Sygeplejersken
Boganmeldelser
Læs anmeldelsen i dette nummer af Sygeplejersken
Sygeplejersken 2005 nr. 1, s. 41
Af:
Anne Vesterdal, sygeplejefaglig medarbejder
Vidtspændende lærebogsserie med gradvis niveaustigning
Rie Fløystrup, Jeanette Havgaard, Karen Kolstrup (red.)
Ny lærebogsserie fra GADs Forlag til de grundlæggende social- og sundhedsuddannelser:
1.
Er det noget for mig? - Grundforløbet
335 sider, ill., 390 kr.
ISBN 87-12-03803-2
2.
Læring, kommunikation og omsorg
Pædagogik med psykologi samt sundhedsfag
360 sider, ill., 299 kr.
ISBN 87-12-03805-9
3.
Livsbetingelser og aktivitet
Social- og samfundsfag og aktivitets- og praktisk fag
372 sider, ill., 299 kr.
ISBN 87-12-03804-0
4.
Læring, erkendelse og udvikling
Pædagogik med psykologi
204 sider, ill., 220 kr.
ISBN 87-12-03807-5
5.
Livsbetingelser, kultur og miljø
Social- og samfundsfag og kultur- og aktivitetsfag
304 sider, ill., 320 kr
ISBN 87-12-03806-7
6.
Sundhed, etik og omsorg
Sundheds- og sygeplejefag samt medicinske fag
504 sider, ill., 450 kr.
ISBN 87-12-03810-5
7.
Den psykiske lidelse - Psykiatri
232 sider, 240 kr.
ISBN 87-12-03808-3
Lærebogsserien spænder over hele forløbet fra grundforløbet til social- og sundhedsassistentuddannelsen. Fælles for bøgerne er, at de tager udgangspunkt i de samme temaer inden for alle de fagområder, som indgår i social og sundhedsuddannelserne.
Bøgerne henvender sig til en ungdomskultur og tager udgangspunkt i Howard Gardeners mange intelligenser ved at bruge farver og talebobler, tegneserietekster, karikaturtegninger og billeder, hvor teksterne stiller spørgsmål til læseren. Hvert fagafsnit indledes med målene i ”Lov og Bekendtgørelse.”
Grundforløbets bog ”Er det noget for mig?” er en af de bedre. Hele pensum er samlet og giver et godt kendskab til de begreber, der arbejdes videre med inden for social- og sundhedsuddannelserne.
Som en naturlig forlængelse af grundforløbets bog kommer to bøger til hjælperuddannelsen, hvor vidensniveauet løftes op til ”viden om.” Nogle gentagelser er der dog. Afsnittet ”I gang med uddannelsen” afviger ikke fra grundforløbets bog.
Det er dejligt at se, hvordan omsorgsbegrebet er teoretisk godt forklaret med udgangspunkt i Virginia Hendersons teorier, og at vi får den historiske udvikling med fra stuekone til omsorgen i dag. Der suppleres godt med afsnittet om normer, holdninger og etik, hvor holdningers betydning for arbejdet belyses, og det begrundes, hvor vigtigt det er at beskæftige sig med etik. Lidt historie om filosofferne Sokrates, Hippokrates og Løgstrup er der også plads til. Maslows behovspyramide er også med, og der er sat mange gode eksempler ind i pyramiden.
Lidt undrende kan man spørge, hvorfor konflikter i samarbejdet, girafsprog og ulvesprog er med under kommunikation. Det må være en erkendelse af, at arbejdet som social- og sundhedshjælper er konfliktfyldt på mange planer. I et spændende afsnit om sorgens følelser er et bibelcitat om Adam og Evas bortvisning fra Edens Have inddraget. Det er en interessant kulturel vinkel at få med i en uddannelse, hvor eleverne har baggrund i mange forskellige kulturer.
Meget elementær sygepleje inddrages i de forskellige afsnit og temaer, men som en naturlig forlængelse af afsnittet om anatomi og fysiologi kommer den elementære sygepleje.
Bøgerne 4, 5, 6 og 7 til assistentuddannelsen fortsætter med de samme teorier, som løftes op på et højere niveau. Specielt den pædagogiske og kulturelle del er en god vejviser med gode eksempler, uden at der gives løsninger, men spørgsmål til refleksion. Det interessante er i afsnittet om kultur, hvor tro og religion er inddraget.
Der er gentagelser. Afsnittet ”At være under uddannelse” løfter sig ikke fra grundforløbet til assistentuddannelsen, og afsnittet om plejeformer er omtalt både under ledelse og i afsnittet ”Plejeformer - en måde at organisere sygeplejen på.” Bog 6 ”Sundhed, etik og omsorg” er meget komprimeret og opfylder nok målene og den formelle kompetence, men jeg er ikke sikker på, det er nok til de krav, der stilles i praksis? I bøgerne til assistentuddannelsen videreføres Virginia Hendersons teorier.
Bøgerne er dækkende og sammenhængende for uddannelserne, og niveaustigningen svarer til målene i Bekendtgørelsen. Det interessante er, at den pædagogiske linje med de tematisk opbyggede afsnit kan være svære at efterleve med en ændret bekendtgørelse med mere monofaglighed og en nedadgående taksonomi på det sundhedsfaglige område. Vil bøgerne også passe til de kommende ændringer i Bekendtgørelsen?
Bøgerne er velskrevne, der er gode referencer, og eleverne oplever dem som lette at forstå og med gode forklaringer.
Af Marianne Dyrhauge, sygeplejelærer, Social- og sundhedsskolen Vejle Amt, Fredericia.