træning i at anvende ”Holbækmodellen” lokalt.
Fag & Forskning 2017 nr. 2, s. 8-9
Af:
Sussi Boberg Kjær, journalist
Siden 2007 har Holbæk Sygehus med succes brugt en metode til behandling af børn med overvægt, som nu er ved at blive bredt ud til sundhedsplejen i landets kommuner, så flere børn lokalt kan få glæde af behandlingen.
”Vi ved, at tre ud af fire børn kan få reduceret graden af deres overvægt, blodtryk, fedtlever og kolesterol ved at komme til mellem fem og otte konsultationer i løbet af et år og få lagt et skræddersyet program, der passer specifikt til det enkelte barn og familie,” forklarer overlæge i pædiatri, Jens-Christian Holm.
Han er forskeren bag metoden, der i folkemunde har fået navnet ”Holbækmodellen”.
Om behandlingsmetoden kan fungere uden for hospitalssystemet, undersøgte Jens-Christian Holm i et ph.d.-projekt, som han i 2012 startede op sammen med læge og ph.d.-studerende Pernille Maria Mollerup. Otte kommuner blev inviteret til at deltage (se resultater i faktaboks).
”Ph.d.-projektet viste det samme, som vi havde set på Holbæk Sygehus, og dermed at Holbækmodellen er en gangbar metode at anvende i kommunalt regi også,” fortæller Jens-Christian Holm.
Læs også: Kun hvis familien møder op, kan vi hjælpe
Indtil videre har han været med til at træne sundhedsplejersker i 60 ud af landets 98 kommuner i brugen af Holbækmodellen.
Metode
• 1.001 overvægtige børn 3-18 år (heraf 455 drenge) i otte kommuner blev behandlet i halvandet år for overvægt med Holbækmodellen.
• Højde, vægt og taljemål blev målt ved hver konsultation.
Resultater
• Tre ud af fire børn (74 pct.) reducerede graden af deres overvægt signifikant, målt som body mass index standard deviation score (BMI SDS).
• Børnenes aldersjusterede taljeomkreds blev reduceret med 3,8 cm for drenge og 5,1 cm for piger, og de oplevede større livskvalitet.
Konklusion
Kommunebaseret behandling af børn med overvægt kan udføres med succes ved at følge principperne for Holbækmodellen.
Fakta om BMI SDS
Body mass index (BMI) standard deviation score (SDS) er et vægtmål, som er uafhængigt af alder og køn. Det viser, om et barn bliver mere eller mindre overvægtigt, selvom barnet vokser og udvikler sig.
Neutral kommunikation tillader tabuer
Jens-Christian Holm er klar i mælet, når han skal forklare, hvorfor han mener, at Holbækmodellen virker.
”Vi gør det tilladt at tale om tabuer ved at nedtone den medfølende kommunikation og i stedet dyrke den neutrale kommunikation ved at stille spørgsmål som f.eks. ”er du kræsen?” eller ”hvad spiser du til morgenmad?” uden at vi selv kommer med en reaktion på svaret,” forklarer han.
”På den måde får vi alle de ting at vide, vi har brug for, som ”jeg spiser chokopops hver dag” eller ”jeg drikker sodavand hver dag”.”
Ved den første konsultation identificerer sundhedsplejersken familiens problemer ved at stille 160 spørgsmål og lave en behandlingsplan med typisk op til 20 ændringer, som familien skal følge.
Kroppens ældgamle hormonsystem kæmper imod
Holbækmodellen har ingen kalorierestriktion og tillader f.eks., at barnet kan spise anden portion aftensmad 20 minutter efter den første portion. Det bunder i, at vores krop kæmper imod en kalorie-restriktion ved at forsøge at bevare kroppens fedtmasse.
”Vores ældgamle hormonsystem, som i sin tid sørgede for, at dyrene overlevede om vinteren, er katastrofalt, når mennesker skal tabe sig. Hvis man tror på den gamle lærdom om energibalance – at du skal spise mindre og bevæge dig mere – så kan du godt tro om igen,” siger han.
Med andre ord: Hvis man prøver at tabe sig, vil kroppens hormonsystem forsøge at modregulere det ved at skrue ned for energiforbruget på alle områder, f.eks. energien til at vokse og til at bekæmpe infektioner.
”I stedet for kalorierestriktion handler det om at spise sig mæt med måde i ordentlig mad. F.eks. er havregryn mere nærende og mættende end knækbrød og frugt om eftermiddagen,” forklarer Jens-Christian Holm.
Attribution
Illustration: Mathias N. Justesen
Litteratur
- Mollerup PM, Gamborg M, Trier C, Bøjsøe C, Nielsen TR, Baker JL and Holm JC. A Hospital-based child and adolescent overweight and obesity treatment protocol transferred into a community healthcare setting. PLOS ONE 2017; 12(3):1-17.
- Mollerup PM, Nielsen TR, Bøjsøe C, Kloppenborg JT, Baker JL, Holm JC. Quality of life improves in children and adolescents during a community-based overweight and obesity treatment. Qual Life Res 2017 (e-publication ahead of print).
- Holm J-C, Gamborg M, Bille DS, Grønbæk, Ward LC, Faerk J. Chronic Care Treatment of Obese Children and Adolescents. The International Journal of Pediatric Obesity. 2011 Aug;6(3-4):188-96. Epub 2011 May 2.