Sygeplejersken
5 faglige minutter: Et powernap, der gav følger for livet
”Når Mille ikke kunne få fat i medicin, supplerede hun med alkohol. I 2002, syv år efter at Mille blev sygeplejerske, kom hun i behandling. Den var både en uha- og en ahaoplevelse for hende,” skriver fagredaktør Jette Bagh.
Sygeplejersken 2008 nr. 11, s. 62
Af:
Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør
Da Mille lagde sig i en hvilestol for at tage 20 minutters powernap midt på natten, fik det følger for resten af hendes professionelle liv, for den kollega, som forsøgte at vække Mille, fik hende ikke op. En dosis sovepiller havde gjort det umuligt for hende at vågne. Kollegerne var forfærdede, og Mille fik ikke flere nattevagter på afdelingen, men blev bedt om at gå.
Milles misbrug startede et par år efter autorisationen som sygeplejerske, og to år senere vidste hun, at hun havde et problem, men benægtelsen er den barriere, der holder længst, erfarede hun. Når Mille ikke kunne få fat i medicin, supplerede hun med alkohol. I 2002, syv år efter at Mille blev sygeplejerske, kom hun i behandling. Den var både en uha- og en ahaoplevelse for hende.
I dag tør Mille ikke arbejde som sygeplejerske. Følgerne af tre tilbagefald, frygt for flere tilbagefald og kolleger, fulde af afsky, fordomme og fordømmelse, har fået hende til at søge andre græsgange. Men Mille, som nu er 44 år og har været ædru i seks år og clean i to, vil gerne dele ud af sine dyrekøbte erfaringer som misbruger og sygeplejerske. Hun er aktiv i Anonyme Alkoholikere, hvor hun hjælper mennesker med alkoholproblemer i behandling og på den måde bruger sine faglige og personlige erfaringer.
Milles mor var alkoholmisbruger, hvilket ikke er helt usædvanligt. En trænet underviser på en sygeplejeskole siger, at sygeplejestuderende ofte har en bagage med sig, som får dem til at søge et hjælpefag. F.eks. har en af forældrene haft svære psykiske problemer eller problemer med alkohol. Alkoholmisbrug trækker dybe spor i familien.
"Når jeg hører om den uensartede behandling, alkoholmisbrugere får, rammer det mig hårdt," siger Mille.
Hendes korte besked til sygeplejersker lyder: "Tag hul på problemet, når I ser det." Men det er lettere sagt end gjort. Desuden er det vanskeligere at være kvinde og misbruger end at være mand og misbruger, mener Mille.
"Det er accepteret inden for mandeverdenen at have et alkoholmisbrug og reagere på det, kvinder er længere om at finde vej."
Milles holdning er derfor, at sygeplejersker skal hjælpe patienterne i både den sekundære og den primære sundhedssektor med at finde vej til behandling, når der er et spinkelt håb om, at det kan nytte.
Det er ikke så meget, Mille forlanger af sine tidligere kolleger. De skal sætte sig ind i, hvordan man hjælper en alkoholmisbruger, og de kan starte med at læse en bog om emnet, så ved de allerede meget mere. "Bare en alkoholiker"-fordommen kan ændres, hvis sygeplejerskerne får mere viden, og de ledende sygeplejersker smider skyklapperne og tager initiativ til at få problemet frem," siger Mille. Hun fortæller, at der i hospitalsverdenen ofte sker det, at alkoholmisbrugeren afruses, sættes til i et alkoholambulatorium og så slut med ham.
"Alkoholmisbrug er en mærkelig mangefacetteret sygdom, som sundhedsvæsenet slet ikke er gearet til," mener Mille.
Hun formulerer manglen på handling sådan: "Man skulle tro, det stod i grundloven, at enhver har ret til at drikke, som han vil."
Det er der mindst 200.000 mennesker i Danmark, som har taget til sig.
Læs mere om sygepleje og alkoholmisbrug i artiklen "Sygeplejersker skal spille en aktiv rolle i alkoholforebyggelse".
Klummen ”5 faglige minutter” er en personlig tekst, som gør rede for sit indhold ved hjælp af fortællinger, skrøner, citater m.m. En klummeskriver skal ikke følge almindelige journalistiske krav om saglig, objektiv gengivelse af kendsgerninger.