Sygeplejersken
Præoperativ faste kan gøres spiselig
Der er fortsat mange patienter, som faster og tørster op til 17 timer før operation. Men det er helt unødvendigt. Forskning viser, at man må drikke tynde væsker indtil to timer, før man skal opereres. Og at præoperativ indtagelse af kulhydrater kan reducere indlæggelsestiden med op til 20 pct.
Sygeplejersken 2003 nr. 17, s. 24
Af:
Kamma Nielsen, operationssygeplejerske,
Anne Grethe Joensen, afdelingssygeplejerske,
Anna Birthe Bach, administrerende overlæge
Fastetiden i forbindelse med planlagte operationer har været en af mange lidelser, der har hørt med til ritualet. Anæstesiologer har været meget standhaftige med fastetiderne. De har nemlig alle været udsat for patienter, der har aspireret maveindhold til lungerne - med større eller mindre skader til følge.
God forskning har godtgjort, at fastetiderne kan modificeres. I dag er det således, at voksne patienter til planlagte operationer skal være fastende for fast føde fra midnat op til operationsdagen, men må drikke tynde væsker (vand, saftevand, æblejuice) indtil to timer inden operation. Disse regler for faste har været offentliggjort i internationale tidsskrifter og har været accepteret i hen ved 10 år. I praksis viser det sig, at patienterne fortsat faster op til 17 timer i afventen på operation uden at få hverken vådt eller tørt. Man har tit gode intentioner om at lægge et drop, men det bliver ikke sjældent ved tanken, da der er mange andre gøremål, der optager tiden.
Kortere indlæggelse
For fem måneder siden bestemte vi, at nu skulle faste være et indsatsområde på Grindsted Sygehus. Og det er ikke bare øllebrødsbarmhjertighed. Der er evidens for, at præoperativ kulhydratindtagelse kan reducere indlæggelsestiden med op til 20 pct. (1,2). Tørst, sult, træthed og angst gør specielt for børn (og forældre) fastetiden næsten umulig at overholde uden mange konflikter.
Vi orienterer patienterne om, at de skal være fastende for fast føde fra midnat, og at de må drikke tynde væsker til klokken seks om morgenen. De tilskyndes til at tage morgenmedicinen klokken seks, så de kan få al den væske, de ønsker til medicinen.
Patienterne orienteres om, at man lige efter morgenkonferencen kl. 8 gennemgår operationsprogrammet. Her konstaterer man, om alle patienter er mødt op, og om man i øvrigt kan fastholde den rækkefølge på operationsprogrammet, man har fastsat dagen forinden.
Når den endelige rækkefølge er fastlagt, kontaktes stamafdelingen. Den får besked om, hvilke patienter der nu må fortsætte væskeindtagelsen, og får ved samme lejlighed den endelige operationsrækkefølge.
Vi har nær kontakt med hinanden på tværs af afdelingerne på vores sygehus. Alligevel har det taget os noget tid at tro på, at ovenstående kan organiseres. Men det er enkelt, og det giver en høj grad af patienttilfredshed. Sengeafdelingerne melder, at patienterne har meget lettere ved at acceptere, at de ikke kommer på først på programmet, når de bare må få væske. Vi undgår at anlægge drop, der gør patienterne immobile, og vi undgår, at ældre patienter efter udtømning og yderligere lange fastetider får ildebefindende og må aflyses af den grund.
Vi håber, mange flere kan drage nytte af vores enkle procedure. Indtil nu har vi kun haft glæde af konceptet. -
Kamma Nielsen er ansat på operationsafdelingen, og Anne Grethe Joensen og Anna Birthe Bach er ansat på anæstesiafdelingen, alle på Grindsted Sygehus.
Litteratur
-
Hausel J, Nygren J, Lagerkranser M, et al. A carbohydrate-rich drink reduces preoperative discomfort in elective surgery patients. Anesth Analg 2001;93:13344-50.
-
Henneberg SW, Wernberg M. Fastetiderne skifter - sukkervand i stedet for sedativa? Ugeskr Laeger 2003 Jan 20;165(4):351-2.