Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Fag & Forskning

Løft blikket

Udsyn. Grundig oprydning på tre hylder med krydderier førte til tanker om aktuel covid-19-forskning. Pandemien kan lære os mange ting, og vi er så heldige at bo i et land, hvor det kan lade sig gøre.

Fag & Forskning 2021 nr. 1, s. 6

Af:

Jette Bagh, cand.cur, fagredaktør

Jette Bagh
Jette Bagh
Jeg taler jævnligt med min faster, som er bosat i Paris. Hun klager ikke trods sine 84 år, men sidste gang løb hun alligevel over: "Jeg synes, jeg er blevet dummere under le confinement," fastslog hun. "Og hvad betyder så det," måtte jeg spørge. "Nedlukningen," svarer hun en anelse træt.

Mit ikke vildt overbevisende greb om det franske sprog irriterer hende. Men vi kunne da blive enige om, at de fleste af os er blevet dummere eller måske mere præcist efterhånden massivt understimulerede, fordi vi mangler gode menneskers selskab, koncerter, film og udstillinger. Selv et møde med naboens hund vækker derfor utilsløret glæde i denne tid.

Men magter vi at løfte blikket et kort øjeblik, er der fortsat en del at være glad for, synes jeg. Den korte, skønne vinter og de skæve påfund i hverdagen.

Jeg går målrettet mod metroen på Kongens Nytorv med blikket rettet mod uendelig, da min opmærksomhed bliver fanget af en lille træramme mellem udstillede huer, vanter og sokker. Jeg bakker. "Det bliver godt igen," står der i billedet. Og det må vi tro på. Budskabet afslører et betænksomt overskud midt i årets mørkeste måned og ægte omsorg for dem, som altid er i underskud.

Inspireret af det selvsikre løfte tager jeg hjem og foretager en radikal oprydning på de tre krydderihylder, jeg har i mit køkken. Fra allehånde til wasabi. Det gode, gamle alfabet er i brug, så længe det varer, og alle ukurante mærkværdigheder er smidt ud. Den nyetablerede systematik får mig til at tænke på de forskere, som under covid-19 har reageret hurtigt, søgt og fået midler og under pandemien registrerer og analyserer konsekvenser for sygepleje og sygeplejersker. Vi hører meget om sygeplejerskerne, mindre om den ændrede pleje af de meget syge patienter. Dog er der forlydender om, at den grundlæggende sygepleje bliver forsømt, bugleje til de respirationshæmmede og ifølge Nursing Standard nye takter i plejen af patienter med hjertekomplikationer.

Infektion med covid-19 giver hjerteproblemer hos en ud af fem indlagte patienter, viser en metaanalyse. Hos ikkeindlagte patienter er telefonkonsultationer og digital kontakt øget, og sygeplejersker spiller en afgørende rolle med at opdage tegn på hjerteproblemer, f.eks. i form af hævede ankler, hurtig vægtøgning, åndenød, at personen foretrækker at sove i en stol eller bruger mange ekstra hovedpuder.

I modsætning til Royal College of Nursing, som har haft en forside på Nursing Standard i juli 2020 med billeder af 60 covid-19-døde sygeplejersker, har ingen dansk sygeplejerske mistet livet. Højst lugtesansen, og det kan være alvorligt nok. Vi skal heller ikke trækkes med vaccinemodstand i fransk skala. Her ønsker kun 39 pct. at lade sig vaccinere, mens det i Danmark er 87 pct. I Frankrig kan en samtale mellem en sygeplejerske og en patient derfor ikke indledes med et "er du allerede blevet vaccineret?" men skal omkring et "Har du overvejet at blive vaccineret?"

Vi er på mange måder heldige.