Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Boganmeldelse

Læs anmeldelsen i dette nummer af Sygeplejersken

Sygeplejersken 2003 nr. 16, s. 32

Af:

Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør

God oversigt over specialet - men sygeplejen ikke tydelig nok

Jan Bonde, Torsten Faber, Anni Roikjær, Mette Rosendahl-Nielsen

Intensiv terapi og sygepleje 1. udgave 

København: Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck 2002 
Sider, 269 kr.

SY-2003-16-32aIntensiv terapi er et speciale, som har udviklet sig hastigt gennem de sidste 50 år, siden det blev muligt at behandle patienter i respirator. Specialet har været knyttet til anæstesien, men er gradvis blevet et selvstændigt lægeligt speciale, nationalt og internationalt. I takt hermed har sygeplejersker specialiseret sig til henholdsvis anæstesi- og intensivsygeplejersker. Samtidig stilles øgede krav til sygeplejerskeuddannelsens videnskabelige fundament. Nu har Dansk Sygeplejeråd udgivet den første bog for sygeplejestuderende om intensivspecialet.

''Intensiv terapi og sygepleje'' fremstår som en oversigt over specialet. De 13 kapitler omfatter en generel introduktion, medicinadministration, sedation og smertebehandling, ernæring, væske- og elektrolytbehandling, infektioner, respirationsinsufficiens, behandling og pleje af patienter med respirationsinsufficiens, kredsløbssvigt, hæmatologisk dysfunktion, akutte neurologiske lidelser, gastrointestinal-, lever- og pankreasdysfunktion og akut nyresvigt. Bogen giver et godt indtryk af, hvad der foregår på en intensivafdeling, og der er mange gode oplysninger fra de patofysiologiske, behandlingsmæssige og plejemæssige områder. Bogen er tiltalende i sin udformning og har gode illustrationer.

Selv om bogen tydeligvis udfylder et hul i det sygeplejefaglige bibliotek, har jeg to overordnede bekymringer. Den første retter sig mod de manglende videnskabelige referencer. Der er kun få litteraturhenvisninger i teksten, og flere af dem refererer til lignende tekstbøger i stedet for at udnytte den righoldige nyere forskning inden for intensivsygeplejen. Når der stilles krav om evidensbaseret sygepleje, er det vigtigt, at lærebøgerne er videnskabeligt velfunderede.

Jeg antaster ikke bogens videnskabelighed, men udtrykker et ønske om, at baggrundslitteraturen er lettere tilgængelig. Den anden bekymring er usynligheden af sygeplejen som fag, herunder forståelsen for patientperspektivet. Sygeplejerskers beslutninger og interventioner træder ikke klart frem, og de forventede resultater for patienter og pårørende artikuleres ikke. Med øgede krav til kvaliteten af sygeplejerskers dokumentation er der ikke tilstrækkelig hjælp at hente her. Det er en skam, da de studerende i løbet af uddannelsen bør danne sig et helt klart billede af det fagområde, de skal fungere i.

Af Ingrid Egerod, sygeplejerske, cand.cur., adjunkt, UCSF