Voksenmobning. Mobning er ikke kun et fænomen, der hører skolegården til. Det foregår på arbejdspladser over hele landet, også på hospitaler og i kommunerne. Når voksne mobber, kan det få store konsekvenser for offeret, som risikerer at få det så dårligt psykisk, at hun bliver ude af stand til at arbejde som sygeplejerske.
Skyld og ansvar. Der er ikke noget, der karakteriserer den typiske mobber og det typiske mobbeoffer. Derimod er kulturen på arbejdspladsen altafgørende for, om der finder mobning sted.
Forebyggelse. Sygefraværet er højere, og der sker flere fejl på arbejdspladser, hvor der forekommer mobning. Der er store menneskelige og økonomiske gevinster at hente ved at forebygge konflikter og lære at håndtere dem, inden de eskalerer.
Mobningsfri arbejdsplads. 12 pct. Af de ansatte på Bispebjerg Hospital føler sig mobbet. Det tal skal inden for et år nedbringes til 5 pct. Midlerne er bl.a. en mobbepolitik og en pjece med gode råd om, hvad man gør, hvis man føler sig krænket.
Løsningsmodel. Føler en medarbejder på anæstesi- og operationsafdelingen på Holbæk Sygehus sig mobbet, kan hun gå til den kollega på afsnittet, som er blevet udpeget som nøgleperson. Nøglepersonen har tavshedspligt og er uafhængig af ledelsen.
Huller i patientforløbet. Hvor er logikken i at proppe patienter med piller, når risikoen for interaktion og bivirkninger øges med patientens alder og med antallet af lægemidler, hvis man ved hjælp af diæt kan sænke kolesterolniveauet i blodet med 25 pct.?
Rejsebrev. I Kina bliver sygdom behandlet med både nye vestlige og gamle traditionelle metoder. Men sygeplejen er fortsat et arbejde for kvinder. En gruppe danske og svenske sygeplejersker besøgte landet i vinter.
Kulturmøde. Humlebier, svampe og forskellige ting fra havet er en del af indholdet i de mange skuffer, som findes på apoteket på et hospital, der praktiserer traditionel kinesisk medicin. En gruppe sygeplejestuderende fra København tog til Kina for at observere kinesisk sygepleje.
Nærvær. Unge mennesker ved meget præcist, hvilken sygepleje de har brug for, når en af deres forældre er svært syg. Det viser en lille undersøgelse baseret på interview med fire teenagere.
Åbenhed. Også skolebørn rammes af sorg, og i Århus Kommune kan man få en sygeplejerske til at komme ind i klassen og fortælle om døden. Hvordan møder man børnene, og hvordan reagerer de?
Forandringsparate. Lave lønninger og ringe mulighed for at udnytte uddannelsen på jobbet er nogle af begrundelserne for, at hver femte hollandske sygeplejerske har forladt sundhedssektoren. Også på andre områder føler sygeplejerskerne sig pressede, men en sundhedsreform kan give helt nye muligheder.
Samarbejde. Et netværk af 21 mindre sundhedscentre i byen Almere har bevist sin styrke. En lang række sundhedsudbydere er både tæt på borgerne og samarbejder om at servicere dem. Og det kan mærkes på det nærliggende hospital, der har landets korteste indlæggelsestid.
Hvordan hjælper man patienter med sår, som lugter, gør ondt, væsker, ser ulækre ud, klør og sjældent heler? Artiklen gennemgår aspekterne i den komplekse sygepleje, som patienter med kræftsår fordrer.