Sygeplejersken
Afdelingen har egen coach til personalet
Hverdagsvelfærd. Når problemerne tårner sig op på arbejdet eller på hjemmefronten, kan personalet på Medicinsk afdeling på Holstebro Sygehus bestille tid hos afdelingens egen coach.
Sygeplejersken 2008 nr. 18, s. 26-27
Af:
Susanne Bloch Kjeldsen, journalist
Anja Kamuk taler med coachen Lene W. Antonsen, der er tidligere afdelingssygeplejerske. Coaching foregår på et kontor, der ligger afsides fra afdelingen. Her kan man tale sammen i fred, når man har booket en tid. Foto: Kissen Møller Hansen.
Der er travlt på kardiologisk afsnit ligesom på de øvrige afsnit i Medicinsk afdeling på Holstebro Sygehus. 90 pct. af patienterne bliver indlagt akut, og hver arbejdsdag er uforudsigelig, når sygeplejerske Anja Kamuk møder i vagt. I det halvandet år, hun har arbejdet i afsnittet, er hun somme tider blevet overmandet af følelsen af ikke at slå til og angsten for at begå fejl.
"Det kan give mig stress, når der skal gås stuegang, og jeg er den sidste. Jeg ved måske, at det vil tage to timer, og bagefter er der en masse ting, der skal sættes i værk for mine patienter. Jeg har også tre børn, der skal hentes," siger Anja Kamuk.
Da hun begyndte at mærke stress-symptomer som ondt i maven, hovedpine, koncentrationsbesvær, hjertebanken og forhøjet blodtryk, tog hun imod et tilbud om at tale med afdelingens coach Lene W. Antonsen.
Andre sygehuse har måske coachordning til lederne, men her er det personalet, der siden juni 2007 har kunnet få hjælp til at håndtere hårde oplevelser og stress eller hjælp til karriereudvikling. Man kan også blive coachet om private problemer som teenagere og skilsmisser ud fra filosofien, at fungerer man ikke privat, fungerer man heller ikke på arbejdet.
"Lene har hjulpet mig til at se nye muligheder. I stedet for at tænke på alt det, som jeg ikke kan nå, kan jeg koncentrere mig om det, jeg kan nå. Jeg kan forberede de ting, der skal sættes i værk om patienterne, eller bede min kollega, der møder i aftenvagt, om at tage over," siger Anja Kamuk.
Det handler om at kunne strukturere, putte i kasser og smide væk. En teknik Anja Kamuk kan bruge både på arbejdet og privat. Hun har også brugt coachingseancerne til at tale om, hvordan hun kan få mindre stress og bedre søvn ved at leve sundere.
"Før drak jeg kaffe døgnet rundt for at få et kick, og jeg troede ikke, at det havde nogen betydning, for jeg havde vænnet mig til at sove elendigt. Nu drikker jeg ikke kaffe efter klokken fire om eftermiddagen. Jeg løber og går til styrketræning, det giver mig også et kick," siger Anja Kamuk, som mener, at coaching har gjort hende mere effektiv på arbejdet.
"Jeg når mere, når jeg arbejder struktureret," siger hun.
Hvad er det særlige, man skal kunne for at arbejde som sygeplejerske på kardiologisk afsnit?
"Man skal kunne klare akutte patienter og uforudsigelige arbejdsdage, hvor der ofte er tusind ting, der skal gøres og helst på én gang. Det er faktisk ikke smart for mig at arbejde her, når jeg har problemer med at få struktureret min hverdag, men jeg er så glad for at være her og for mine gode kolleger," siger hun.
"Der er ikke en enkelt oplevelse, men når jeg kan styre min stress, er det godt for mig og mine patienter. For 14 dage siden mærkede jeg uroen komme, da jeg en dag sad og kiggede ud over alle kardex og papirer. Så lagde jeg dem på plads i reolen og tog én patient ad gangen, og det gav mig roen tilbage."