Sygeplejersken
Et anker midt i kaos
Støtte. Det giver ro at vide, at der er en sundhedskoordinator, der holder styr på alle aftalerne og det praktiske med transport, når man som Ammy Thomsen er cancerpatient i kemoterapi og går til kontrol for fire sygdomme og får taget mange blodprøver på forskellige sygehuse.
Sygeplejersken 2006 nr. 1, s. 22-23
Af:
Susanne Bloch Kjeldsen, journalist
Ammy Thomsen, 77 år, er ikke bare træt, men rigtig træt, som hun selv udtrykker det. Hun sover 12 timer om natten og mange gange i løbet af dagen. Hun er i gang med sin tredje kemoterapi ud af i alt seks i denne omgang. I september 2005 gennemgik hun en canceroperation og det samme i 2004, også efterfulgt af kemoterapi. I 2004 fik hun desuden en blodprop i hjertet, og siden 2000 har hun haft forhøjet stofskifte. Næsten hver uge skal Ammy Thomsen af sted til en undersøgelse.
Foruden kemoterapien går hun til kontroller fire forskellige steder på hhv. Frederiksberg Hospital og Rigshospitalet: Hjerteafdelingen, Onkologisk afdeling, Karkirurgisk afdeling, foruden at hun går til kontrol pga. risiko for blodprop. Forud for hver kontrol skal hun ind på et af de to hospitaler for at få taget blodprøve.
"Jeg har stor glæde af Hanne (sundhedskoordinator i Frederiksberg Kommune, Hanne Bartholdy, red.). Hun ordner transport for mig og har styr på datoerne for, hvornår jeg skal af sted. Hun har også sørget for, at den blodprøve, jeg fik taget i går, blev taget herhjemme," fortæller Ammy Thomsen og viser et skema, hvor der ud for hver dag står, om der er undersøgelser, blodprøver, kontroller, og om der er bestilt transport. Der står også, hvornår sundhedskoordinatoren kommer igen.
Sundhedsvæsenet er ikke altid logisk. For eksempel kan Ammy Thomsen ikke få gratis transport til Frederiksberg Hospital, hvis den blodprøve, hun skal have taget, skal bruges til en kontrol på Rigshospitalet. Det skyldes ifølge Ammy Thomsen en strid mellem Frederiksberg og Københavns Kommuner om, hvem der i givet fald skal betale.
Hun er én af de allerførste i Frederiksberg, der har fået glæde af den nye ordning med sundhedskoordinatorer. Det var en tilfældighed, at hun overhovedet kom i kontakt med Hanne Bartholdy. Hendes datter er sygeplejerske og havde hørt om ordningen, og det var grunden til, at de selv kontaktede Frederiksberg Kommunes nye sundhedscenter og bad om hjælp.
"Efter min anden operation her i september kunne jeg ikke længere overskue det hele. Hidtil har mine børn hjulpet mig," fortæller hun.
"Det betyder enormt meget, at jeg har Hanne. Det giver mig ro, at jeg ved, hun ordner alt det praktiske, og at der er styr på aftalerne. Sidst vi mødtes, talte vi om, at jeg er bange for at miste hende, hvis hun mener, at jeg efterhånden kan klare mig selv. Hun har lovet mig, at det i hvert fald ikke sker, før jeg er færdig med min kemoterapi," siger Ammy Thomsen.
Læs også: Den, der binder det hele sammen