Sygeplejersken
Boganmeldelse
Sygeplejersken 1999 nr. 36, s. 36
Af:
Anne Vesterdal, sygeplejefaglig medarbejder
EN PLAGSOM LIDELSE, DER KAN BEHANDLES
Ingvard Wilhelmsen
Hypokondri og kognitiv terapi
Oversat fra norsk af Knud Michelsen
København: Munksgaard/Rosinante 1998
227 sider, 198 kroner
De fleste kender en eller flere vittigheder om hypokonderen, og i folkemunde florerer anekdoter, som i hvert fald ikke gør livet lettere for dem, der lider under tilstanden. Udsagn som 'hypokonderen har en usund sjæl i et sundt legeme' kan sætte problemet i relief og hjælpe folk til indsigt; men udsagnet kan også virke sårende og nedladende.
Det sker dagligt hos lægen: En patient har fortalt om sine symptomer, er blevet undersøgt grundigt og bliver så beroliget med, at alle prøver heldigvis var normale. Patienten stiller sig uforstående og siger: ''Det kan ikke være rigtigt, jeg har stadig ondt...'' Patienten begynder at tvivle på lægens kompetence, og lægen henviser til gentagne undersøgelser, også selv om mistanken om hypokondri er opstået. Denne diagnose bliver sjældent stillet.
Ingvard Wilhelmsen, norsk læge i medicin og psykiatri, har i 1995 oprettet en klinik på et universitetshospital i Bergen med behandlingstilbud til patienter med hypokondri. Han har siden 1995 behandlet 170 patienter med kognitiv terapi og har opnået gode resultater. Den kognitive terapi er hovedsageligt udviklet i USA og bygger primært på forståelsen af samspillet mellem tanker, følelser og adfærd. Endvidere lægges der stor vægt på hjemmeopgaver, det vil sige, at patienten mellem samtaletimerne får opgaver, hvor han skal indhente information, registrere adfærd eller tanker og afprøve nye alternativer. Patienten og terapeuten skal arbejde sammen mod et fælles defineret mål. Terapeuten er ekspert i kognitiv terapi, og patienten er ekspert i sit eget liv. Målsætningen vil ofte indebære reduktion af ubehagelige følelser og øget mestring.
Bogen henvender sig til ansatte i sundhedssektoren, praktiserende læger, patienter og pårørende. Indledningsvis indføres læseren i hypokondribegrebet og psykosomatikkens historie. Sygdomme som kronisk træthedssyndrom og fibromyalgi belyses som grænsetilstande ved hypokondri. Læseren får en generel indføring i kognitiv terapi med anvisninger på udarbejdelse af skemaer, der tager udgangspunkt i situation, tanke, følelse og adfærd.
Ingvard Wilhelmsen accepterer, at lidelsen hypokondri er plagsom, og at de, som har den, bør mødes med forståelse og tilbud om hjælp. Han reflekterer sluttelig over samfundets holdning til sundhed og sygdom, mediernes påvirkningskraft og holdninger til sygemeldte. Ingvard Wilhelmsens håb for fremtidens læger er: ''At få en øget interesse for den person, vi behandler, og en øget villighed til at indrømme, at vi ofte kun kan trøste og lindre og ikke helbrede''.
Af Anne Winkel, klinisk oversygeplejerske på Sankt Hans Hospital.