Fag & Forskning
Et slag for de tværfaglige forskningsmiljøer
Sygeplejersker, som forsker, må satse på at indgå i tværfaglige forskningsmiljøer, for mange problemstillinger er komplekse og kalder på en indsats fra mere end én faggruppe.
Fag & Forskning 2018 nr. 3, s. 83
Af:
Inger Margrete Siemsen, anæstesisygeplejerske, MVO, ph.d.
Alle os, som har fokus på f.eks. klinisk forskning, forskning i sundhedsfremme og forebyggelse samt sundhedstjenesteforskning, varetager sundhedsvidenskabelig forskning. Det er forskning, der bidrager til mere sundhed og livskvalitet, og som er med til at sikre, at patienterne og borgerne på tværs af sektorer får stillet den rette diagnose på det rette tidspunkt. Desuden sikrer det, at forebyggelse, pleje, behandling, rehabilitering og palliation udføres på et evidensbaseret fagligt og etisk grundlag med høj grad af sammenhæng, kvalitet, patientsikkerhed og tryghed for patienter og pårørende.
De problemstillinger, vi møder i klinisk praksis, og som vi vælger at have fokus på i forskningen, har en stadigt stigende grad af kompleksitet. De forskningsspørgsmål, vi stiller uanset faglig baggrund, er derfor også komplekse, og svarene på de komplekse forskningsspørgsmål kalder i min optik således på tværfaglig sundhedsvidenskabelig forskning, som bygger på et ligeværdigt, tværfagligt samarbejde.
Måske er det her, skoen trykker; vi opfatter ikke os selv som ligeværdige med f.eks. læger, som forsker?
Sygeplejersker, som forsker, kan vælge at satse på monofaglige fællesskaber eller på tværfaglige fællesskaber og miljøer. Tværfagligheden kan i nogens optik risikere at udvande vores endnu unge forskningstradition, men på den anden side vil jeg være ærgerlig over, at vi som forskende sygeplejersker forpupper os og dermed udelukker os og vores fag fra de eksisterende stærke tværfaglige forskningsmiljøer. Jeg mener, vi bør være tværfagligt inviterende i vores forskning og dermed også i vores forskningsterminologi.
Jeg er med på, at sygeplejersker varetager forskning indenfor vores fags metoder, teorier og værdier, men det er vi jo ikke alene om. Den type forskning varetages også af andre faggrupper, f.eks. sociologer og antropologer. Er der også tale om sygeplejeforskning, når andre faggrupper forsker i vores fag?
Jeg deler fuldt ud Dansk Selskab for Sygeplejeforsknings vision om "at fremme forskning inden for sygepleje til gavn for menneskers sundhed og evne til at leve med sygdom". Selskabet blev oprettet i slutningen af 1970’erne. Måske er tiden moden til at ændre navnet?
Vi risikerer i hvert fald, at andre faggrupper ryster på hovedet ad os, når vi bruger termen sygeplejeforskning i en tid, hvor vi bør have fokus på at øge vores tværfaglige forskningssamarbejde til gavn for patienter og pårørende.