Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Hjemmesygeplejersker søger indflydelse

Fagargumenter. Fire kommuner skal lægges sammen til én, og 70 sygeplejersker får nye kolleger. Men hvad skal de lave i den nye kommune? Og hvordan skal det organiseres? Artiklerne i dette tema handler om de faglige overvejelser hos medarbejdere og ledere i fire kommuner, der skal lægges sammen.

Sygeplejersken 2005 nr. 13, s. 10-12

Af:

Kirsten Bjørnsson, journalist

SYGEPLEJE PÅ DAGSORDENEN.

Om halvandet år bliver 271 danske kommuner til 98, og et par tusinde hjemmesygeplejersker får nye kolleger, nye strukturer og måske nye opgaver.

SY-2005-13-10-01Halvdelen af sygeplejerskerne fra Arden, Hadsund, Hobro og Mariager mødte frem til det første fælles møde for sygeplejersker i den nye kommune. Foto: Kissen Møller Hansen

De sidder tæt, hjemmesygeplejerskerne fra de fire kommuner, der skal lægges sammen, og diskussionen er straks i gang over kaffekopperne i det lille gruppelokale en aften i begyndelsen af juni.

Hvordan gør I hos jer? Og hvordan ser vi sygeplejen fremover i den nye Mariagerfjord Kommune?

Der er omkring 70 sygeplejersker i hjemmeplejen

Side 11

Billede

Side 12

i Arden, Hadsund, Hobro og Mariager Kommuner, og med 34 tilmeldinger er det svært at få plads til de sidste stole.
 

Det er første gang, sygeplejersker fra de fire kommuner er samlet, og der er umiddelbar interesse for at høre, hvad de gør hos kollegerne i nabokommunen. Men mødet skulle også gerne pege videre. "Hvordan får vi gjort politikerne opmærksom på os selv, og hvad vi kan?" spørger Jane Sørensen, en af arrangørerne fra de fire kommuners klubbestyrelser. 

Arrangørerne har overvejet at indbyde de lokale byrådsmedlemmer til et møde. Men foreløbig bliver sygeplejerskerne enige om at arbejde videre på et oplæg i hver deres kommune, inden de mødes igen til efteråret. Et par dage forinden har otte ledende sygeplejersker fra de fire kommuner også holdt møde - deres fjerde, siden de var samlet første gang hos Dansk Sygeplejeråd, Nordjyllands amtskreds.

Hvad er værd at bevare i den nye kommune? Hvad skal vi udvikle? Hvad skal vi måske benytte lejligheden til at lave helt om? Det er emnerne på ledernes dagsorden, og også lederne har en aftale om at samles igen på den anden side af sommerferien.

Sidst i april holdt de ledende sygeplejersker et møde, hvor de på skift fortalte hinanden om deres forskellige måde at gøre tingene på. Efter den gennemgang står det meget klart, at det vil give store omvæltninger, hvis der skal indføres en ensartet struktur. I hvert fald for nogle.

Og det bliver ikke let at finde en fælles model, for diskussionerne mellem de otte ledere viser, at der ligger gode faglige begrundelser bag hver enkelt løsning. Til gengæld får den nye kommune ikke de store kulturelle forskelle at slås med, hverken blandt borgere eller personale, konstaterer områdeleder Birgitte Nissen, Hobro.

"Vi har alle sammen en Lidenlund-kultur, hvor alle ved alt om dem, der er værd at vide noget om. Det burde ikke blive verdens største problem at slå os sammen," mener Birgitte Nissen. 

SÅ FORSKELLIGE ER DE:

I Hadsund er hjemmesygeplejerskerne skilt ud fra resten af hjemmeplejen, mens hjemmesygeplejersker og hjælpere arbejder tæt på hinanden under samme leder i Mariager.

I Mariager ligger det sygeplejefaglige ansvar hos en sygeplejerske, der er leder af hele ældre- og handikapområdet. I Hobro ligger det hos en af de to områdeledere for hjemmeplejen.

I Arden er der faste sygeplejersker på plejehjemmet. Det er der også i Hobro, men her er der planer om at integrere dem i sygeplejerskegruppen.

I Hobro er der forholdsvis få sygeplejersker og mange assistenter. I Mariager er det nærmest omvendt.

Og så er der elektronikken: I dag er der tre forskellige omsorgssystemer i de fire kommuner og tre forskellige vagtplanlægningssystemer.

Ny Randers Kommune.

Hobro 15.318 indbyggere

Arden 8.513 indbyggere

Mariager 8.300 indbyggere*

Hadsund 10.918 indbyggere

* Mariager Kommune går kun ind i kommunesammenlægningen med 80 pct. Området omkring Havndal går til

 
Rundt om i Dansk Sygeplejeråds amtskredse diskuterer ledere, medarbejdere og tillidsvalgte nu, hvordan sygeplejen skal være i de nye kommuner. Disse artikler er skrevet på baggrund af to møder i Nordjyllands amtskreds og to møder lokalt i Hobro.