Sygeplejersken
En ny faglig paraply
Dansk Sygepleje Selskab er en realitet, men ikke alle faglige sammenslutninger bakker op om det nye barn, der bliver en parallel til Dansk Medicinsk Selskab. Kontingentet til selskabet er stadig til diskussion, men bestyrelsen tror på større tilslutning, når arbejdet er i gang.
Sygeplejersken 2002 nr. 25, s. 14-15
Af:
Grethe Kjærgaard, journalist
En førstegangsfødsel kan være svær. Det har været tilfældet med etableringen af Dansk Sygepleje Selskab (DaSyS). Men efter at have været undervejs siden september 1999 er selskabet nu en realitet.
Inspirationen til etableringen hedder Dansk Medicinsk Selskab, som i mange år har gjort sig gældende med faglig ekspertise, når politikere, offentlige myndigheder og institutioner har haft brug for råd og udtalelser. Nu har de samme instanser mulighed for at trække på en uvildig sygeplejefaglig ekspertise, der er uafhængig af fagpolitiske interesser.
Det nye selskab skal fungere som paraplyorganisation for de faglige sammenslutninger under Dansk Sygeplejeråd samt for faglige og tværfaglige selskaber af relevans for sygeplejen. Det er ikke nogen hemmelighed, at netop den manglende opbakning
Side 15
fra en del af de faglige sammenslutninger har vanskeliggjort etableringen af selskabet. Oppositionen har bl.a. gået på, at sammenslutningerne ikke har ønsket at opkræve et ekstra kontingent på 25 kr. om året pr. medlem til det nye selskab. En principsag, har nogle udlagt det som.
''Men mon ikke tilslutningen kommer af sig selv, når de ser, at vi er etableret og i gang med arbejdsopgaverne,'' siger en af initiativtagerne til selskabet, vicedirektør Torben Laurén, der repræsenterer FS5, dvs. sammenslutningen af ledende sygeplejersker.
Han havde her i startfasen gerne set større opbakning til selskabet fra kollegerne, men tror, den kommer i takt med, at selskabet profilerer sig og får indflydelse.
Ekspertise i database
Danmarks Sygeplejerskehøjskoles afdeling i København lagde rammer til det stiftende møde, hvor vedtægterne blev vedtaget og den nye bestyrelse valgt.
Det lykkedes ikke at få en fuldtallig bestyrelse på 10 medlemmer, som vedtægterne lægger op til, idet kun seks stillede op, ligesom der heller ikke meldte sig en formandskandidat. Men nu trækker bestyrelsen i arbejdstøjet og udarbejder sin egen forretningsorden, vælger formand og forbereder en kommende kongres. Et vigtigt punkt bliver også godkendelsen af en samarbejdsaftale med Dansk Sygeplejeråd, der har været med i hele forarbejdet til etableringen af DaSyS.
Aase Langvad, Dansk Sygeplejeråds næstformand og formand for den arbejdsgruppe, der har udarbejdet vedtægter og forretningsorden, lagde på mødet ikke skjul på sin glæde over, at det nye selskab nu er etableret:
''Der er brug for selskabet. Arbejdsopgaverne venter faktisk allerede,'' sagde hun og nævnte bl.a., at Det Nationale Indikatorprojekt (NIP) skal have udpeget en sygeplejefaglig repræsentant:
''Her mangler man en metodemanual, som skal kunne bruges af alle landets sygeplejersker til kvalitetsudvikling af sygeplejen. En paraplyorganisation som Dansk Sygepleje Selskab vil være oplagt til at skabe konsensus om sådan en manual og stå for publiceringen af den,'' sagde hun og nævnte andre oplagte arbejdsopgaver som f.eks. at komme med forslag til og være med i udarbejdelse af referenceprogrammer. Men også inden for forskning, uddannelse og ledelse er der brug for selskabet, pointerede hun.
Dansk Sygeplejeråd er i gang med at udvikle en database til registrering af de forskellige ekspertiser hos medlemmerne i de faglige sammenslutninger. Det betyder, at Dansk Sygepleje Selskab kan reagere hurtigt og effektivt på de faglige udfordringer.
Uafhængigheden
Både Dansk Sygeplejeråd og Dansk Sygepleje Selskab lægger vægt på at være uafhængige af hinanden. Der skal ikke være bindinger mellem fag og fagforening:
''Men oprettelsen af Dansk Sygepleje Selskab udelukker selvfølgelig ikke Dansk Sygeplejeråd fra at udtale sig i diverse høringer, råd og udvalg. Men vi og det nye selskab udtaler os ud fra sit ståsted,'' sagde Aase Langvad.
Hverken hun eller Dansk Sygeplejeråds hovedbestyrelse ser selskabet som en konkurrent, men derimod som et væsentligt supplement.
For at give selskabet et startgrundlag har hovedbestyrelsen besluttet at støtte selskabet med 140.000 kr. i årets sidste kvartal samt med 300.000 kr. i henholdsvis 2003 og 2004. Beløbene skal gå til selskabets drift, dvs. sekretærbistand, lokale, porto mv. Ellers er det tanken, at selskabet skal være selvfinansierende via kontingenter fra medlemmerne, dvs. de faglige sammenslutninger og andre.
''Hvor er vores autonomi ellers henne?'' spurgte Torben Laurén, da debatten om kontingentet blussede op på det stiftende møde.
''Hvis vi skal være troværdige og være en supplerende repræsentation i forskellige råd og udvalg og ikke ''bare'' en ekstra repræsentant for Dansk Sygeplejeråd, så er økonomisk uafhængighed et must,'' fortsatte han.
''Det er fint, at Dansk Sygeplejeråds hovedbestyrelse støtter os i etableringsfasen, men vi skal arbejde for at kunne stå på egne ben.''
Ud over den planlagte database får selskabet også sin egen hjemmeside, www.dasys.dk, der hurtigst muligt bliver lanceret under Dansk Sygeplejeråds nye initiativ, Sygeplejeportalen www.dsr.dk.
Bestyrelsen i det nye Dansk Selskab for Sygepleje blev ikke fuldtallig med syv bestyrelsesmedlemmer og tre suppleanter ved det stiftende møde, men seks var opstillet og blev valgt enstemmigt. De seks er: Fra FS8 Dorthe Overgaard, sygeplejelærer, cand.cur. og ph.d.-studerende ved Københavns Universitet, fra FS19 Else Kryger Andersen, oversygeplejerske ved Århus Kommunehospital, fra FS19 Lis Kofoed Borrild, chefsygeplejerske, cand.cur., Steno Diabetes Center, fra FS5 Torben Laurén, vicedirektør, MPA, Københavns Amts Sygehus, Gentofte, fra FS14 Michael Pedersen, administrerende oversygeplejerske, Københavns Amtssygehus, Glostrup, samt fra Dansk Selskab for Sårheling Kirsten Stig Müller, klinisk oversygeplejerske, Bispebjerg Hospital.
Bestyrelsen konstituerer sig selv med formand og næstformand.
Dansk Sygepleje Selskab skal bidrage til at fremme faglig udvikling af dansk sygepleje og dansk sygeplejevidenskab, både nationalt og internationalt. Internt skal det ske ved at udvikle og implementere dokumenteret viden inden for alle felter af sygeplejen, at medvirke til at integrere forskning og klinisk sygepleje samt fungere som netværk for de faglige sammenslutninger og andre selskaber af relevans for sygeplejen.
Eksternt skal selskabet vurdere, rådgive og formidle for at sikre professionel indflydelse og udnyttelse af den sygeplejefaglige ekspertise samt være repræsenteret i råd, udvalg eller andre organer, hvor sygepleje- og sygeplejevidenskabelige beslutninger tages.