Sygeplejersken
Uddannelsesprogram for diabetessygeplejersker
Kompleks pleje. Uddannelsen til diabetessygeplejerske på Steno Diabetescenter giver kompetencer til at arbejde med komplekse sygeplejefaglige problemstillinger hos patienter med diabetes.
Sygeplejersken 2005 nr. 22, s. 34
Af:
Hanne-Charlotte Andersen, afdelingssygeplejerske,
Tine Jacobs Kihl, afdelingssygeplejerske,
Kirsten Engelhard Nielsen, ledende oversygeplejerske,
Lis Kofoed Borrild, chefsygeplejerske, cand.cur.
Rapporten: "Uddannelsesprogram for diabetessygeplejersker ved Steno Diabetes Center" beskriver den kliniske uddannelse til diabetessygeplejerske på Steno Diabetes Center (SDC). Programmet indeholder formål, mål og beskrivelse af de enkelte uddannelsesafsnit, beskrivelse af studiedage, oplæringsprogram vedr. insulinjustering samt status og evalueringssamtaler. Der udstedes internt kursusbevis for gennemførelse af uddannelsen.
Den teoretiske del af uddannelsen finder sted ved deltagelse i: "Længerevarende efteruddannelse for sygeplejersker i diabetes," der udbydes af Fagligt Selskab for Diabetessygeplejersker i samarbejde med Dansk Sygeplejeråd. På længere sigt kan en tilsvarende teoretisk uddannelse på mindst samme niveau etableres som et eller to moduler i en diplomuddannelse i CVU-regi.
Uddannelsesprogrammet er et rammeprogram, som primært forudsætter et kontinuerligt uddannelsesforløb på to år, men programmet kan også individualiseres afhængigt af den uddannelsessøgendes kompetencer.
Adgang til uddannelsen er betinget af, at sygeplejersken er ansat på SDC og har:
- Dansk autorisation som sygeplejerske
- Minimum to års erfaring som sygeplejerske på almen medicinsk eller kirurgisk afdeling.
Uddannelsen er en kombineret teoretisk og klinisk uddannelse. Det forudsættes, at sygeplejersken er ansat på fuld tid i uddannelsesperioden.
Efter at have gennemført uddannelsesforløbet til diabetessygeplejerske opnår man kompetencer til at arbejde med komplekse sygeplejefaglige problemstillinger hos patienter med diabetes.
Diabetessygeplejerskeuddannelsen kan anvendes både i primær og sekundær sektor og er et udtryk for de kompetencer, som befolkningen og sundhedsmyndighederne kan have berettigede forventninger om.
Alle forfattere er ansat på Steno Diabetes Center Gentofte, lbor@steno.dk