Sygeplejersken
På job: Dokumentation og Disney-figurer
Papirløst. På Børneafdelingen på Viborg Sygehus har de fleste sygeplejersker aldrig brugt et plejekardex af papir. Og dem, der har, vil ikke bytte med den elektroniske patientjournal.
Sygeplejersken 2007 nr. 12, s. 22-23
Af:
Susanne Bloch Kjeldsen, journalist
Foto: Kissen Møller Hansen
Børneafdeling B06 på Viborg Sygehus tog allerede for 10 år siden, som den første afdeling på sygehuset, den elektroniske patientjournal (EPJ) i brug. Et par år senere blev plejedelen koblet på, og sygeplejerskerne besluttede at være papirløse fra dag 1.
"Det er tidsbesparende i forhold til, hvis jeg skulle finde papirer frem, hver gang jeg skulle notere noget ned," siger sygeplejerske Vicki Dyeremose, der har været uddannet siden 2005.
De unge sygeplejersker på afdelingen har aldrig prøvet andet. For de sygeplejersker, der er garvede i faget, var det en stor lettelse at gå over til at dokumentere elektronisk, fordi det giver bedre systematik at dokumentere ud fra sygeplejefænomener og nøgleord.
Når Vicki Dyeremose sætter sig ved en af afdelingens syv computere, får hun et hurtigt overblik over patienterne. Ud over notater og dokumentation i plejekardex kan hun også bruge EPJ til at tjekke, om medicinen er delt ud, og om der er kommet svar på en prøve.
"Det er nemmere end at skulle finde fem forskellige journaler frem, og der er ikke problemer med at læse hinandens håndskrift. Den elektroniske dokumentation har også været med til at give os et fælles sprog, men faktisk har jeg ikke noget at sammenligne med, for jeg har aldrig prøvet at arbejde med andet end EPJ," siger Vicki Dyeremose.
Selvom afdelingen er papirløs, går hun altid rundt med et stykke papir i lommen med en oversigt over alle de små patienter, der er indlagt på Børneafdelingen. Oversigten har hun med på morgenmødet, og hun bruger den til at skrive notater ned over de ting, der skal huskes i løbet af dagen.
"Vi har desværre ikke bærbare computere, som vi kan tage med ind på stuerne, det ville ellers gøre det meget nemmere, hvis vi kunne slå op i journalerne og skrive direkte ind der, frem for at tage notater på papir."
Afdelingen var den første til at tage EPJ i brug, men den sidste til at blive koblet på sygehusets trådløse net. Planen er, at afdelingen skal have bærbare computere, men indtil videre må læger og sygeplejersker deles om computerne, der er placeret på kontoret, i undersøgelsesrummene, på gangen og i medicinrummet. Det kan godt være et problem, at computerne er optaget, når man skal bru-ge en.
Hvad gør I, hvis systemet går ned?
"Vi ved på forhånd, når systemet skal opdateres, og så sørger vi for at printe medicinlister ud. Vi kan også finde oplysningerne om medicin i lægernes journaler, som stadig er på papir," siger Vicki Dyeremose. Ifølge afdelingssygeplejerske Ida Riisgaard kan det tælles på én hånd de gange, hvor systemet har været nede i de sidste syv år. Det er typisk sket efter en opdatering, hvor systemet har været nede en formiddag.
På Børneafdelingens kontor hænger der endnu papirmapper med patienternes journaler. Grunden er, at det tog lang tid, før alle afdelinger på sygehuset blev elektroniske, og derfor var det nødvendigt for lægerne at have patienternes journaler og prøvesvar på print. Nu er hele sygehuset gået over til EPJ, og alle læger er uddannet i at bruge systemet, så papirmapperne er under snarlig afvikling, forsikrer Ida Riisgaard.
"Det, jeg først tænker på, er en lille dreng, der skulle have venflon. Det var rigtig træls for ham, men det var nødvendigt at stikke ham tre gange. Bagefter var han bare glad. Det er sådan noget, der gør det til at holde ud at være på en børneafdeling. For nogle gange er man nødt til at gøre noget, der gør ondt på børnene, men de glemmer hurtigt og tilgiver én," siger Vicki Dyeremose.