Sygeplejersken
Konstant i det røde felt
Syg cirkel. Når ikke engang vikarbureauerne kan følge med efterspørgslen efter sygeplejersker, så nedslides de fastansatte, og der bliver brug for endnu flere vikarer. Konsekvensen kan blive sygeplejerskeflugt og privatisering af sundhedsvæsenet, mener en ekspert.
Sygeplejersken 2007 nr. 9, s. 20-20
Af:
Lotte Havemann, journalist
Foto: Søren Svendsen
En rigtig ond cirkel. Sådan betegner projektleder ved DSI, Christina Holm-Petersen, cand.scient.adm., den spiral, som det offentlige sundhedsvæsen er havnet i: stor mangel på sygeplejersker og et permanent højt forbrug af vikarer.
"Jo flere vikarer, sundhedsvæsenet bruger, jo færre penge er der til at udvikle det faste personale og til at sikre en attraktiv arbejdsplads. Det betyder, at flere sygeplejersker søger væk, og det betyder igen, at der bliver brug for flere vikarer," forklarer Christina Holm-Petersen.
Og når vikarbureauerne nu - pga. den stigende sygeplejerskemangel - ofte må sige nej til at levere sygeplejerskevikarer, belastes det faste personale endnu mere. Den onde cirkel forstærkes.
Konstant i det røde felt
Fra at have fungeret som et nødberedskab er sygeplejerskevikarerne mange steder blevet en fast del af vagtplanen, og det er et klart krisetegn, siger Christina Holm-Petersen.
"Det er et tegn på, at det danske sundhedssystem har vænnet sig til at køre konstant i det røde felt. Man befinder sig i en permanent undtagelsestilstand, hvor man beder folk om at gå i dobbeltvagter og kalder dem ind på deres fridage," siger hun.
Det eneste fornuftige er at bruge vikarer til korterevarende problemer, mener Christina Holm-Petersen. "Men i stedet har vi et permanent overforbrug, som jo er vanvittig dyrt, og som underminerer budgetterne. Dét, man kan frygte på længere sigt, er, at mange sygeplejersker vil forsvinde ud af sygeplejefaget, fordi de ikke kan holde ud at arbejde under de vilkår. Det er et problem, og nogen må gøre noget her. Ellers kører vi ud over en afgrund," advarer Christina Holm-Petersen.
Hun mener, at det i yderste konsekvens kan ende med en privatisering af sundhedssystemet. Og netop dét har kritikere beskyldt regeringen for at ville "smugle ind ad bagdøren."
Christina Holm-Petersen siger: "Hvis det er privatisering, politikerne ønsker, må de hellere melde det ud med det samme. Det er ikke etisk forsvarligt at lade medarbejderne slides ned på den her måde."
Forsker Christina Holm-Petersen nævner tre konsekvenser af et sundhedsvæsen, der er i permanent undtagelsestilstand:
- Nedslidning af medarbejderne, som er meget markant, og som vil blive endnu værre i takt med de hospitalsplaner, som er i gang, og som vil føre til mange krævende fusioner og omlægninger.
- Problemer for patientsikkerheden, fordi personalet permanent arbejder i dobbeltvagter, og fordi vikarer ikke har lige så stort overblik og rutine som fastansatte.
- Dårligere kvalitet og manglende kontinuitet, fordi den løse arbejdskraft ikke har de samme forpligtelser til at engagere og involvere sig som de fastansatte.