Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Kræftpatienter beholder håret

Kemoterapi. Flere steder i landet er der gode erfaringer med at behandle kræftpatienter med kølehætter, så de undgår at miste håret. Alligevel er der ingen planer om at udvide behandlingen til flere patienter.

Sygeplejersken 2004 nr. 24, s. 20

Af:

Susanne Bloch Kjeldsen, journalist

Tre ud af fire kræftpatienter, der har deltaget i et forsøg med kølehætter på amtssygehuset i Herlev, har kunnet undgå omfattende hårtab i forbindelse med kemoterapi. Lignende resultat har man opnået på Herning Sygehus. I Herlev er det udelukkende nyopererede brystkræftpatienter, der bliver tilbudt kølehættebehandling, mens forsøget i Herning har omfattet både patienter med brystkræft, kræft i æggestokkene og tyktarmskræft.

Der er tale om to forskellige typer højteknologiske kølehætter, og undersøgelserne har været tilrettelagt forskelligt og uafhængigt af hinanden. I Herlev har man evalueret på behandlingen af 75 patienter, mens man i Herning har set på 96 behandlinger. (Læs artiklen ”Kræftpatienter kan bevare håret med kølehætter,” side 32)

På trods af, at Sundhedsstyrelsen endnu ikke anbefaler kølehættebehandlingen, så er den nu indført som standardtilbud til alle kræftpatienter i kemoterapi i Ringkøbing Amt og til brystkræftpatienter i Københavns Amt. Sundhedsstyrelsen har ikke anbefalet behandlingen, fordi der mangler dokumentation for effekten i protokolleret regi, der er risiko for hårbundsmetastaser, og der mangler behandlingskapacitet på de onkologiske afdelinger. Så længe der er problemer med kapaciteten, så vil sygdomsbekæmpende behandling have forrang for behandling, der har til formål at forbedre patientens livskvalitet. Behandlingen med kølehætte er dels pladskrævende, dels bliver den samlede behandlingstid forlænget, da nedkølingen starter inden cytostatika-behandlingen og fortsætter efter. På de onkologiske afdelinger på amtssygehuset i Herlev og på Herning Sygehus har man derfor selv fundet ressourcerne på forskellig vis, så man kan tilbyde kølehættebehandlingen.

”Vi aftaler med patienterne, at de enten kan få behandling med kølehætte, eller de kan få paryk, og det har vist sig, at udgiften til at lease maskinen stort set bliver opvejet af det, som vi sparer på parykbudgettet. Vi bruger vores maskine fuldt ud,” siger sygeplejerske Tommy Henriksen fra onkologisk ambulatorium på amtssygehuset i Herlev.

Sygehuset har ikke plads rent fysisk til at udvide behandlingen, så den kan tilbydes til andre grupper af kræftpatienter.

Onkologisk ambulatorium på Herning Sygehus har presset kølehættebehandlingen ind ved at omlægge enkelte arbejdsgange. Behandlingstiden udnyttes bedre ved at patienterne møder tidligere til behandling, fordi flere får taget blodprøver dagen inden. Afdelingen har fået bevilget penge fra amtet til indkøb af maskiner og har fået gjort et ekstra behandlingsrum i stand.