Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Uddan flere, bryd faggrænserne og genindfør løn

Det vil være en god idé at genindføre løn under sygeplejerskeuddannelsen. Samtidig haster det med at nedbryde faggrænser på sygehusene, mener direktør Nils Groes fra Amternes og Kommunernes Forskningsinstitut (AKF).

Sygeplejersken 2001 nr. 47, s. 12

Af:

Claus Leick, journalist

Politikerne kan glemme alt om at indfri deres valgløfter om bedre service i sundhedssektoren. Med den nuværende mangel på sygeplejersker og de fortsatte stive faggrænser i sundhedssektoren, er det simpelthen ikke muligt at sikre de ældre og patienterne på sygehusene en bedre service.

''Det hjælper ikke at bevillige flere penge til sundhedssektoren, så længe der er stor mangel på sygeplejersker. Der har været for få sygeplejersker siden 80'erne, og problemet vokser år for år,'' siger direktør for AKF, Nils Groes. Han har i flere forskningsprojekter beskæftiget sig indgående med fænomenet sygeplejeskemangel.

Eneste vej til at få indfriet politikernes og borgernes ønsker om bedre service i sundhedssektoren er ifølge Nils Groes, at der bliver uddannet flere sygeplejersker, samtidig med at andre faggrupper overtager en del af de arbejdsopgaver, som sygeplejerskerne har i dag.

Mere plads til andre plejegrupper
Mange arbejdsgivere er i gang med at efter- og videreuddanne sygehjælpere og social- og sundhedsassistenter til at kunne overtage nogle af sygeplejerskernes opgaver.

''Samtidig har Dansk Sygeplejeråd og Forbundet af Offentligt Ansatte (FOA) indgået et samarbejde om, hvordan man kan reducere problemerne med de skarpe faggrænser i sundhedssektoren,'' forklarer Nils Groes, der mener, at begge tiltag er vigtige og peger i den rigtige retning.

Men det går ikke stærkt nok.

''Indtil videre har de velmenende initiativer ikke givet tilstrækkeligt med resultater. Problemerne med sygeplejerskemangel vokser og vokser, mens patienterne må betale prisen,'' fastslår han.

Han henviser i den forbindelse til den kendsgerning, at andelen af sygeplejersker på sygehusene gennem årene er blevet større og større, mens det er gået lige omvendt for de øvrige plejegrupper.

''Det er uheldigt i en situation, hvor der er stigende problemer med at skaffe sygeplejersker, mens det er noget nemmere at rekruttere de andre plejegrupper,'' siger Nils Groes.

Beregninger foretaget af Amtsrådsforeningen viser, at antallet af sygeplejersker på sygehusene gennem de seneste 10 år er steget med 19 pct. Mens antallet af øvrigt plejepersonale i den samme periode er faldet med 20 pct.

Der eksisterer ingen enkel opskrift på, hvordan man får flere unge til at søge ind på sygeplejeskolerne. Nils Groes peger dog på, at afskaffelsen af løn under uddannelsen er et tiltag, der bestemt ikke har gjort det nemmere at tiltrække de unge til sygeplejefaget.

Var det ikke sket, ville der højst sandsynligt være en større søgning til sygeplejeskolerne. Samtidig ville frafaldsprocenten næppe være så høj, som den er i dag.

Genindfør løn under uddannelse

Nils Groes tøver derfor ikke med at foreslå, at de studerende igen bør have løn.

''Der er ingen tvivl om, at man kunne tiltrække flere unge til sygeplejeskolerne ved at genindføre løn under uddannelsen. Udsigten til at gennemføre en uddannelse uden at skulle stifte gæld virker attraktivt på de unge,'' siger Nils Groes.

Han henviser til, at afskaffelsen af løn til de studerende direkte kan aflæses i statistikken over antallet af ansøgere og antallet af studerende, som gennemfører studiet.

Ønsket om at gå fra at få løn under uddannelsen til at modtage SU er kommet fra de studerende og fra Dansk Sygeplejeråd. Baggrunden er et ønske om at blive ligestillet med studerende på andre mellemlange uddannelser.

Indtil 1990 fik alle sygeplejeelever løn under hele uddannelsen. Herefter blev lønnen erstattet af SU i den første del af uddannelsen og praktikvederlag i den sidste del. Fra september måned i år er praktikvederlaget også blevet afskaffet, således at de studerende nu modtager SU under hele uddannelsen.