Sygeplejersken
Boganmeldelser
Sygeplejersken 1999 nr. 15, s. 46
Af:
Anne Vesterdal, sygeplejefaglig medarbejder
DIAGNOSTISKE UNDERSØGELSER
Jørn Dyerberg, Karl Erik Jensen, Jesper Mehlsen, Hans Rovsing
Klinisk kemi, klinisk fysiologi og radiologi
Lærebog for sygeplejestuderende
København: Dansk Sygeplejeråd Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck
182 sider, 208 kroner
De tre specialer klinisk kemi, klinisk fysiologi og radiologi er samlet af hensyn til sygeplejersker i klinikken og studerende, og lærebogen erstatter de to tidligere lærebøger om de samme emner.
Sygeplejersker i klinikken har brug for viden om specialernes indbyrdes koordinering af undersøgelser i et planlagt undersøgelsesprogram, og de får her er godt grundlag for at kunne informere og forberede patienten til undersøgelser.
Studerende har brug for samlet viden om specialerne og deres muligheder og metoder for at kunne gennemskue en overordnet, diagnostisk strategi.
Stoffet er udvidet i forhold til de tidligere udgaver, hvad angår klinisk kemi og klinisk fysiologi, mens røntgendiagnostikken er reduceret, da en stor del af arbejdet i radiologiske afdelinger nu varetages af radiografer.
De tre afsnit om specialerne kan læses hver for sig, hvilket medfører nogen overlapning. Det giver dog mere forståelse for, at undersøgelserne kan bruges inden for flere specialer end irritation over gentagelserne. Alle tre afsnit beskriver de diagnostiske undersøgelser med en forklaring på, hvad den enkelte metode indeholder og sat i relief til de organer eller organsystemer, som undersøges. Det giver mulighed for at sætte billeder og praksisoplevelser på, så undersøgelsen bliver lettere at huske og anvende.
Vidensniveauet svarer til det, sygeplejersker i kliniken skal befinde sig på, og som studerende skal opnå. Indholdet er uundværligt for den studerende som supplement til studiet af de kliniske specialer, og bogen er desuden anvendelig som opslagsbog i afdelingen på grund af det overskuelige stikordsregister.
Af Heidi Strømsted Rosenqvist, uddannelseskonsulent, Kursusafdelingen på Sygepleje- og Radiografskolen, Københavns Amt.
DET SVÆRE VED AT VÆRE HELT OG FULDT TIL STEDE
Bent Falk
Kærlighedens pris
Frederiksberg: Forlaget ANIS 1998
188 sider, kroner 189
''Kærlighed kan hverken købes eller sælges selv om den kan koste dyrt og forhåbentlig være omkostningerne værd.'' Den sætning er en ledestjerne i Bent Falks bog, og den er værd at have med sig i en verden, hvor ydelser og modydelser er et fast forankret tema i dagligdagen.
''Kærlighedens pris indeholder en række omredigerede foredrag og artikler fra forfatterens mangeårige virke som sygehuspræst, psykoterapeut og underviser. Han skriver om Bibelen i sjælesorgen, om ritualer, om højtider og om den sjælesørgeriske samtale.
Kendetegnende for Bent Falk er hans fænomenologisk-eksistentielle tankegang og arbejdsmetode. Her skrælles ind til benet. Forudfattede dogmer, hvad enten de er af psykologisk eller teologisk art, bliver til tomme ord i det ægte møde med medmennesket. Falk skelner klart mellem psykoterapi og sjælesorg. I psykoterapien handler det om mødet med sig selv, om at finde ud af, hvem man er. I sjælesorgen inddrages Gud i samtalen.
Bent Falk levendegør Det Ny Testamentes beretninger, så de rammer lige ind i livet og eksistensen her og nu. Kerneord som kærlighed, magt, afmagt, skyld, tilgivelse, lidelse og ondskab er grundvilkår i livet uanset kald og stand. Sygeplejersker møder den eksistentielle smerte igen og igen. I mødet med patienten og i mødet med vor egen hjælpeløshed, når livet gør ondt.
Bent Falks bog indeholder værdifulde pejlemærker for den sjælesørgeriske og medmenneskelige kontakt. Samtidig giver den en aktuel og uortodoks indsigt i det kristne univers, vi er en del af. Dybest set er den et opgør med meget af det, vi tror, vi skal kunne, et opgør mod den magtesløshed, vi ikke vil vide af, i stedet for først og fremmest at være til stede helt og fuldt som dem, vi er. Det er her, det ægte møde bliver muligt i al sin enkelhed. Til tider det sværeste af alt.
Bogen er velegnet til undervisnings- og studiebrug for sygeplejersker, der beskæftiger sig med eksistentiel og åndelig omsorg.
Af Anny Vaabensted, sygeplejerske og vikar ved Sankt Lukas Stiftelsens Hospice.