Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Dilemma: Den trætte sygeplejerske

Sygeplejersken 2004 nr. 31, s. 39

Af:

Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør

dilemma%2031%202004Illustration: Bodil Molich

Sofie har arbejdet på kirurgisk afdeling i fire år. Hun er alene med en lille dreng på to år, og hendes mor hjælper hende med at hente og passe barnet, når Sofie har vagter. Sofie er en dygtig sygeplejerske, glad for sit arbejde og vellidt af kollegerne.

Men der går rygter om hende. Hun er en gang imellem mødt på arbejde og har været meget træt og lidt snøvlende, men Sofie har altid slået det hen med, at hun har sovet dårligt efter en nattevagt, og derved er det blevet. 

En aften står sygeplejerskerne Sofie og Sandra i medicinrummet og hælder medicin op til hver sin gruppe patienter. Sofie har taget et glas vand med, og ud ad øjenkrogen ser Sandra hende tage et glas fra hylden, åbne det og tage en tablet i munden. Hun skyller efter med en mundfuld vand, før hun går videre med medicinbakken. Senere på aftenen sidder Sofie og småsover hen over et dameblad, og under rapporten til nattevagterne kan hun ikke huske den ene patient fra den anden. Da en af kollegerne spørger til Sofie, svarer hun, at hun har en dundrende hovedpine, og at sønnen har haft halsbetændelse, så hun har sovet dårligt flere nætter i træk. 

Sandra overvejer situationen og beslutter sig for at ...

Kommentarer i Sygeplejersken nr. 32 2004  

På fersk gerning

I løbet af min tid som aktiv sygeplejerske har jeg mange gange været med til at dække over en kollegas misbrug. En kollega mistede senere sin autorisation på grund af blandingsmisbrug. 

Et langt ægteskab med en nu ædru alkoholiker har lært mig, at det er helt forkert at lade som ingenting. Misbrugeren skal tages på fersk gerning og konfronteres med sit misbrug, ellers benægter hun eller han og fortsætter misbruget. Kollegerne skal gribe ind med det, jeg kalder hård kærlighed, hvis misbrugeren skal hjælpes. Det betyder, at Sandra skal konfrontere Sofie med det, hun har set, samtidig med at hun henviser Sofie til et sted, hvor hun kan få hjælp. 

Ellen Sejrskilde, pensioneret sygeplejerske. 

Tag en snak

Det er meget påfaldende, at en sygeplejerske tager et glas vand med ind til medicinskabet. Mere påfaldende, at hun tager en tablet fra skabet. Sandra bør tage en snak med Sofie så hurtigt som muligt. Hvis Sandra ikke har mod til det, må hun finde en kollega. Afdelingen har sikkert en misbrugspolitik.

Selv om Sofie er alenemor og er i underskud med søvn, er det ikke en hensigtsmæssig adfærd at småsove på en vagt. Hvis der tales om en misbrugende kollega, har vi faktisk et kollegialt ansvar. Det er en stor belastning for en afdeling at have en aktiv misbruger blandt sig. Det eneste, man ikke må gøre, er ikke at gøre noget. 

Birgit Thybjerg Pedersen, pensioneret sygeplejerske. 

Gå til lederen

Sofie har klart problemer af en eller anden art. Der kunne være tale om et misbrugsproblem. Sandra har set Sofie tage en pille, men ikke hvilken pille. Det kunne jo være en hovedpinepille, som vel de fleste af os somme tider tager på arbejde. Altså har Sandra ikke noget konkret i den retning, kun Sofies måde at være på. Misbrug/tyveri er en alvorlig anklage og skal være klart bevist, og det kan jo dreje sig om helt andre ting.  

Sofies måde at være på skaber frustration hos kolleger og kan blive til skade for patienter, derfor bør Sandra reagere. Hun kan vælge at konfrontere Sofie med sin observation, men handler det om et misbrug, vil hun få en historie, som den Sofie giver den spørgende kollega. Personligt ville jeg vælge at fremlægge problemet for min leder, der så må tage problemstillingen op med Sofie, og så vil jeg i øvrigt holde øjnene åbne. 

Som ansvarsbevidst sygeplejerske må Sandra tage affære, selvom det er ubehageligt. Det skylder hun sig selv, Sofie og afdelingen. At være en god kollega er ikke at være rygklapper, det løser ingen problemer og kan i værste fald gøre det hele værre.  

Kirsten Tarri Bak, sygeplejerske, ansat på Afd. M4, Sygehus Viborg.

Mistanke om misbrug

Jeg ville spørge hende, hvad det var for noget medicin, hun tog i medicinskabet, og spørge ind til, hvorfor hun var så træt og glemsom omkring patienterne
Hvis hun var undvigende i sine svar og ikke ville tale med mig om det, ville jeg tale med min leder om min mistanke om et misbrug hos Sofie. Hun skulle så tage en samtale med Sofie, og hvis der er hold i mistanken, skal Sofie hjælpes.

Lise Pingel, sygeplejerske, ansat på Århus Sygehus.