Sygeplejersken
Stafetten: Den gode arbejdsplads fremmer sundhed
Sygeplejersken 2004 nr. 13, s. 28
Af:
Torben Kristensen, arbejdsmiljøsygeplejerske
Jeg har i mit job som arbejdsmiljøsygeplejerske for nylig oplevet en arbejdsplads, der tager det fælles ansvar for sundhed alvorligt. Man har arrangeret fælles sund morgenmad, og i fritiden tager medarbejdere og deres familier sammen til motionsløb og kulturelle arrangementer. Herved styrkes de sociale relationer, og de ansatte oplever fysisk aktivitet i fritiden som noget sjovt. Sundhedsfremme er kommet på dagsordenen.
Sundhedsfremme handler om at udvikle evnen til at modstå belastninger og udnytte de muligheder, tilværelsen byder på - at kunne træffe sunde valg. I dag er der en stigende fokusering på den enkeltes eget ansvar for egen sundhed, og det enkelte menneskes egne valg er kommet i centrum.
Men efter min mening kommer hverken forebyggelse eller sundhedsfremme til at virke, hvis den enkelte ikke kan omsætte sin viden til handling. Det handler i høj grad om personlige vaner. Vaner, som er vanskelige at ændre, hvis de strider mod den kultur, der hersker på arbejdspladsen.
De allerfleste mennesker er ikke i tvivl om, hvad der er sundt, og hvad der ikke er sundt. Men de har svært ved at træffe det sunde valg. Jeg oplever, at der er en stigende bekymring over, hvad man udsætter sin krop for. Det fører nogle gange til sunde valg. Andre gange medfører det dårlig samvittighed over ikke at vælge det rigtige og overvejelser, som er præget af ambivalens.
Efter en dårlig arbejdsdag har man måske kun lyst og overskud til at komme hjem på sofaen med en kæmpe pose chips og se tv. Det er især svært at fralægge sig en usund vane, hvis man har et stort behov for at trøste sig selv med usunde valg i fritiden - kald det bare afstresning eller hygge.
Et dårligt arbejdsliv som følge af et dårligt arbejdsmiljø, dårlige relationer til kollegaer og ledelse, manglende anerkendelse og udviklingsmuligheder gør det vanskeligt at foretage sunde valg.
Jeg synes, det er positivt, at sundhed ikke længere betragtes som andres ansvar. Men det er på tide, at vi bevæger os fra at opfatte sundhed som et individuelt ansvar til et fælles anliggende. Vi skal tage vare på vores egen sundhed, men vi har også et ansvar for hinandens sundhed. Det gælder på det samfundsmæssige plan, og det gælder på det nære plan: familie, venner og kollegaer.
Efter min mening skal arbejdspladsen forebygge ulykker og sygdom. Men den gode arbejdsplads skal også fremme sundheden bl.a. ved at give medarbejderne mulighed for at bidrage positivt til hinandens sundhed.
Torben Kristensen er bedriftssundhedsplejerske i BST Københavns Kommune og MPHstuderende.
E-mail: tok@bst.kk.dk
Han har givet stafetten videre til sundhedskoordinator Anne Brødsgaard med følgende spørgsmål: Hvordan arbejder en sundhedskoordinator?