Sygeplejersken
Nedlagt sygehus ændret til hospice
Sygeplejersken 2000 nr. 45, s. 38
Af:
Inger Margit Nielsen, sundhedsplejerske
Den moderne hospicebevægelse begyndte i England i 1960'erne.
Herfra har ideen bredt sig til mange lande. I Danmark åbnede det første hospice i 1992 på Sct. Lukas Stiftelsen i København. I dag findes der i alt 51 hospicepladser i hele landet. Men der er brug for flere. Ønskerne om at gøre behandling, pleje og omsorg bedre for uhelbredeligt syge og døende samt hjælpe de pårørende fører i disse år til forskellige bestræbelser på at oprette flere hospicer.
I den lille Thyholm Kommune i det nordvestlige hjørne af landet har befolkningen i mere end 100 år kunnet glæde sig over et lille, velfungerende sygehus med 13 sengepladser. Dette sygehus blev lukket den 1. september i år. Spørgsmålet var så, hvad vi skulle bruge den velholdte og delvis restaurerede hospitalsbygning til?
Der blev allerede i foråret afholdt et kommunalt idemøde, som resulterede i oprettelse af flere arbejdsgrupper. En af disse har siden arbejdet energisk med tanken om at udvide/ombygge sygehuset til et hospice. Der er oprettet en støtteforening, afholdt stiftende generalforsamling samt flere møder med repræsentanter for Ringkøbing Amt og Thyholm Kommune og studiebesøg på eksisterende hospicer. Der er udarbejdet driftsbudgetter, bygningstegninger og personalenormeringer m.m.
Ifølge planen starter hospice gradvist op i løbet af år 2001.
Målet er en selvejende institution, som rummer et hospice med ti stuer samt relevante faciliteter, herunder overnatningsmulighed for pårørende. Desuden et palliativt udviklingscenter, som også omfatter et udgående specialistteam. Dette skulle dels formidle viden og rådgivning til alle, som plejer terminale patienter i både primær og sekundær sektor, dels arrangere kurser og anden personaleundervisning.
En forudsætning er dog, at der kan indgås en belægningsoverenskomst med Ringkøbing Amt, eller at der sker en udvidelse af lov nr. 234 af 26. maj 2000, så denne også gælder for nyoprettede hospicer, indebærende frit valg af hospice med betaling fra bopælsamt/kommune.
Vi tror på, at det lykkes. I møderne med lokalbefolkningen, kommunal- og amtspolitikerne samt med enkelte folketingsmedlemmer har vi mødt en meget positiv holdning til projektet.
Inger Margit Nielsen er efterlønsmodtager.