Trialog: Hjernerystelse
Vejen tilbage er ofte unødig lang
Diagnose, behandling og vejledning af patienter med hjernerystelse er en kompleks opgave, der involverer mange faggrupper. Især læger og sygeplejersker spiller en afgørende rolle fra dag 1.
Svært at diagnosticere
Kortvarigt bevidsthedstab, hovedpine, kvalme/opkast og svimmelhed er bare nogle symptomer på hjernerystelse lige efter traumet. På længere sigt kan patienter bl.a. lide af markant træthed, øget irritabilitet og manglende evne til at huske og koncentrere sig.
Især de højtuddannede mister jobbet
Nyt studie viser, at især de yngre og de højtuddannede mister jobbet efter en hjernerystelse.
Lidt ad gangen er vejen frem
Korrekt vejledning lige efter traumet og tidlig udredning for evt. langvarige symptomer er sammen med individuel behandling afgørende for restitutionsprocessen.
Ny retningslinje på vej
I efteråret 2020 har Dansk Center for Hjernerystelse deadline på en ny national retningslinje om non-farmakologisk behandling af længerevarende symptomer efter hjernerystelse.
Facts og myter om hjernerystelse
Test dig selv i viden om hjernerystelse
Referencer til Trialog om hjernerystelse
Ny Praksis
Fra langhåret teori til klinisk praksis
Værdigrundlag I. Anerkendelse, forståelse og respekt for patienten får den gode sygepleje til at leve.
Her kan det handle om modvilje
Værdigrundlag II. Hjerteafdelings nye værdigrundlag hjælper personalet til at forstå patienternes adfærd.
"De har brug for, at vi gør noget særligt for dem"
Pancreatitis I. Nyopstartet patientskole tager hånd om patienter, som lever på kanten af samfundet på grund af betændelse i bugspytkirtlen.
"Vi har tid til at komme i dybden med tingene"
Pancreatitis II. Patientskole gør patienter i stand til at forstå og mestre egen sygdom. Nu ringer de, når det går ned ad bakke, og så kan personalet nå at rette dem op.
Fagligt Ajour
Vær opmærksom på patienten ved ophør af opioidbehandling
Smertebehandling. Effektiv postoperativ smertebehandling er essentiel, men samtidig må patienterne hjælpes med at håndtere ophør med opioider.
Ny ansættelsesmetode mindsker frafald blandt anæstesikursister
Uddannelse. Case-baserede interview-stationer med fokus på ikke-tekniske færdigheder udgør grundlaget for ansættelse af kommende anæstesisygeplejersker. Det har resulteret i et formindsket frafald.
Hjerneoperation hos en vågen patient
Når en patient opereres i hjernen i vågen tilstand, skal operationssygeplejen tilpasses situationen og mange små detaljer være tænkt igennem.
Forbedret hjemmesygepleje til patienter med kræft i hoved og hals
Kræft. Et udkørende team af specialiserede sygeplejersker gavner både patienter med kræft i hoved og hals og hjemmesygeplejersker, som er uvante med plejen af denne gruppe patienter.
Debat
På spidsen: Klinisk skønner eller PEWS'er?
Børn og unge kan observeres bedre, og systematiske målinger af vitale værdier vil koblet med klinisk skøn øge patientsikkerheden.
Eftertanken: Velkommen til
Bump på vejen. Sygeplejestuderende og nyuddannede må give studie og praksis en chance, for det tager tid at vænne sig til en ny rolle og et ansvar, som kan føles tungt.
Peer reviewed: Tvang i retspsykiatrien
Sådan opfatter retspsykiatriske patienter bæltefikseringer
For første gang dokumenteres retspsykiatriske patienters opfattelse af at blive bæltefikseret.
The Journal Club
Ikke alle patienter kan navigere i relation til behandlingsmuligheder
Involvering. Patienter med brystkræft oplever ikke, at de bliver involveret og har mulighed for at træffe valg vedr. behandling, men at der udelukkende er fokus på at blive rask.
https://dsr.dk/fag-og-udvikling/sygeplejersken/fagbladet-sygeplejersken/fagforskning-argang-2019-nr-4