Sygeplejersken
Synspunkt: En fridag til Sisyfos
Faglighed. Kommunesammenlægningen stiller krav til integration mellem faglighed og it-systemer, så teknologien ikke vinder over pleje og behandling.
Sygeplejersken 2004 nr. 32, s. 30
Af:
Jørgen Bendsen, sygeplejerske, sundhedsinformatiker (MI)
Nogle mennesker betragter arbejdet som Sisyfos slid med at rulle stenen op ad bjerget den ene gang efter den anden. Andre betragter arbejdet som endnu en spændende udfordring, der skal tages, og som oven i købet giver ny viden og nye erfaringer for de implicerede.
Integration af hjemmesygeplejen ved de kommende kommunesammenlægninger vil i høj grad kunne opfattes i et spændingsfelt mellem disse to yderpunkter. Det vil give en del udfordringer. Ikke nok med at der organisatorisk skal samles to eller flere kulturer, man skal også beslutte, hvilke teknologiske systemer der skal videreføres, eller om der skal satses på noget helt tredje.
De mennesker, der mener, at kommunesammenlægninger kan betragtes som et Sisyfos-arbejde, har gennem årene været gennem adskillige reformer inden for hjemmeplejen. Nye organisationer, nye boformer for klienterne, arbejdsbeskrivelser, ydelseskatalog, visitationsregler, implementering af it-systemer, nye kommunikationsformer osv. Nu kommer kommunesammenlægningerne oveni.
På den anden side er der heller ingen tvivl om, at selv de mennesker, der betragter arbejdet som en spændende udfordring, vil få deres sag for. De organisatoriske forandringer, der bliver resultatet af kommunesammenlægningerne, skal også medtage hele den teknologiske side. Der er imidlertid en stor fare for, at det bliver teknologien, der bestemmer, hvilke organisatoriske og faglige mål det er muligt at sætte sig i denne forandring. Det skaber en stor risiko for, at personalet med klientkontakt oplever en teknologifiksering, der i sidste ende giver negative medarbejdere og hermed dårlig service over for klienterne. Den negative følelse er naturligvis bundet i, at teknologien vinder over plejen og behandlingen.
I forbindelse med kommunesammenlægningerne mener jeg, at der i forhold til de teknologiske udfordringer er behov for mennesker, der kan se gennem processen og holde fokus på den sundhedsfaglige del, da det altid må være det faglige og ikke teknologien, der styrer vejen til målet. Hermed er det også muligt at stille de krav, der måtte være nødvendige, over for leverandørerne af systemerne, når man nu alligevel er i gang. Hvis det skal være det sundhedsfaglige, der styrer processen, vil det kræve, at der er nogle, der sætter sig ned og får beskrevet hverdagen i detaljer uden at tænke teknik. Dernæst beskrives, hvor man kan have nytte af teknologi, altså hvor vil arbejdsprocessen kunne lettes og understøttes af en eller anden form for teknologi. Det vil også betinge, at man overvejer, hvordan de forskellige teknologier understøtter hinanden. Denne proces vil samtidig betyde, at personalet oplever, at de forskellige teknologier er integrerede frem for fragmenterede.
Jeg mener, Sisyfos får fri, hvis der er fokus på det faglige frem for teknikken. Det giver udfordringen mening og dermed liv, hvis udgangspunktet er hverdagen. Men det kræver, at der er en eller flere personer med styr på både det faglige og det teknologiske, som kan dokumentere, hvordan man kommer - og er kommet - gennem processen. Det vil give ny viden og erfaring, der vil gavne alle i organisationen.
Jørgen Bendsen er sygeplejerske og sundhedsinformatiker