Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Private operationer på offentlige sygehuse

Flere amter har lavet aftale med private klinikker og bureauer om, at de rykker ind på sygehusene, når operationsstuerne står tomme. På den måde bliver en del af regeringens halvanden milliard kroner brugt til at afprøve helt nye metoder til at få nedbragt ventelisterne.

Sygeplejersken 2002 nr. 25, s. 10-12

Af:

Claus Leick, journalist

Privatansatte sygeplejersker og læger tager over, når det faste personale på operationsstuerne går hjem eller ikke har mulighed for at udnytte hele kapaciteten.

På den måde bliver det muligt at gennemføre flere operationer og tilsvarende få reduceret ventelisterne på en række behandlinger.

Flere amter har på den baggrund lavet aftaler med private speciallægeklinikker og læge/sygeplejerske-bureauer om at gennemføre et antal operationer på de offentlige hospitaler.

På Frederikshavn Sygehus i Nordjylland har sygeplejersker og læger fra Speciallægeklinikken i Vejle i løbet af foråret foretaget næsten 200 operationer i weekenderne. Tilsvarende bliver der i Ringkjøbing Amt i denne måned gennemført 100 ortopædkirurgiske operationer på sygehusene i Tarm og Lemvig, hvor der er ledig kapacitet på operationsstuerne.

De to amter har købt sig til de pågældende operationer hos private firmaer, der har deres eget personale med. De fastansatte læger og sygeplejersker på de tre sygehuse har således intet med operationerne at gøre.

Nordjyllands Amt har i første omgang købt 200 åreknudeoperationer og har netop udvidet aftalen med Speciallægeklinikken i Vejle med yderligere 200 operationer.

I Ringkjøbing Amt er det formidlingsbureauet Transmedica, der er lavet aftale med - i første omgang om 100 ortopædkirurgiske operationer.

Amtet betegner aftalen med Transmedica som et pilotprojekt, der først skal evalueres grundigt, før der evt. bliver indgået nye aftaler.

I Nordjylland er beslutningen blevet truffet uden at involvere det faste personale. Heller ikke Dansk Sygeplejeråd har været involveret og er kun blevet informeret gennem pressen.

''Som udgangspunkt burde amtet have forsøgt at indgå en aftale med det faste personale, før de begyndte at lave aftaler om, at der skal sendes busser med læger og sygeplejersker fra Vejle til Frederikshavn i weekenderne,'' siger amtskredsformand i Nordjylland Jytte Vester. Hun vurderer, at hendes medlemmer er villige til at arbejde ekstra.

Politisk ønske om privat model

Hendes kollega i Ringkjøbing Amt har også svært ved at forstå, at det er nødvendigt at

Side 11 

inddrage et privat firma for at kunne øge behandlingskapaciteten.

''Amtet kunne sagtens have lavet en aftale med det faste personale om at arbejde ekstra. Hvis amtet blot vil betale for det. Nu bruger man i stedet pengene på at betale et privat firma for at løse opgaven,'' siger kredsformand Bodil Carstensen.

''For mig at se handler det her om, at man politisk har et ønske om at afprøve en ny model med privat behandling på offentlige sygehuse,'' tilføjer hun.

Hun mener i øvrigt ikke, at den valgte model er den mest fornuftige.

''Dels ville det faste personale selv have kunnet løst opgaven mod passende merbetaling. Dels tror jeg, at det er bedst for patienterne at blive behandlet af det faste personale. Nu kan de se frem til at skulle behandles af personale, som ikke kommer fra lokalområdet,'' påpeger Bodil Carstensen.

''Vi har givet amtet et konkret tilbud om, at vi gerne vil påtage os merarbejde i forbindelse med afvikling af ventelisterne. Men vi har aldrig fået en tilbagemelding. Derfor er vi noget forundret over den situation, som vi står i nu, hvor udefra kommende personale

Side 12 

er hyret til det arbejde, som vi har tilbudt at påtage os - endda til en lavere pris'', siger anæstesioverlæge Jørgen Koch fra kirurgisk afdeling på Lemvig Sygehus.

Hverken Nordjyllands eller Ringkjøbing Amter ønsker at give oplysninger om prisen for de private operationer. Men det er ikke dyrere, end hvis det faste personale skulle betales for at arbejde ekstra, lyder den enslydende melding fra de to amter.

Aftalen med Transmedica indeholder i øvrigt en klausul om, at firmaet ikke må benytte personale, der er ansat i et af landets øvrige amter. Ringkjøbing Amt godkender på forhånd det personale, som Transmedica anvender. Det betyder, at amtet kan tjekke, at hverken læger eller sygeplejersker kommer fra et andet dansk amt eller på anden måde har en baggrund, som amtet ikke vil acceptere.

Når amtet ikke ønsker at benytte personale fra andre amter, skyldes det, at man ikke vil medvirke til at stjæle personale fra andre amter. Det vil være en uheldig udvikling, der i sidste ende kan give bagslag for amtet selv.

Aftalen forhindrer dog ikke, at Transmedica benytter sig af danske læger og sygeplejersker, der er bosat i Sverige og Norge. Det vil typisk være fra disse to lande, at Transmedica rekrutterer sit personale.

Transmedica har hovedsæde i Danmark, men har hidtil mest arbejdet for norske og svenske sygehuse. Oprindeligt var Transmedica primært et lægevikarbureau, men påtager sig i dag mange typer vikar- og konsulent- og administrationsopgaver på offentlige sygehuse i hele Norden. -