Sygeplejersken
Hiv-smittede sorteres efter livsstil
Sygeplejersken 1998 nr. 22, s. 11
Af:
Birgitte Wulff, journalist,
Karin Dahl Hansen, journalist
Grønlands næststørste by skal hiv-patienterne gøre sig fortjent til behandling. Dyrker de sex uden at beskytte sig selv og deres partner, ser Sisimiuts chefdistriktslæge, Ove Rosing, nemlig ingen grund til at forlænge deres liv med medicin.
''Hvis jeg behandler en hiv-smittet pige, der har tilfældig sex, vil hun leve længere. Men hun vil også smitte andre med hiv i den ekstra levetid,'' lyder det fra Ove Rosing, der var landsstyremedlem for Sundhed fra 1992 til 1995. I dag er han chefdistriktslæge i Sisimiut (Holsteinsborg), hvor 12 af byens 5.000 indbyggere er smittet med hiv. Ove Rosings ord falder på grund af den nye kombinationsbehandling, som kan forlænge de smittedes liv.
Smittede godkendes
Kombinationsbehandlingen kræver, at de hiv-positive har et regelmæssigt liv, da det er vigtigt af hensyn til behandlingen, at de mange piller bliver taget til tiden. Men Ove Rosing mener desuden, at han som læge skal varetage samfundets interesser.
''Valget af patienter er utroligt vigtigt. Det er ikke kun den enkelte patient, man skal tænke på, men også samfundets tarv. Og det er ikke i samfundets interesse, at patienten er uansvarlig og har en promiskuøs adfærd,'' siger Ove Rosing.
Kombinationsbehandlingen eller tre-stofsbehandling, som den også kaldes, er ny og blev først mulig i Grønland i oktober 1997. Siden er fire af Sisimiuts hiv-smittede kommet i behandling.
''Vi holder hiv-møder på sygehuset, og der diskuterer vi, hvem der skal behandles. De fire, vi har i tre-stofbehandling, er clearet af os og lever rimeligt fornuftigt,'' siger det tidligere landsstyremedlem for Sundhed.
Raske har et ansvar
Ove Rosings efterfølger på posten som ansvarlig for hele det grønlandske sundhedsvæsen, Marianne Jensen, er forskrækket over forgængerens ord.
''Vi kan ikke begynde at stille os til dommere over folks levevis. Det er alt for farligt. Vi må ikke diskriminere de hiv-smittede på den måde, og vi skal heller ikke glemme, at de raske også har et ansvar for, at der bliver dyrket sikker sex,'' siger Marianne Jensen, der nu vil undersøge, om Ove Rosing handler inden for lovens rammer. Selv mener han, at det var en fejl, at kombinationsbehandlingen ikke blev behandlet i Landstinget af politikerne, men bare blev indført uden diskussion.
''Kombinationsbehandlingen var nok blevet indført alligevel, men så havde man diskuteret den og var bevidst om konsekvenserne,'' siger Ove Rosing.
Nøgleord: Aids, Grønland, livsstil.