Fag & Forskning
Sygeplejerskerne må se at komme ud af moderrollen
Psykiatri. Sygeplejerskers forståelse af (patient)involvering viser sig paradoksalt nok ved, at de er eksperterne, som definerer psykiatriske patienters behov og klarer deres problemer.
Fag & Forskning 2017 nr. 3, s. 34-35
Af:
Redaktionen
Introduktion: Psykiatrisk sygepleje i Skandinavien har historisk set været domineret af perspektiver, der var psykodynamiske og relationsbaserede frem for medicinske. Flere studier har vist, at der ses en forståelse af forholdet mellem professionel og patient, der er sammenligneligt med familiemetaforer. Det at behandle voksne patienter som børn kan blive en normal tilstand, og patienternes adfærd kan anses for at være barnlig. Formålet med studiet var at perspektivere, hvordan psykiatrisk sygepleje kan understøtte sygeplejerskers måde at arbejde med (patient)involvering i psykiatriske institutioner.
Metode: Analysen er baseret på en lærebog af Strand L & Iversen A: Fra kaos mod samling, mestring og helhed: Psykiatrisk sygepleje til psykotiske patienter. 16. udgave, København: Gyldendal, 1994. Lærebogen er ofte blevet refereret til som ”biblen” af sygeplejefagligt personale. Diskursanalysen af lærebogen bygger på et konstruktivistisk perspektiv.
Resultater: Gennem analyse af bogen fremkommer følgende fund: Sygeplejerskernes karakter beskrives som normativ med paternalisme og moderligt rationale, der tilsammen definerer identiteten af en dominerende og omsorgsfuld sygeplejerske. Patientens identitet blev derimod beskrevet som hankøn, uheldig og barnlig med svagt ego. Den sygeplejefaglige identitet i det psykiatriske felt står i kontrast til det medicinske felt, hvor læger arbejder mere ud fra videnskabelig viden.
Diskussion: Den identificerede psykiatriske sygepleje giver problemer for sygeplejeprofessionen og for patienterne og deres mulighed for involvering i psykiatrisk behandling og pleje.
Konsekvenser for praksis: Dette danske studie peger i høj grad på de udfordringer, der er i dagens psykiatriske sygepleje, hvor det er nødvendigt for sygeplejerskerne at komme ud af moderrollen. Sygeplejersken bør se på patienten som et ligeværdigt menneske med psykiatriske udfordringer. Mon ikke det er på tide at finde nye lærebøger til psykiatrisk sygepleje i Danmark?
Kirsten Specht, postdoc, ph.d. MPH, klinisk sygeplejespecialist, Ortopædkirurgisk Afdeling, Sjællands Universitetshospital, Køge.