Sygeplejersken
Pas dit barn og tag en aftenvagt
Forskelsbehandling. På den ene afdeling er det fast praksis at få fri, første dag lille Katrine er syg. På den anden bliver sygeplejersker bedt om at komme på arbejde senere på dagen.
Sygeplejersken 2007 nr. 3, s. 20-21
Af:
Britta Søndergaard, journalist,
Lotte Havemann, journalist
"Rigtig god bedring med dit barn." Sådan lyder svaret, når afdelingssygeplejerske Tine Lundbak bliver ringet op af en kollega med et sygt barn.
"Har man barn syg, er det, fordi man brug for det. Vi kunne ikke drømme om at bede sygeplejersker komme ind om aftenen for at tage en ekstra vagt i forbindelse med barns første sygedag," siger Tine Lundbak, afdelingssygeplejerske på Medicinsk afdeling, Glostrup Hospital.
Til gengæld kan sygeplejerskerne på Regionshospitalet i Randers ikke regne med, at barns sygdom udløser en hel fridag. For ifølge hospitalets personalechef Anette Schmidt Laursen er det ikke usædvanligt, at sygeplejersker opfordres til at møde op senere på dagen, hvis de holder fri om formiddagen for at passe lille Katrine.
"Vi forsøger langt hen ad vejen at sige: "Du kan godt få fri til at passe barnet." Men vi afpasser muligheden for at holde fri til den arbejdsmæssige situation. Hvis der er mange patienter på en afdeling, kan vi f.eks. spørge: "Hvad siger du til at tage en aftenvagt eller være på tilkaldevagt i eftermiddag,"" siger Anette Schmidt Laursen.
En rundringning, som Sygeplejersken har lavet til seks større sygehuse, viser, at praksis omkring barns første sygedag er forskellig fra hospital til hospital og fra afdeling til afdeling.
På Hvidovre Hospital fortæller personalechef Mette Aabrink, at sygeplejerskerne får fri ved barns første sygedag. "Jeg er ikke bekendt med, at de bliver kaldt ind på en aftenvagt. Så skal det da være, fordi de selv tilbyder det," siger Mette Aabrink. Samme melding kommer fra personaleafdelingen for de nordjyske sygehuse."Jeg har ikke fået forelagt, at der skulle være problemer omkring barns første sygedag. Mig bekendt får sygeplejersker fri," siger Helle Jørgensen fra løn- og personaleafdelingen i Region Nordjylland.
Ifølge personalechef Michael Buhl fra Glostrup Hospital er der blandt hospitalets afdelinger stor forskel på, hvordan barns første sygedag håndteres. "Overenskomsten giver ikke den ansatte ret til en fridag, men sådan er praksis blevet mange steder. Har man mulighed for at komme i løbet af dagen, så har man faktisk pligt til at stille op," siger Michael Buhl. Han kan ikke se noget galt i, at sygehusene i en presset hverdag kan finde på at kalde sygeplejersker ind, selv om de har syge børn.
"Vi mangler f.eks. 60 sygeplejersker på Glostrup Sygehus. Hvis man i en afdeling mangler sygeplejersker, så kan man som leder måske føle sig presset til at ændre praksis, så børns første sygedag ikke automatisk er ensbetydende med en hel fridag," siger Michael Buhl.
2.næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Dorte Steenberg, finder det til gengæld helt uacceptabelt, at der er så store forskelle på, hvordan barns første sygedag håndteres. "Det er ikke acceptabelt, at bestemmelsen om barns første sygedag fortolkes forskelligt afhængigt af arbejdssted. Intentionen var at aflaste sygeplejersker med børn, og der bør ikke være forskellig praksis," lyder det fra Dorte Steenberg.
Ordlyden i overenskomster om barns første sygedag lægger ikke op til, at dagen er en rettighed. I overenskomsten for en lang række offentligt ansatte som f.eks. sygeplejersker, lærere, pædagoger og læger, hedder det bl.a.:
"Der kan gives hel eller delvis tjenestefrihed med løn til pasning af et sygt barn på dettes første sygedag, hvis:
- barnet er under 18 år
- har ophold hos den ansatte, og
- fravær er nødvendigt af hensyn til barnet, og
- det er foreneligt med forholdene på tjenestestedet.
Hvis ordningen misbruges, kan adgang til fravær inddrages."
Pædagoger, lærere og læger er alle underlagt samme bestemmelser for barns første sygedag som sygeplejersker. Danmarks Lærerforening og Forbundet for pædagoger og klubfolk (BUPL) oplyser, at barns første sygedag udløser en fridag blandt deres medlemmer.
Berit Brylov, der er ansat i BUPL, forklarer:
"Jeg er ikke blevet orienteret om, at medlemmer f.eks. skal komme klokken 14, hvis de har barn syg. Det er mit indtryk, at pædagoger får fri. Det er rigtigt, at frihed ved barns første sygedag ikke er en ret ifølge overenskomsten, men det bliver formuleret og forvaltet som en rettighed på arbejdspladserne."
Faglig konsulent Troels Østergård fra Danmarks Lærerforening kan heller ikke forestille sig, at lærere bliver opfordret til at møde op, når deres børn er syge.
"Barns første sygedag er en fridag med det besvær, der er ved at have et sygt barn. Det kan forekomme, at en lærer kommer til et forældremøde om aftenen, men det hænger som regel sammen med, at læreren selv er interesseret i at få afholdt mødet."
I Foreningen af Yngre Læger oplyser forhandlingschef Lene Esbensen, at barns første sygedag gennem årene har givet anledning til problemer.
Foreningen af Yngre Læger har dog ikke hørt, at læger opfordres til at møde op senere på dagen, når barnet er sygt.
"Overenskomstens ordlyd er uklar. Der er f.eks. ikke præciseret, hvor lang tid man kan holde fri ved barns sygdom i tilfælde af vagter. Bestemmelserne om barns første sygedag er lidt af en gummiparagraf, som det er vanskeligt at håndtere for sygehuspersonale med skiftende vagter," siger Lene Esbensen.