Sygeplejersken
Dilemma: Højre hånd på afveje
Sygeplejersken 2004 nr. 34, s. 49
Af:
Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør
Illustration: Bodil Molich
”God morgen Anders, er du parat?” Isabella, som er en ung sygeplejerske med to års erfaring på afdelingen, har gjort et rullebord klar, så hun kan skifte forbinding på 19-årige Anders.
Ud over et sår på højre skinneben har han et kompliceret brud på højre lår og et brud på venstre overarm. Bruddene opstod, da han i sin fars bil kørte ind i en mur, fordi to af vennerne skulle se, hvordan man laver hjulspind.
Anders får intravenøs antibiotika seks gange i døgnet. Han har ligget på afdelingen i to en halv uge, og han keder sig bravt.
Trods computer, sportsprogrammer og besøg af mange venner føles tiden lang. Anders spekulerer også over, om han vil være i stand til at genoptage den tømreruddannelse, som han faktisk er rigtig glad for.
Inden Isabella går i gang med at rense hans sår, ser hun efter, om den venflon, Anders har i venstre hånd, er pæn, ren og uøm. Idet hun bøjer sig hen over sengen, tager Anders hende på den ene balde og siger ”go røv.” Isabella mærker rødmen stige op i kinderne, og hun ....
Hvad synes du, Isabella skal gøre og sige?
Kommentarer i Sygeplejersken nr. 35 2004
Klar rollefordeling
Isabella skal fortælle Anders, at dét vil hun ikke have. Hun er den professionelle, der er kommet for at udføre en opgave, og han er patienten, den rollefordeling skulle helst tydeliggøres helt fra starten. Når hun har fortalt Anders, at hun ikke accepterer hans befamling, kan hun begynde at spekulere over, hvordan det undgås i fremtiden. Først og fremmest må hun sørge for at optræde professionelt, bl.a. være bevidst om kropsstillinger, hun skal ikke bøje sig ind over sengen for at udføre noget på den anden side, men bevæge sig rundt om sengen, så hun står ved den side, hvor hun skal udføre opgaven.
Kirsten Ahlgreen, afdelingssygeplejerske, efterlønsmodtager
Stop, jeg arbejder
Isabella hoster lige en gang og siger kækt: ”Ja, ik? Den er jeg såmænd også selv ganske godt tilfreds med; men du skal lige stoppe med det der - jeg er midt i mit arbejde med at rense dine sår!”
Anette Rotbøll Nielsen, distriktspsykiatrisk sygeplejerske, Distriktspsykiatrisk Center, Rødovre.
Tal om hans usikkerhed
Isabella skal venligt, men bestemt meddele Anders, at hun ikke kan acceptere hans adfærd. Samtidig må hun forklare ham, at selv om hun for at udføre sit arbejde er nødt til at røre ved ham for at pleje hans sår, medfører dette ikke, at han frit kan røre ved hende. Isabella må så for at lette stemningen tale med Anders om den usikkerhed, han har over for sin situation, og om, hvorvidt han kan fortsætte sin uddannelse. F.eks. må hun medvirke til, at Anders får en samtale med behandlende læge, så han får større klarhed over sin fremtidige arbejdsevne.
Efter plejen skal Isabella drøfte forløbet med sine kolleger, så både hun og det øvrige plejepersonale kan få afklaret, hvor deres grænser går, og hvordan de handler hensigtsmæssigt i tilsvarende situationer. De Sygeplejeetiske Retningslinier kan være til hjælp, i punkt 2.4 står: ”Sygeplejersken skal arbejde for, at patienten bevarer sin værdighed og integritet.” Dette gælder naturligvis også, selvom patienten har en uhensigtsmæssig adfærd.
Endelig skal Isabella sammen med kollegerne overveje, hvordan de kan forebygge lignende situationer, f.eks. ved at gå om på den anden side af sengen for at kontrollere venflon frem for at bøje sig ind over patienten.
Birthe Wernberg-Møller, sygeplejerske, medlem af Sygeplejeetisk Råd