Sygeplejersken
Rugekasse for forskere
Brohoved. 770 patienter på Sygehus Viborg indgår i det første dansk-australske forskningsprojekt om smerter efter kirurgiske indgreb. Det nye Center for Sygeplejeforskning i Viborg skal bygge bro mellem forskere, undervisere og sygeplejersker i praksis.
Sygeplejersken 2005 nr. 22, s. 13
Af:
Grethe Kjærgaard, journalist
Vibeke Lorentzen har fået nyt job som forskningslektor ved den nye forskningsenhed, men omgivelserne og kollegerne kender hun fra sine mange år i Viborg. Foto: Kissen Møller Hansen
"Hun kommer til at bane sin egen vej, for der er ingen at følge fra tilsvarende job," lyder det fra chefsygeplejerske ved Sygehus Viborg, Tove Kristensen, om Vibeke Lorentzens ansættelse ved det nyoprettede center for sygeplejeforskning, Viborg/Deakin Nursing Research Unit.
Som forskningslektor skal hun skabe synergi mellem Danmark og Australien og mellem forskere, studerende og sygeplejersker i praksis. For det indebærer den nye partnerskabsaftale mellem Sygehus Viborg, sygeplejeskolen i Viborg og Deakin University.
Men Vibeke Lorentzen er godt rustet til opgaven, så der er stor glæde over det nye job. Sygeplejerske, cand.cur. og ph.d. er hendes forskningsfundament, og oven i det kommer et unikt kendskab til både det lokale australske og det danske.
Som sygeplejelærer har hun været fast tilknyttet sygeplejeskolen i Viborg, hvor hun har været aktiv i skolens forsknings- og udviklingsarbejde, og under flere ophold ved Deakin University, hvor hun er ekstern lektor, har hun skaffet sig kendskab til australsk sygepleje.
"De mange personlige og faglige bekendtskaber skal heller ikke undervurderes i det kommende samarbejde," siger hun og peger bl.a. på, hvordan samarbejdet med den internationalt kendte australske professor Mari Botti har været stærkt medvirkende til, at forskningsenheden kan glæde sig over forskningsrådsmidler (500.000 kr.) til det første store projekt, enheden skal i gang med.
Projekt om smerter
Bevillingen indebærer, at forskningsenheden har kunnet annoncere efter 12 sygeplejersker, der skal indsamle informationer til projektet - et såkaldt replikationsstudie om smerteoplevelse og smertebehandling hos patienter efter kirurgiske indgreb.
"At det er et replikationsstudie, betyder, at vi gentager et afprøvet og beskrevet australsk forskningsdesign - tilpasset vore egne lokale forhold.
Hidtil er der ikke lavet studier i dette emne. Nu har vi muligheden for at få at vide, om de danske patienter føler sig velbehandlede efter en operation, ligesom vi har mulighed for at sammenligne med australske forhold," siger Vibeke Lorentzen. Hun mener, at forskningsenheden kan sammenlignes med en rugekasse for områdets sygeplejersker, som får mulighed for selv at være med i projekter og måske blive inspireret til at gå i gang med en videreuddannelse.
De personlige relationer har også spillet ind, da Vibeke Lorentzen skulle rekruttere deltagere til nogle fokusgruppeinterviews for at finde ud af, hvad de interesserede sig for, og hvor de mente, der skulle satses i forhold til sygeplejeforskning.
"Da der ikke var den helt store respons på vores annonce i personalebladet, måtte jeg selv i gang for at få fat på folk. Efter mine 20 år på sygeplejeskolen har jeg været med til at uddanne de fleste, så jeg kender dem, og selvfølgelig stillede de op - de skulle bare lige sunde sig lidt," siger hun.
Vibeke Lorentzen behøver ikke føle sig afsondret i Viborg. Hun er med i flere netværk og er takket være partnerskabsaftalen med Deakin University en del af et internationalt forskningsmiljø.