Sygeplejersken
Hvilken hjælp får en stresset sygeplejerske?
Hjælp! Flere og flere stressramte sygeplejersker henvender sig til deres amtskreds for at få hjælp. Hos alle 15 amtskredse kan man få en samtale med en faglig sekretær, som kan vejlede og hjælpe med kontakt til arbejdsgiver, egen læge og psykolog samt bisidning ved relevante samtaler. Men herudover yder nogle amtskredse særlig bistand til stressede eller udbrændte sygeplejersker.
Sygeplejersken 2007 nr. 5, s. 24-25
Følgende oversigt er baseret på kredsenes egne oplysninger. Amtskredsenes løbende indsats for at skabe bedre arbejdsforhold for sygeplejersker i samarbejde med bl.a. tillidsrepræsentanter og arbejdsgivere er ikke nævnt i denne oversigt.
Århus amtskreds
Har i 10 år haft en arbejdsmiljøkonsulent ansat, der har stress som sit indsatsområde. Amtskredsen kan tilbyde medlemmerne:
- selvhjælpsgrupper efter behov (siden 1997)
- stresshåndteringskurser
- stressrelaterede kurser bl.a. på Folkeuniversitetet
- faste møder med sikkerhedsrepræsentanter og sikkerhedsledere
- to arbejdsmiljøtemadage om året.
Viborg amtskreds
Yder økonomisk støtte til psykologhjælp (maks. 4.000 kr. pr. medlem pr. år). Amtskredsen har også en pulje, hvorfra der kan bevilges penge til f.eks. opstart af selvhjælpsgrupper for stressede/udbrændte sygeplejersker. Alle sygeplejersker kan gratis låne amtskredsens lokaler.
Nordjyllands amtskreds
Stressramte sygeplejersker kan blive henvist til Arbejdsmedicinsk Klinik via Nordjyllands amtskreds. Desuden har sygeplejersker i fleksjob et såkaldt Flexforum, der får økonomisk støtte via amtsbestyrelsen.
Vejle amtskreds
Tilbyder at lægge lokaler til for selvkørende grupper af sygeplejersker. Amtskredsen har også afholdt temadage om stress og udbrændthed og har planer om at få tilknyttet en psykolog, som kan hjælpe stressede sygeplejersker.
Ribe amtskreds
Har mulighed for at bevilge psykologhjælp, og de faglige sekretærer er meget aktive i indsatsen for stressede medlemmer. Amtskredsen vil gerne være behjælpelig med selvhjælpsgrupper, hvis der er et behov.
Ringkøbing amtskreds
Kan henvise stressramte medlemmer til Arbejdsmedicinsk Klinik på Herning Sygehus.
Sønderjyllands amtskreds
Er halvvejs igennem et projektsamarbejde med Arbejdsmedicinsk Klinik. Når resultatet foreligger, vil det danne grundlag for fremtidige aktiviteter. På nuværende tidspunkt yder amtskredsen økonomisk støtte til afklarende psykologsamtaler.
Bornholms amtskreds
Har i halvandet år tilbudt gratis sygeplejefaglig vejledning/coaching efter samtale med en faglig sekretær eller formanden. Vejledningen kan både foregå individuelt og i grupper og varetages af uddannede vejledere og terapeuter. Amtskredsen har overvejet selvhjælpsgrupper, men der har ikke været nok deltagere.
Vestsjællands amtskreds
Søsatte i efteråret 2006 en selvhjælpsgruppe efter samme model som i Århus amtskreds: 10 gange a to timers varighed styret af en klinisk psykolog. Seks medlemmer deltog. Forløbet var positivt og er ved at blive evalueret. Amtsbestyrelsen har dog allerede afsat penge til, at endnu en selvhjælpsgruppe kan starte. Muligvis i en anden form, så flere medlemmer får gavn af den. Herudover tilbydes tre timers psykolog-samtale efter en individuel samlet vurdering.
Frederiksborg amtskreds
Har forsøgt sig med en selvhjælpsgruppe for år tilbage, men på det tidspunkt havde sygeplejerskerne ikke overskud til at følge sådan en gruppe. I øjeblikket har amtskredsen en netværksgruppe for sygeplejersker ansat i fleksjob.
Storstrøms amtskreds
Tilbyder netværksgrupper for ledige og sygemeldte sygeplejersker. Netværket begyndte som et projekt i 2003, men er nu et fast tiltag med et møde hver anden måned.
Hovedstadens amtskreds
Har tidligere haft en selvhjælpsgruppe, men da den ville gentage forløbet, havde den svært ved at få nok deltagere. Drøfter i øjeblikket, om der skal etableres et tilbud i form af selvhjælpsgruppe eller en foredragsrække om stress, stressforebyggelse og -håndtering.
Roskilde amtskreds
Afholdt for nylig et velbesøgt arrangement for sikkerhedsrepræsentanter, tillidsrepræsentanter og ledere, hvor en ekstern stress-kyndig gennemgik begrebet stress på viden-, forståelses- og handlingsplanet. Amtskredsen stiller lokaler til rådighed for grupper af sygeplejersker. I svære tilfælde af stress/udbrændthed bevilger amtskredsen støtte til indledende behandling hos psykolog.
Københavns amtskreds
Amtskredsen har planer om at danne selvhjælpsgrupper eller netværk for medlemmer med stress eller i flexjob.
Fyns amtskreds
Henviser medlemmer til bl.a. Arbejdsmedicinsk Klinik (dog lang ventetid). Holder løbende møder om stress og stresshåndtering for medlemmer, tillids- og sikkerhedsrepræsentanter. Stiller lokaler til rådighed for alle medlemmer.
I tillæg til amtskredsenes bistand findes der ofte andre tilbud i lokalområdet. Gratis eller brugerbetalte.
F.eks.:
- arbejdsgiverbetalt psykologordning i kommunen eller regionen
- grupper hos privatpraktiserende psykologer
- terapiforløb på Arbejdsmedicinsk Klinik
- selvhjælpsgrupper arrangeret af frivillige foreninger.
Sygeplejerskens redaktion har ikke mulighed for at vurdere kvaliteten af de enkelte lokale tilbud.
Hvis man er kommet i økonomiske vanskeligheder pga. sygdom, arbejdsskade eller lignende, kan der være hjælp at hente i Dansk Sygeplejeråds hjælpefond.
Medlemmer af Dansk Sygeplejeråd kan søge støtten, som primært gives til rekreationsophold eller behandlingsudgifter, der ikke dækkes af det offentlige.
Ansøgningsskema og kriterier for tildeling af midler fra hjælpefonden findes på www.dsr.dk
Læs også artiklen "Udbrændt sygeplejerske savnede hjælp" i Sygeplejersken nr. 5/2007