Sygeplejersken
Dit næste job - trin for trin
DSA-konsulenterne Iben Henriksen og Maj-Britt Riget har givet gode råd til dette tema. Spørgsmålene er konstruerede.
Sygeplejersken 2006 nr. 18, s. 34
Af:
Kirsten Bjørnsson, journalist
Spørgsmål: Afdelingen søger fire sygeplejersker på én gang. Hvordan finder jeg ud af, om folk rejser, fordi der er et dårligt arbejdsmiljø?
Svar: Der kan være gode grunde til, at man søger flere på én gang, f.eks. opnormering, nye opgaver eller barselsboom. Det fremgår ofte af annoncen, ellers kan man ringe til kontaktpersonen og spørge til baggrunden. Vær først på vagt, hvis du ikke får en forklaring.
Du kan altid bruge dit netværk og forhøre dig om arbejdspladsen. Men vær kritisk over for, hvad du hører. Din mosters nabo og du har måske forskelligt syn på, hvad der gør en arbejdsplads god.
Spørgsmål: Hvor får jeg ideer til arbejdspladser, jeg kan søge uopfordret?
Svar: Gør dig klart, om du søger et bestemt speciale, et bestemt sygehus eller en bestemt kommune. Brug sygehusenes hjemmesider til at finde ud af, hvilke sygehuse i nærheden af dig specialet findes på, eller til at se, hvilke afdelinger der findes på et sygehus. Og brug dit netværk.
Spørgsmål: Jeg kan kun nogle af de ting, de skriver i annoncen. Kan jeg godt søge alligevel?
Svar: Tag det roligt. Somme tider går der lidt inflation i de krav, der bliver stillet. Søg, hvis du kan 75-80 pct. Ring evt. og hør, om et krav er ufravigeligt. Hvis et job i hjemmesygeplejen f.eks. kræver kørekort, og du ikke har det, kan du skrive: "Hvis jeg får stillingen, vil jeg begynde at tage køretimer med det samme."
Spørgsmål: Er det spild af tid at sende uopfordrede ansøgninger?
Svar: Ring til oversygeplejersken og spørg, om hun overhovedet er interesseret i uopfordrede ansøgninger. Ikke alle arbejdspladser er.
Husk, at en uopfordret ansøgning om muligt skal være endnu bedre motiveret end andre.
Hvis arbejdspladsen gerne vil have din ansøgning, kan du skrive, at du vil tillade dig at henvende dig om 14 dage med henblik på et uforpligtende møde. På den måde kan du kontrollere, om de overhovedet har fået ansøgningen, og om der er udsigt til ledige stillinger.
Lad være med at stille uopfordret på arbejdspladsen, f.eks. for at aflevere ansøgningen personligt. Du kommer måske ubelejligt og får ødelagt en god kontakt.
Spørgsmål: Skal jeg fortælle til samtalen, at jeg måske er gravid?
Svar: Du er først forpligtet til at fortælle om graviditet tre måneder før forventet fødsel. Mange sygeplejersker føler sig alligevel forpligtet til at sige det, når de er til samtale. Men så er der en reel risiko for, at de ikke får jobbet.
Arbejdsgiverne må ikke spørge, om man f.eks. skal have flere børn, men nogle gør det alligevel. Så kan man svare: "Det har vi ikke planer om lige nu." Man har lov til at skifte mening, når man kommer hjem.
Spørgsmål: Jeg har egentlig ikke nogen spørgsmål til annoncen, men der er opgivet en kontaktperson. Skal jeg alligevel ringe for at gøre opmærksom på mig selv?
Svar: Lad være med at ringe, hvis du ikke har noget reelt at spørge om. Kontaktpersonen er måske midt i noget andet, og du risikerer at vække irritation i stedet for interesse.
Ring, hvis du f.eks. ikke har den erfaring, der er efterlyst i annoncen, og vil vide, om kravet er ufravigeligt. Eller har specielle ønsker til vagtplanlægningen og vil høre, om det overhovedet kan lade sig gøre.
Spørgsmål: Jeg er smaddernervøs, når jeg skal til samtale. Hvad skal jeg gøre?
Svar: De fleste er nervøse, så det er ikke noget, der diskvalificerer.
Planlæg transporten, så du er sikker på at møde til tiden, gerne 10 minutter før.
Vær forberedt på, at der kan være mange i ansættelsesudvalget. Giv hånd til alle, og sørg undervejs for engang imellem at have øjenkontakt med andre end den, der leder samtalen.
Husk, at du er gæst. Lad de andre fortælle, hvor du skal sidde, og styre samtalen.
Hold dig fra morgenbrød og basser. Tag evt. en vand eller en kop kaffe. Det er dumt at sidde med munden fuld, når man skal svare på et spørgsmål.
Skriv dine spørgsmål ned før samtalen, så du er sikker på at få dem stillet. Medbring papir og blyant, det virker begavet. Og du vil rent faktisk få mange informationer, så du har selv brug for at tage noter.
Spørgsmål: Hvad med lønnen?
Svar: Hvis det er en basisstilling, finder du lønnen i overenskomsten. Den ligger på www.dsr.dk
Hvis du søger en speciel stilling, skal du måske kontakte Dansk Sygeplejeråds lokale amtskreds, før du går til samtale. For det er vigtigt, at du fremsætter dine lønkrav under samtalen, hvis du har særlige kvalifikationer. Bagefter er det for sent. Amtskredsen skal godkende en eventuel aftale, men du skal selv stille og begrunde dine krav.
Spørgsmål: Der står i annoncen, at man skal have humor og være fleksibel. Skal jeg svare på det?
Svar: Det er svært, og det, man ikke kan svare på, forbigår man. Brug eksempler. Fortæl f.eks. hvordan du har været fleksibel i en tidligere ansættelse.
- Jobannoncer i Sygeplejersken
- Dagbladene, f.eks. Berlingske Søndag - især specielle stillinger, forskning og udvikling
- Lokale aviser og ugeaviser - især job i områdets kommuner
- Gratisaviser, f.eks. MetroExpress, Urban og Søndagsavisen - især fra private virksomheder og praksissektoren.
- Tjek sygehusafdelingers og kommuners hjemmesider for oplysninger om patienter og opgaver. Gå ind gennem www.sundhed.dk
- Bed arbejdspladsen om jobbeskrivelse, afdelingsprofil og mål for afdelingen eller hjemmesygeplejen. De fleste arbejdspladser har mindst én af delene.
- Begrund, hvorfor du gerne vil arbejde med netop det arbejdsområde
- Beskriv de kompetencer hos dig selv, som annoncen efterlyser. Brug eksempler
- Skriv om det, du kan, frem for det, du ikke kan
- Gem oplysninger om dit privatliv til cv'et.
- Skrevet på maskine eller computer
- Hvidt papir
- Én side, overskuelig og med passende margen
- Ingen stave- eller kommafejl
- Vedlagt cv, men ikke uddannelsesbeviser.
- dsa.dk
- Læs Jette Baghs artikel "Sådan skrives en ansøgning" i Sygeplejersken nr. 46/1999.