Sygeplejersken
MPH-afhandling: Maden og måltidets betydning Skrøbelige ældres fortællinger om helse, mad og måltider
Formålet med studiet har været at tydeliggøre, hvordan maden og måltidet opleves af ældre småtspisende personer med henblik på en sundhedsfremmende indsats. Af ældre hjemmeboende, som modtager hjemmepleje, er en prævalens på 28-30 pct. mangelfuldt ernærede.
Sygeplejersken 2005 nr. 23, s. 35
Af:
Marianne Mahler, sygeplejerske Dr. PH.
Der er anvendt en livshistorisk narrativ tilgang, inspireret af kritisk hermeneutik.
Fem hjemmeboende ældre kvinder og en mand (født 1909-1931), som i perioden 2000-2003 fik særlig energiberiget mad pga. dårlig ernæringstilstand, har fortalt om betydningen af mad og måltider i deres liv. Resultaterne præsenteres som de enkelte fortællinger med sidetemaer og som fortællinger på tværs af historierne.
Resultatet er, at socioøkonomisk og -kulturel baggrund har betydning for opfattelsen af, hvad der er rigtig og almindelig mad, og for opfattelsen af det fælles måltid. For ældre med baggrund i arbejderklassen har mad og måltider ikke været og er ikke forbundet med nydelse. Knaphed og nøjsomhed i deres liv står i kontrast til nutidens overflod. Et sidetema er naturen i maden, konkretiseret i vårgrønt, grønsager, frugt, bær og fisk.
Konklusionen er, at de ældre værdsætter, at deres integritet i relation til mad og måltider respekteres. De ønsker frihed til at bestemme og vælge fra og til at blive inddraget i tilrettelæggelse af både mad og fælles måltider.
Marianne Mahler er ansat som sundhedskonsulent i Folkesundhed København, Sundhedsforvaltningen.
Afhandlingen er godkendt juni 2004 på Nordiska Högskolan för Folk-hälsovetenskap.