Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Fuldtidsforsikring også for deltidsansatte

Hvis man arbejder mindre end 30 timer om ugen, kan man blive deltidsforsikret i sin a-kasse.

Sygeplejersken 2004 nr. 24, s. 15

Af:

Kirsten Bjørnsson, journalist

Det er billigere i kontingent, men det kan være enfordel at være fuldtidsforsikret, fordi man får mere udbetalt, hvis man i en periode kommer på dagpenge, eller hvis man går på efterløn.

Næsten alle sygeplejersker er i dag fuldtidsforsikrede, også de deltidsansatte.

Dagpengene er 90 pct. af den hidtidige indtægt efter arbejdsmarkedsbidrag, men der er et loft. Det ligger sådan, at man kan komme på højeste dagpenge, bare man har haft en månedlig indtægt på omkring 16.800 kr. Det har mange deltidsansatte, og så får de højeste ydelse, hvis de er fuldtidsforsikrede. Hvis de er deltidsforsikrede, er den højeste ydelse kun to tredjedele af, hvad den er for en fuldtidsforsikret.

Der er endnu et par ting, man skal være opmærksom på, når man overvejer sit a-kassemedlemsskab:

Hvis man først er deltidsforsikret, skal man have mindst 391 løntimer i en tremåneders periode for at blive fuldtidsforsikret.

Som fuldtidsforsikret skal man som tommelfingerregel have haft mindst 25 timer om ugen i de seneste tre måneder for at få beregnet sine dagpenge i forhold til den hidtidige indtægt.

Som deltidsforsikret skal man have haft mindst 15 timer om ugen i tre måneder.

Reglerne om beregning er komplicerede, og det er en god ide at kontakte a-kassen, hvis man f.eks. planlægger efterløn og ikke opfylder kravene om 25, henholdsvis 15 timer om ugen.

Hvis man ikke kan få en beregning, får man understøttelse til en lidt lavere sats, dimittendsatsen.

Kilde: Danske Sygeplejerskers Arbejdsløshedskasse.