Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

En guldgrube af viden

FJERNBETJENING. Bibliotekets egen database kan ses på www.sygeplejefagligtbibliotek.dk og her kan registrerede lånere reservere udlånt materiale. Biblioteket modtager også bestillinger via e-mail på materiale, som skal skaffes fra andre biblioteker i Danmark og fra udlandet.

Sygeplejersken 2006 nr. 18, s. 63

Af:

Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør

Det Sygeplejefaglige Bibliotek på Tagensvej i København er et år gammelt og resultatet af en fusion mellem fire sygeplejebiblioteker i Storkøbenhavn: H:S Sygeplejerskeuddannelsens bibliotek, biblioteket ved Diakonissestiftelsens Sygeplejeskole for H:S, Danmarks Sygeplejerskehøjskoles bibliotek i København (CVU Øresund) og den sygeplejefaglige samling fra Medicinsk bibliotek på Rigshospitalet.

Hvis man studerer stedet nærmere, kan man se, at reolerne er sat sammen af flere systemer, men det, der i øvrigt springer i øjnene, er, at den ledende bibliotekar Margrete Gjersøe Fog sammen med bibliotekar Vibeke Witt tager imod i et kontor, der ligner en krydsning mellem en togvogn og et romersk bad.

Det med badet er rigtigt nok, for biblioteket er beliggende i det gamle militærhospital i en afdeling, hvor der netop var bade af forskellig art.

Der er ansat fire bibliotekarer og en HK'er på stedet, som i snit har 150 brugere dagligt. De kan forsyne sig fra den 36.000 bind store bogbestand, læse i de 145 trykte tidsskrifter eller se de 2.500 elektroniske tidsskrifter, biblioteket har adgang til.

Biblioteket har et brugerråd bestående af en repræsentant fra hvert hospital i H:S og de tre uddannelsesinstitutioner. Desuden en styregruppe med fem medlemmer, som er det øverste råd for stedet og svarer til en bestyrelse.

En typisk bruger af biblioteket er 25-30 år og godt spørgende.

"Men vi har ingen vanskelige lånere," bedyrer Vibeke Witt.

På biblioteket gør man meget ud af at have statistiske data på lånerne. De er bl.a. skaffet gennem en spørgeskemaundersøgelse om, hvem der låner, hvad de låner, og hvor de arbejder. Et tælleapparat i døren dokumenterer, hvor mange, der hver dag besøger biblioteket.

Bibliotekarerne bruger en del tid på at undervise og vejlede lånerne i litteratursøgning. Der er bl.a. afholdt formiddage for underviserne fra de tre uddannelsesinstitutioner, biblioteket betjener. De bachelorstuderende får tilbudt grundig undervisning i litteratursøgning, og der er mulighed for, at sygeplejersker fra klinikken kan rekvirere kurser i litteratursøgning. På den måde har bibliotekarerne megen lånerkontakt.

Fremtiden indeholder planer om forfatteraftener, hvor koryfæer inden for sygeplejen kan møde læsere og lånere, og forskende sygeplejersker kan fortælle om deres forskning.

To ting springer i øjnene på biblioteket. En gammel kommode og en sofa fra Rigshospitalet bryder den stil, der ellers udgør rammerne om bøgerne. Biblioteket har fået begge dele forærende.

"Og de studerende er faktisk glade for sofaen," siger Margrete Gjersøe Fog.

Der er indrettet en café til lånerne, og det er muligt at købe kaffe. 

NÅR DU SØGER LITTERATUR

Bibliotekarernes råd om litteratursøgning

  1. Brug bibliotekets undervisningstilbud
  2. Gå i gang med at søge litteratur i god tid
  3. Afgræns emnet og udvælg søgeord
  4. Vælg relevante databaser
  5. Vær kritisk over for søgeresultaterne
  6. Gem søgehistorien som dokumentation.

Supplerende litteratur

  1. Korsbek L, Barkler A. Litteratursøgning kræver systematik. Sygeplejersken 2005;(18):44-6.
  2. Salling Larsen A-L, Nyland AH. Sådan foregår systematisk litteratursøgning. Sygeplejersken 1997;(18):17-21.
ENGLISH ABSTRACT


Bagh J. The library - part of the study environment. A veritable mine of information. Sygeplejersken 2006;(18):61-3.

The articles demonstrate how today's student nurses must be able to search literature in order to answer the question: What do we already know about this issue/problem? A well-stocked library therefore forms an important part of the study environment.

Keywords: Library, literature searches, issue/problem for discussion.