Sygeplejersken
Synspunkt: Nej til diskrimination - ja til et multietnisk sundhedsvæsen
Plads til alle. Uanset sommerens debat er det vigtigt at få sendt et klart og tydeligt signal om, at Dansk Sygeplejeråd finder diskrimination af mennesker med anden etnisk baggrund dybt uacceptabel.
Sygeplejersken 2005 nr. 22, s. 30
Af:
Connie Kruckow, formand for Dansk Sygeplejeråd,
Özlem Sara Cekic, sygeplejerske, amtsbestyrelsesmedlem
Sygeplejersker med etnisk minoritetsbaggrund oplever desværre diskrimination på arbejdspladsen. De oplever, at deres kompetencer drages i tvivl, og at de mødes med fordomme om deres kulturelle baggrund. De oplever desværre ofte, at de sættes i bås og ikke bliver set som de fagligt kvalificerede medarbejdere, de er.
Det vil vi i Dansk Sygeplejeråd gerne sætte en stopper for. Vi kæmper for lige behandling af alle sygeplejersker, uanset religiøs eller kulturel baggrund. Og vi vil gøre en forskel ved aktivt at forebygge og bekæmpe diskriminationen.
Efter Dansk Sygeplejeråds opfattelse er det vigtigt med et sundhedsvæsen, der afspejler resten af samfundet. Det betyder, at vi skal have et multietnisk sundhedsvæsen, hvor mangfoldigheden ses som en styrke og en ressource også i forhold til patientrelationen, og hvor vi på baggrund af dette kan skabe gode rammer for vores kolleger med anden etnisk baggrund. I sidste ende vil det jo også komme patienterne til gode, hvis vi får et multietnisk sundhedsvæsen med plads til forskellighed.
På den baggrund vil det også være meget ærgerligt, hvis sommerens debat om diskrimination mod sygeplejersker med anden etnisk baggrund er med til at sende et forkert signal til kommende sygeplejersker.
Det er synd, fordi det er et fantastisk dejligt og livsbekræftende fag, som kan give alle - uanset baggrund - spændende udfordringer. Og det vil være dybt problematisk, fordi vi risikerer at miste noget af den mangfoldighed, der kan være med til at udvikle sygeplejen. Vi har brug for sygeplejersker med anden etnisk baggrund for at skabe et mangfoldigt sundhedsvæsen.
Men uanset sommerens debat er det vigtigt, at vi får sendt et klart og tydeligt signal om, at Dansk Sygeplejeråd finder diskrimination af mennesker med anden etnisk baggrund dybt uacceptabel.
Derfor vil vi i de kommende måneder udfylde rammerne på den handlingsplan, som Dansk Sygeplejeråds hovedbestyrelse har vedtaget på sit møde i august. Hvor formålet er, at såvel Dansk Sygeplejeråd som sygeplejersker og arbejdsgivere bliver bedre til at tage hånd om kolleger med anden etnisk baggrund.
Helt konkret er det nødvendigt, at vi i hele organisationen er gearet til at handle på mulige tegn på diskrimination. Det skal være sådan, at vi kan sætte ind juridisk, hvis det er et juridisk problem, der skal løses, eller holdningsmæssigt, hvis det er holdningerne, der er noget galt med. Og tillidsrepræsentanterne vil få konkrete redskaber til at bekæmpe og forebygge diskrimination.
Men vi vil også meget gerne gøre det klart, at det her er ikke en problemstilling, der kan løses af sygeplejersker og Dansk Sygeplejeråd alene. Det er nødvendigt, at arbejdsgiverne kommer med på banen. Derfor vil vi i Dansk Sygeplejeråd også gøre vores til, at arbejdsgiverne inddrages og tager problemet alvorligt.
Det er en meget vigtig opgave, vi står over for. Men vi er enige om, at hvis vi står sammen og bruger organisationen, så kan vi sende et klart og tydeligt signal om, at vi i Dansk Sygeplejeråd siger nej til diskrimination - men ja til et multietnisk sundhedsvæsen - med plads til os alle.
Connie Kruckow er formand for Dansk Sygeplejeråd, Özlem Cekic formand for Mangfoldighedsnetværket i Dansk Sygeplejeråd.