Sygeplejersken
Infektionssygdomme i udbrud
Historien har tidligere vist, at når der sker store omvæltninger i et samfund, så blomstrer infektionssygdommene op, og den aktuelle situation i Rusland er ingen undtagelse. I øjeblikket er de to mest alvorlige infektionssygdomme tuberkulose og syfilis, som rammer forskellige grupper af befolkningen.
Sygeplejersken 1997 nr. 42, s. 24
Af:
Susanne Bloch Kjeldsen, journalist
Den sociale nød i Rusland får skylden for, at en infektionssygdom som tuberkulose har været i stigning i 90'erne.
Lederen af antituberkulose-ambulatoriet i Sankt Petersborg by, overlæge Larisa Anatoljevna Guljeljumi, har netop skrevet en artikel om tuberkulose-problemet i det blad, som sundhedsforvaltningen i Sankt Petersborg udgiver. Her gør hun opmærksom på, at tuberkulose ikke kun er forbeholdt dem, man forventer – de hjemløse, de arbejdsløse og de løsladte fra fængslerne. En anden stor gruppe er de succesrige medarbejdere i de private virksomheder.
Hun påviser, at der fra 1990-1996 er sket et kraftigt fald i antal udførte røntgenundersøgelser af lunger. I det tidligere Sovjetunionen fik medarbejderne i de statsejede virksomheder i slutningen af 80'erne tilbudt røntgencheck hvert halvandet år, og man kunne ikke blive ansat et sted uden at vise sin 'sygebog'. Når medarbejderne i private virksomheder står for særligt mange tuberkulosetilfælde, er det, fordi kravene om røntgencheck ikke gælder i private virksomheder.
Hvor der i 1990 i 1.281 tilfælde blev stillet førstegangsdiagnosen 'aktiv tuberkulose' i Sankt Petersborg (det svarer til 25,7 ud af 100.000 indbyggere), var antallet vokset til 2.046 tilfælde i 1996 (det svarer til 43 ud af 100.000 indbyggere).
De allernyeste tal for de første otte måneder af 1997 viser, at der er et lille fald i antallet af nye tuberkulosediagnoser i forhold til samme periode året før.
Tuberkulose er en socialt betinget sygdom, og Larisa Anatoljevna Guljeljumi mener, at det er et særligt problem for de ansatte på antituberkulose-ambulatorierne, at de selv er svage på grund af dårlig økonomi, og derved er i risiko for selv at blive smittede. Hun peger også på problemet med syge og raske, der bor op og ned ad hinanden i delelejligheder og kollegier. Tidligere var man mere omhyggelig med at sørge for at isolere de syge i egne boliger, så smitterisikoen blev begrænset.
Afdelingsleder af Epidemiologisk Afdeling på Sundhedsforvaltningen i Sankt Petersborg, Oleg Vladimirovitj Parkov, vurderer, at bekæmpelsen af tuberkulose afhænger 80 procent af sociale tiltag og 20 procent af medicinske, som for eksempel nødvendig modernisering af udslidt diagnostisk udstyr. Eftersom samfundet er fattigt, og de sociale kår er ringe, vil bekæmpelsen af sygdommen ikke ske fra det ene år til det andet, men det er et område, som er højt prioriteret, og hvor der er udarbejdet en strategi for bekæmpelse. Fra politisk side er der øremærket penge til bekæmpelse af sygdommen.
Udbredelsen af tuberkulose er ikke speciel for Sankt Petersborg, Oleg Vladimirovitj Parkov mener, at tallene for Sankt Petersborg er lidt lavere end for resten af Rusland generelt.
Den seksuelle revolution
Antallene af syfilis-tilfælde har også været stigende i 90'erne. I 1990 blev der i 1.036 tilfælde stillet diagnosen syfilis, og i 1996 var tallet helt oppe på 11.401 tilfælde – det var dog et fald i forhold til året før. De nyeste tal for de første otte måneder af 1997 viser et yderligere fald, men tallene er stadig meget høje.
Den såkaldte 'seksuelle revolution' i befolkningen får skylden for stigningen i syfilis-tilfældene og de mange tilfælde af gonoré. Efter Sovjetunionens opløsning har befolkningen fået fri adgang til alverdens litteratur og tv-udsendelser på godt og ondt. Lægerne advarer om, at de unge bombarderes med porno i litteratur og på tv.
''Den seksuelle revolution, der foregår i Rusland nu, har USA og Europa allerede haft for 20-30 år siden. Det er blot et paradoks, at når livsvilkårene og økonomien forringes, så er den eneste glæde, man kan skaffe sig, at gå ud i byen og få en kønssygdom,'' siger Oleg Vladimirovitj Parkov fra Sundhedsforvaltningen i Sankt Petersborg.
Han fortæller, at både tuberkulose og syfilis var så sjældne sygdomme i Sovjetunionen, at han under sin uddannelse som læge aldrig så et tilfælde, men kun blev undervist i sygdommene. Det samme fortæller andre læger, som 'Sygeplejersken' har talt med.
Også for syfilis' vedkommende er der ved at blive udarbejdet et program til bekæmpelse, og det består af tre dele: Oplysning, uddeling af kondomer og bedre diagnostisk udstyr. Oleg Vladimirovitj Parkov forventer, at byrådet godkender det i slutningen af året.
Nøgleord: Rusland, tema.