Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Kan ikke nægte at tage ekstra timer

Mange sygeplejersker på deltid bliver tilkaldt, når der er sygdom eller travlhed på deres arbejdsplads. Man kan ikke nægte at påtage sig det ekstra arbejde, med mindre man er syg eller har andre tungtvejende grunde.

Sygeplejersken 2004 nr. 24, s. 15

Af:

Kirsten Bjørnsson, journalist

Overarbejde ud over 37 timer udløser altid overtidsbetaling (1:1,5). Man skal også have overtidsbetaling, hvis man bliver kaldt på arbejde på en dag, der var planlagt i vagtskemaet som fridag.

Men situationen er anderledes, hvis en deltidsansat skal arbejde på en arbejdsfri dag. (Som alle andre har en deltidsansat otte fridøgn på fire uger. Andre dage, hvor hun ikke er på arbejde, kaldes arbejdsfri.)

På arbejdsfri dage får en sygeplejerske i en kommune kun almindelig timeløn for merarbejde (overarbejde op til 37 timer).

På sygehusene får en deltidsansat timeløn, hvis merarbejde på en arbejdsfri dag bliver aftalt senest dagen i forvejen og på arbejdspladsen.

Hvis en sygeplejerske derimod bliver ringet op derhjemme, skal hun have overtidsbetaling for at komme på arbejde. Også selv om hendes samlede arbejdstid ikke når over 37 timer.

Det er muligt at indgå lokale aftaler, der forbedrer disse forhold.

Kilde: Dansk Sygeplejeråds centrale sekretariat.