Sygeplejersken
Dilemma: En duft af kanelsnegle
Sygeplejersken 2005 nr. 13, s. 38
Af:
Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør
Illustration: Bodil Molich
Agnete besøger med jævne mellemrum sin onkel Carl på plejehjemmet "Aftensol." Onklen har kun boet der i to måneder, men er faldet godt til, og Agnete, der selv er sygeplejerske i et ambulatorium, synes, at stedet virker rart. En eftermiddag hæfter hun sig ved, at der dufter af kanelsnegle på gangen, og hun glæder sig over, at de gamle får friskbagt bagværk.
Fire dage senere er Agnete på besøg igen. Der dufter atter af kanelsnegle på gangen og i opholdsstuen, og Agnete går hen til kontoret for at rose personalet for deres energi på bagefronten. "Ja, tak skal du ha for din ros," siger sygeplejersken, som har aftenvagt, "men jeg bliver nu nødt til at indrømme, at det ikke er personalet, der bager.
Det er simpelthen en duft, vi køber i væskeform, og som vi tilsætter vores ventilationssystem. Duften er positiv, og vi har gode erfaringer med, at det øger de ældres appetit og livsmod, når der er lidt hjemlighed i luften. Men det er sådan lidt snyd ..."
Agnete mister mælet, men får fremstammet et "nåh, det skuffer mig, at I vil benytte den slags metoder. Kan man være det bekendt?"
Hvad mener du? Er det i orden at sende duften af kanelsnegle ud i æteren for at glæde de gamle på et plejehjem?
Kommentarer i Sygeplejersken nr. 14 2005
Vindfrikadeller
Det er ikke i orden at sprede duften af nybagt kage, det er den gamle historie om "luft-, steg- og vindfrikadeller." De ældre burde have både smagen og nydelsen af bagværket.
Kunne der ikke være nogen pårørende; børn, børnebørn og oldebørn, der kunne ofre sig og give plejehjemsbeboerne denne oplevelse.
Leth Stenderup, pensioneret sygeplejerske
Trivielt i længden
Hvis duft af kanelsnegle skulle øge de ældres appetit og livsmod, skulle plejehjemmet have et helt sortiment dufte, for kanelsnegleduft kunne godt blive lidt trivielt i længden. Nej, der er andre måder at styrke livsmod og appetit på. De ældre kan f.eks. være med til selv at frembringe duftene ved at hjælpe til med at forme dejen osv. Anretning og servering af mad kan foregå i hyggelige omgivelser og maden være veltillavet og ernæringsrigtig, se indbydende ud og dufte og smage godt. Så kan snyd godt undværes.
Kirsten Ahlgreen, sygeplejerske, forfatter af bogen "Værdighed i Demensplejen."
Snegl på dåse
Det er muligt, at duften af kanelsnegle kan øge appetitten hos de ældre, men hvad sker der, når der ikke bliver serveret hjemmebagte kanelsnegle? Mister man så ikke appetitten igen? Smagsløgene er vel indstillet på kanelsnegle og ikke en fabriksproduceret krydderkage, som kan holde flere år ud i fremtiden?
Det at "snyde" de ældre på denne måde er uetisk. Det er kunstig hygge. Det var bedre, at stedet så blot lugtede/duftede af institution. Det kan man da forholde sig til. De ældre har levet et langt liv, hvor de har tilegnet sig mange livserfaringer. De er kloge på livet! For dem er "snegl på dåse" helt sikkert ikke opskriften på livskvalitet.
Kirsten Marie Knudsen, sygeplejerske, Geriatrisk afdeling, Haderslev Sygehus.
Surrogat
Det værste ved Aftensols syntetiske kaneldufte er vel i virkeligheden ikke, at de bruges, men at vi i dagens Danmark har en ældreomsorg, hvor vi overhovedet kan få tanken at fremstille disse produkter. Surrogat! Det bliver desværre et billede med mange associationer til det, der for nogle gamle er vilkårene i deres sidste levetid.
Lone Mariager, sygeplejerske