Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken - 1998 - 42

placeholder - magasinforsiden

Tema om alkohol

Nedlæg detentionerne

Alkoholforgiftede risikerer at dø i detentionerne, fordi der ikke er kvalificeret personale i fængslerne. Ny undersøgelse viser, at berusere, som kommer i detentionen, slet ikke bliver motiveret for behandling i nær samme grad som de berusere, der kommer på en akut modtageafdeling.

Fra last til sygdom

Alkoholafhængighed er en sygdom, og storforbrug er en skadelig vane. I behandlingen skelner man mellem de to grupper af patienter, og ordet alkoholiker er bandlyst.

Sygeplejersker på flasken

180 læger og sygeplejersker er under kontrol på grund af misbrug af alkohol. I det hele taget passer klichéen om alkohol-patienten som en bums med guldbajer i den ene hånd og rottweiler i den anden ikke længere. I dag kommer patienterne fra en socialt mere bredt sammensat gruppe.

Druk koster Danmark ti milliarder om året

De sociale og sundhedsmæssige udgifter, der er følgerne af danskernes indtagelse af gennemsnitligt 10 liter ren alkohol om året, svarer til en procent af bruttonationalproduktet. Et beløb, som kunne betale en ny Storebæltsbro hvert 3.-4. år. Antallet af personer, som hvert år dør af druk, er fordoblet på 14 år, mens alkoholforbruget per indbygger over 14 år er mere end fordoblet på godt 20 år.

I HVERT NUMMER

Synspunkt: Dage på plejehjem

Når det gælder børn og dyr, forventes det, at omgivelserne griber ind, hvis de observerer noget forkert. På plejehjem skal man lukke øjnene og lade stå til.

Faglig kommentar: Er Florence helt død?

Fordi det er svært at leve op til særligt fremragende og beundringsværdige personer, behøver man vel ikke at fornægte dem. Sygeplejen trænger måske ligefrem til lidt heltedyrkelse.

Fag

Nye redskaber til apopleksipleje

Ved oprettelsen af et apopleksiafsnit på Amtssygehuset i Gentofte viste det sig, at der manglede systematik og dokumentation i plejen til apopleksipatienterne. For at opnå en kvalitetsudvikling af plejen er der nu indført standarder for god praksis, en protokol for det akutte patientforløb, en emneopdelt sygeplejejournal og en oversigt over basale sygeplejeinterventioner.

Færre medarbejdere omkring patienten

I 1996 besluttede Fyns Amt, at der skulle indføres kontaktpersonordninger på amtets sygehuse. I øre-næse-hals-afdelingen, Odense Universitetshospital, reagerede patienterne med tilfredshed på indførelsen af modificeret primærsygepleje og kontaktlægeordning. Også blandt sygeplejersker og læger var der større tilfredshed, mens gruppen af sygehjælpere og social- og sundhedsassistenter var mere tilfredse før ændringerne.

Hjem med et meget lille barn

Forældre til for tidligt fødte børn har brug for støtte, så de føler sig trygge ved at komme hjem med det meget lille barn. I et projekt på neonatalafdelingen på Aalborg Sygehus bliver forældrene introduceret til sundhedsplejen allerede under indlæggelsen, og samarbejdet med den kommunale sundhedspleje er udbygget.