Sygeplejersken
Almindelig og speciel mundpleje
Grundig tandbørstning én gang i døgnet suppleret med almindelig tandbørstning morgen og aften vil som regel være tilstrækkeligt til patienter, som ikke selv kan udføre almindelig mundhygiejne.
Sygeplejersken 2002 nr. 25, s. 27
Af:
Anne Vesterdal, sygeplejefaglig medarbejder
Afdelingssygeplejerske Asta Jacobsen på kæbekirurgisk afdeling K, Odense Universitetshospital har udarbejdet en vejledning i, hvordan mundhygiejne bør udføres på hospitalsindlagte patienter. Formålet med mundhygiejnen er at fjerne plak og forebygge caries og paradentose, specielt hos alvorligt syge og/eller bevidstløse patienter, der ikke selv kan udføre almindelig mundhygiejne. I vejledningen indgår følgende instruks:
Selvhjulpne patienter
Grundig tandbørstning mindst én gang i døgnet - når der er bedst tid - suppleret med en almindelig tandbørstning morgen og aften vil hos de fleste være tilstrækkeligt.
Alle madrester mellem tænderne skal fjernes (brug tandstikkere og/eller tandtråd). Tandbørsten skal være udformet, så den gør effektivt rent overalt på tænderne - også langs tandkødsranden. Velegnet for de fleste vil være en tandbørste med lille børstehoved og bløde, tætsiddende børstehår samt et slankt skaft, som gør det muligt at komme til overalt i mundhulen. Der fås specielle skafter til patienter med gigt.
Vælg altid en tandpasta, som indeholder fluor og brug så lidt vand som muligt, da det fortynder fluoren, og efterskyl kun med en enkelt mundfuld vand. Fluorens vigtigste egenskab er, at den styrker emaljen og bremser udviklingen af begyndende caries.
Syge/bevidstløse patienter
Rensning og desinfektion af munden ca. to gange dagligt hindrer udtørring af mundslimhinden.
Afhængigt af patientens tilstand og lejring kan følgende hjælpemidler anvendes:
- Tandbørste, eltandbørste eller tandbørste til sug (Plac-Vac).
- Fluortandpasta og/eller Corsodyl dental gel. De to midler må ikke blandes. Anvend separat børste.
- Mundrensepinde dyppet i 0,1 pct. klorhexidinopløsning eller Hextril. Mundhulens forskellige afsnit renses, og samtidig efterlades en hinde af klorhexidin, som virker længe efter. Der må ikke efterskylles med vand eller andet i ca. en time efter brug af klorhexidin.
- Brintoverilte 1 pct. til opløsning af skorper.
- Fugtning af slimhinder og tunge med citronolie-opløsning ca. en gang i timen hos patienter, der ånder gennem munden.
- Læberne smøres med vaseline eller læbepomade.
Citronolieopløsning: 1/2 del vand, 1/2 del glycerin, citrondråber efter smag. Holdbarhed 1-2 dage. Observer evt. syrepåvirkning af tænderne ved længere tids brug.
Bevidstløse patienter bør ikke have protese i munden. Proteserne opbevares bedst i en plastpose vedlagt lidt vat, fugtet i destilleret vand eller i 1 pct. kloraminopløsning. Ved mistanke om sår i mundhulen, svampeinfektion, stærkt rødlige slimhinder og blegner, bør patienten tilses af tandplejepersonalet.
- Spasmolytika
- Antiparkinson-midler (levodopa undtaget)
- Antihistaminer
- Antihypertensiva (diuretika undtaget)
- Neuroleptika
- Tricykliske antidepressive midler
- Nonsteroide antiinflammatoriske midler (f.eks. Ibufen)
- Sedative midler (f.eks. Diazepam, Flurazepam, Librium, Restenil)
- Opiumpræparater.