Sygeplejersken
Sygeplejersken bestemmer
Øget kvalitet. Det er op til den enkelte sygeplejerske, om en intuberet patient får fysioterapi eller ergoterapi. I Randers vil man prøve at gøre rehabiliteringsindsatsen mindre tilfældig.
Sygeplejersken 2005 nr. 4, s. 26
På intensive afdelinger i Danmark tilbydes i større eller mindre udstrækning fysioterapi og i mindre grad ergoterapi til intensive patienter. Det ved vi fra spørgsmål stillet til 13 udvalgte intensive afdelinger.
Vi har i vores intensive afsnit ønsket at sætte fokus på dette felt gennem en tidlig og mere struktureret tværfaglig teamindsats med henblik på at øge kvaliteten af den rehabiliterende indsats til en udvalgt patientgruppe.
Der lægges i projektet vægt på teamdannelse og vidensudveksling, og en virkning heraf forventes at være øget kvalitet i hele patientforløbet.
Intensiv afdeling, Randers Centralsygehus, er en almen intensiv afdeling (niveau 2) med plads til otte patienter. Afdelingen har et bredt udsnit af patientkategorier, og der er stor variation i pleje- og behandlingsbehov.
Intensive sygeplejersker og fysioterapeuten i afsnittet oplever, at samarbejdet mellem faggrupperne kan styrkes. Det beror ofte på den enkelte sygeplejerskes skøn, hvornår fysioterapeuten og ergoterapeuten inddrages i behandlingen. Det afhænger dermed af sygeplejerskens kompetence at vurdere patientens behov inden for disse fagområder.
Rehabiliteringen indpasses tilfældigt efter andre opgaver omkring patientens pleje og behandling. Det er vores erfaring, at rehabiliteringsøvelserne ofte aflyses pga. sammenfald med undersøgelser.
Der er klare grænser mellem sygeplejerskens, fysioterapeutens og ergoterapeutens opgaver og de roller, den enkelte fagperson har i patientbehandling og pleje.
Projektets formål
Formålet med projektet er at styrke den tværfaglige indsats i rehabiliteringen ved at koordinere og strukturere personaleindsatsen til en udvalgt patientgruppe, intuberede patienter, mhp. at opnå øget kvalitet i indsatsen til patienterne. Dvs.
- at yde en rehabilitering, som i størst mulig grad bygger på patientens ressourcer.
- at yde en rehabilitering, hvor den enkelte faggruppes kompetencer udnyttes optimalt.
Målet er
- at etablere en formaliseret, tværfaglig teamindsats til rehabilitering af intuberede patienter.
- at personalet får et tættere samarbejde og øget vidensudveksling, så kvaliteten af indsatsen til patientgruppen bliver styrket.
De faggrupper, der indgår i projektet, er intensive sygeplejersker eller sygeplejersker under uddannelse hertil, social- og sundhedsassistenter, sygehjælpere, fysioterapeuter og ergoterapeuter. Lægegruppen bliver informeret om projektet. Der blev nedsat en projektgruppe bestående af ledere og en arbejdsgruppe bestående af medarbejdere fra de involverede afdelinger. Resultatet af projektet bliver vurderet ud fra indikatorer vedrørende teamindsatsen.
Undervisning af medarbejdere, der er med i projektet, forløber over to ens temadage, hvor emnerne er:
- formål med at danne team
- kommunikation, roller og refleksion i team
- mødeplanlægning.
Den daglige arbejdsgang bliver gennemgået og afprøvet ved hjælp af patienthistorier.
Projektet startede i september 2004. I marts 2005 skal det første halve år evalueres samlet. De implicerede personalegrupper udfylder spørgeskema efter hvert patientforløb. Resultaterne af spørgeskemaerne gøres op og danner grundlag for evt. justering af projektet.
I september 2005 skal projektet evalueres, og vi skal træffe beslutning om, hvorvidt vores indsats skal gøres permanent. Projektet afprøves inden for de eksisterende rammer. Tidsforbruget bliver målt og registreret i projektperioden, og der bliver lavet en foreløbig opgørelse af forbruget ved den evaluering, der finder sted efter et halvt år.
Efter projektperioden vil resultaterne af projektet blive publiceret.
Lene Thougaard er afdelingssygeplejerske på intensivafsnittet, Randers Centralsygehus.