Sygeplejersken
Ph.d.-afhandling forsvaret den 17. september 2004
Titel: Sundhedspleje og ”særlige indsatser for svagt stillede børn og unge” - myte eller virkelighed? Om genesen og strukturen af bestemmelser om, hvad der er godt for børn og unge i Danmark
Sygeplejersken 2005 nr. 4, s. 24
Af:
Inga Axelsen, sundhedsplejerske, MPH, ph.d.
Afhandlingen går bag om sundhedsplejerskers virksomhed i forhold til svagt stillede børn og unge i Danmark og er et bidrag til at belyse, hvad der konkret udspiller sig i de aktiviteter, der iværksættes. Afhandlingens empiriske grundlag er sundhedsplejerskers interne fagbeskrivelser af deres virksomhed og de ændringer fra præcise og konkrete til diffuse og overordnede opgavebeskrivelser, der er i det lovgivningsmæssige materiale for virksomheden. Afhandlingen afdækker desuden, hvilke faggrupper der medvirker til at definere bestemmelserne om, hvad der er godt for børn og unge i Danmark. Desuden indgår empiriske observationer af eksempler på, hvad der foregår inden for aktiviteter, man kalder særlige, og hvilken betydning det kan siges at have for, hvordan bestemmelser i praktikken bliver fulgt op med vilkår, der kan sikre, at alle børn og unge i Danmark har en sund opvækst og forudsætninger for en sund voksentilværelse.
Den teoretiske/analytiske ramme for afhandlingen er Pierre Bourdieus teori om reproduktion, felt, habitus og kapital.
I afhandlingen konkluderes, at det, der udspiller sig i de særlige aktiviteter, der beskrives, er italesættelser og rekonstruktioner af forældrenes praktiske håndtering af deres børn og unge, sådan som de ønsker, den skal være. Det kan sidestilles med det, Bourdieu beskriver som symbolsk vold, og det vises, hvordan denne medfører en yderligere marginalisering af de i forvejen svagt stillede børn og unge og deres familier.
Inga Axelsen er kursusleder på sundhedsplejerskers årskursus og underviser på sundhedsplejerskeuddannelsen.
Opponenter: Lektor Joan Conrad (formand for bedømmelsesudvalget), lektor Peter Østergaard Andersen, direktør, og forskningsleder, ph.d. Lis Adamsen, Universitetshospitalernes Center for Sygeplejeforskning.
Vejledere har været professor Staf Callewaert og lektor Karin Anna Petersen.