Sygeplejersken
Ungt blod efterlyses
Forbindelsen til fag og fagforening er vigtig - også selv om man er gået på pension. Seniorsammenslutningen i Dansk Sygeplejeråd lægger op til fornyelse bl.a. med en ny hjemmeside, der skal knytte medlemmer og amtskredse tættere sammen.
Sygeplejersken 2003 nr. 17, s. 14-15
Af:
Grethe Kjærgaard, journalist
Én gang sygeplejerske - altid sygeplejerske. Det er holdningen hos Seniorsammenslutningen i Dansk Sygeplejeråd. Derfor vil sammenslutningen gerne have nogle flere aktive medlemmer og meget gerne yngre kræfter. På ønskesedlen står også et nyt navn.
''Vi er efterhånden blevet en forsamling af rigtig mange gamle medlemmer. Derfor trænger vi til ungt blod,'' siger formanden, pensioneret forstander Margit Christensen, Århus. Hun peger på, at sammenslutningen er åben for alle sygeplejersker, der bevarer deres medlemskab af Dansk Sygeplejeråd, enten som passive eller aktive medlemmer, når de trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet.
Det betyder, at også yngre sygeplejersker kan være med, når de f.eks. som førtidspensionister ikke mere er i aktiv tjeneste.
''Derfor er betegnelsen senior i virkeligheden lidt misvisende og måske med til at holde yngre potentielle medlemmer væk,'' siger hun. Sammen med næstformanden i bestyrelsen, Hanne Bækgaard Andersen, København, er hun gået i tænkeboks for at finde et nyt navn til sammenslutningen.
''Men let er det ikke, så gode ideer modtages med tak. Det mest korrekte ville være Sammenslutningen af Pensionerede Sygeplejersker i Dansk Sygeplejeråd. Men det associerer måske for meget til kaffe og kage. Ikke fordi, der er noget i vejen med kaffe og kage, det får vi rent faktisk på vores møder, men formålet med sammenslutningen er jo, at sygeplejersker bør bevare kontakten til deres fag, også selv om de ikke længere er på arbejdsmarkedet,'' siger hun.
Det giver Hanne Bækgaard Andersen hende ret i:
''Vi har en viden som fagpersoner. Den skal vi bruge hele livet. Gennem et medlemskab i Seniorsammenslutningen har vi f.eks. mulighed for at påvirke faget indefra gennem kontakten til Dansk Sygeplejeråds fagpolitikere i de enkelte amtskredse og på organisationens kongres - og udadtil ved at give vores mening til kende om de danske sundhedsforhold, når der f.eks. sker forringelser,'' siger hun og tilføjer:
''I virkeligheden burde vi nok træde meget mere frem med vores holdninger. Vi har jo ikke noget i klemme over for en arbejdsgiver.''
Margit Christensen får fast tilsendt dagsorden og referater fra bestyrelsesmøderne i Århus amtskreds og kan herudfra give sin mening til kende i de sager, som berører Seniorsammenslutningen direkte, og i de sager, hvor bestyrelsen gerne vil kunne trække på Seniorsammenslutningens viden og erfaring.
''Det er en fin ordning. Jeg ville ønske, at det fungerede sådan i alle vores amtskredse,'' supplerer Hanne Bækgaard Andersen.
Dansk Sygeplejeråds sekretariat sender breve ud til pensionister, efterlønsmodtagere og førtidspensionister med information om sammenslutningen samt vedtægter og liste med navne og adresser på bestyrelsesmedlemmerne. Hidtil har alle fået det samme brev, men nu er teksten stilet til de enkelte kategorier for ikke at støde nogen.
Fagligt testamente
Ud over det faglige er der også hele det sociale aspekt i et medlemskab af seniorsammenslutningen:
''Det er dejligt at ses med kollegerne - både dem, man kender - og de nye, der kommer til. Selv har jeg været inden for psykiatrien i over 40 år, og det er meget
Side 15
givende at møde kolleger, som kommer fra andre områder af sygeplejen,'' siger Margit Christensen. Det forekommer hende, at kollegerne alle har ''julelys'' i øjnene, når de fortæller om deres arbejde.
''De fleste har jo været utrolig glade for deres år i sygeplejen. Derfor er det berigende at møde kollegerne i Seniorsammenslutningen,'' siger hun.
Hanne Bækgaard Andersen husker f.eks. mødet med en kollega fra sit eget område, psykiatrien. Kollegaen havde arbejdet flere steder i landet og havde som efterlønsmodtager skrevet sit faglige testamente, som hun kaldte det. Bl.a. havde hun filosoferet over, hvor forskellig sygeplejen kan være rundt om i Danmark:
''Der var virkelig forskel på, om man var psykiatrisk patient i Brønderslev eller Bispebjerg,'' husker hun.
"Det var tankevækkende. Et af vore sidste medlemsmøder gjorde også et dybt indtryk på mig,'' tilføjer hun.
''Her hørte vi en sygeplejerske fortælle om sin udsendelse gennem Dansk Røde Kors til Kabul. Det var interessant på flere måder - både at høre om oplevelserne i Afghanistan og om det posttraumatiske stresssyndrom, hun nu måtte trækkes med. I starten havde hun svært ved at vinde gehør for sin situation, men havde nu fået hjælp. Her var det meget givende at blive indviet i, at den type job, der udadtil måske forekommer at være en succeshistorie, også har en bagside.''
På højskole sammen
Ud over de månedlige medlemsmøder, der finder sted forår og efterår, er der også julearrangementet og den årlige skovtur samt ikke mindst sammenslutningens landsmøde. Det er arrangementer, der kan trække folk af huse. Sidste år var sammenslutningen i Århus amtskreds f.eks. på udflugt til Skagen. Det samlede folk fra hele amtet, fra Hobro til Grenå.
Landsmødet former sig som en uges højskoleophold, og det plejer der også at være rift om - af og til så meget, at der må laves en venteliste:
''Vi fylder faktisk en hel højskole hver gang,'' siger Margit Christensen og fortæller, at sammenslutningen skifter mellem forskellige højskoler rundt om i landet.
''Det er altid spændende at komme et nyt sted hen, fordi vi så hører noget om kulturen og naturen i den pågældende egn. For en del af deltagerne er højskolemødet også deres sommerferie. Nogle af os er blevet så højt oppe i årene, at vi ikke længere rejser til udlandet. I stedet for er vi så sammen med fagfæller og kolleger et rart sted, hvor man selvfølgelig altid kan få en hjælpende hånd. Nogle af deltagerne kender hinanden helt fra dengang, hvor man var på sygeplejeforskole sammen, inden man gik i gang med sin sygeplejerskeuddannelse.''
En af dagene under opholdet er afsat til fagdag. Til landsmødet i år på Pensionisthøjskolen Nørre Nissum står Dansk Sygeplejeråds tidligere formand Kirsten Stallknecht på talerlisten sammen med chefsygeplejerske Vibeke Krøll fra Skejby Sygehus.
De ordinære medlemsmøder foregår på de enkelte amtskredskontorer, hvor kontaktudvalget, der består af medlemmer fra Seniorsammenslutningen og amtskredsbestyrelsen, sørger for det praktiske. På den måde er der tæt kontakt til det politiske liv i Dansk Sygeplejeråd. Ulempen er, at medlemmer, der bor langt fra amtskredskontoret, ofte ikke møder op.
''I Århus amtskreds har vi prøvet at lægge vores møder rundt om i amtet, f.eks. i Silkeborg eller Grenå. Men så kom der ingen fra Århus, hvor vi har de fleste af vores medlemmer,'' siger Margit Christensen med et lille suk, for hvordan overkomme det problem?
Går på nettet
Med til fremtiden i Seniorsammenslutningen hører etableringen af en egen hjemmeside. Det indledende møde er allerede holdt med Dansk Sygeplejeråds webredaktør Pia Gede Nielsen.
Hanne Bækgaard Andersen tror, det kan være med til at skabe tættere kontakt mellem amtskredsene og de enkelte medlemmer.
''Selv om vi ikke er vokset op med en computer, så skal det ikke afholde os fra at være med i den teknologiske udvikling,'' siger hun og peger på, at der faktisk er rigtig mange ældre, som færdes hjemmevant på internettet.
En mindre revision af vedtægterne er klar til sammenslutningens generalforsamling til efteråret, men inden da vil den syv mand store bestyrelse gerne opfordre nuværende og potentielle medlemmer til at overveje opstilling til valget af ny bestyrelse. Når tiden er inde, vil Sygeplejersken bringe listen over de kandidater, der stiller op til valget til efteråret.
Det koster ikke noget at være medlem af Seniorsammenslutningen i Dansk Sygeplejeråd, ligesom man automatisk er medlem, når man går på pension, efterløn eller førtidspension og stadig opretholder sit medlemskab af Dansk Sygeplejeråd - enten som aktivt medlem til nedsat kontingent eller som passivt medlem. Sammenslutningen har godt 9.000 medlemmer, hvoraf omkring 400 er under 60 år. I de enkelte amtskredse er der kontaktpersoner, som kan give yderligere oplysninger om sammenslutningens arbejde. Medlemsmøderne annonceres i Sygeplejersken. Den kommende generalforsamling holdes den 24. september på Amtssygehuset i Glostrup.