Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Hele verden som arbejdsplads

Drømmer du om at blive udfordret som sygeplejerske i et fjernt og anderledes land? Om at du kan hjælpe de mennesker, du ser i fjernsynet og i aviserne, som er ramt af sult, kolera, krig eller naturkatastrofer.

Sygeplejersken 2008 nr. 24, s. 28-29

Af:

Susanne Bloch Kjeldsen, journalist,

Rebekka Holm Andersen, journalist

SY-2008-24-28a
Foto: Simon Knudsen 

Som sygeplejerske kan du gøre hele verden til din arbejdsplads, og danske sygeplejersker er i høj kurs i internationalt hjælpearbejde på grund af deres evne til at lede opgaver, deres arbejdsmoral og deres høje faglighed.

Er du i tvivl om, hvorvidt du har de nødvendige kvalifikationer? Om din familie vil synes, at det er i orden, at du rejser? Og om du overhovedet tør se katastrofeofrene i øjnene?

Læs her, hvordan du kan blive mere afklaret. Hent inspiration fra nogle af de sygeplejersker, der har ført tanken til handling, og som er rejst ud med Læger uden Grænser. Få gode råd til, hvordan du kan organisere din rejse, og hvilke forholdsregler du skal tage, inden du beslutter dig for at tage af sted.  

PERSONLIGE KOMPETENCER

Der er visse personlige egenskaber, som er en fordel, når man skal sendes ud:

  • Ledererfaring. På alle projekter er det de udsendte nødhjælpsarbejdere, der har lederansvaret. Man skal være i stand til hurtigt at kunne aflæse kulturen.
  • En masse erfaring fra almene afdelinger. Du skal kunne arbejde under pres og kunne tage beslutninger selv.
  • Robusthed og gåpåmod.
  • Godt helbred og god selvindsigt. Man skal kende sine egne fysiske grænser. En syg nødhjælpsarbejder gør ingen nytte.
AFSTEM FAMILIENS FORVENTNINGER MED DINE EGNE

Inden du for alvor går i gang med planerne om at rejse ud, er det vigtigt at afstemme forventninger med de nærmeste og gøre dig nogle grundlæggende overvejelser.

  • Overvej om det er noget, du virkelig gerne vil. Det er en god idé at tale med nogen, der har prøvet det, som kan give dig mod til at forsøge. Du kan f.eks. møde op på et af de informationsmøder, som nødhjælpsorganisationerne afholder.
  • Partner og børn skal synes, at det er i orden, at du rejser ud. Meget få vælger at rejse ud, mens de har små børn, og de, der gør det, vælger ofte missioner til storbyer, hvor børnene kan gå i skole.
  • Tænk over, at du selv kan komme til at udvikle dig og ændre dig meget i løbet af et par måneders udsendelse til en anden verdensdel, og at det kan tage lidt tid at lande. Nødhjælpsorganisationerne tilbyder psykologisk assistance til de udsendte både før og efter udsendelse.
  • Rejs ikke ud for økonomiens skyld. Læger uden Grænser tilbyder en løn, som langtfra svarer til det, en sygeplejerske tjener i Danmark. Internationalt Røde Kors tilbyder rigtig løn.
  • Man skal ikke rejse fra noget, der ikke fungerer, og tro, at det kan blive bedre, når man kommer hjem.

Kilde: Jo Rasmussen, HR-manager i Læger uden Grænser i Danmark. Birthe Roelsgaard, afdelingssygeplejerske på thoraxkirurgisk afdeling på Skejby Sygehus og tilknyttet Læger uden Grænser som udsending, Bente Lyngholm,delegatkonsulent i Dansk Røde Kors' internationale afdeling. 

KORT ELLER LANG TID

Som udsendt sygeplejerske kan du vælge forskellige modeller for at få rejselivet og arbejdslivet herhjemme til at hænge sammen. De fire mest typiske varianter er at:

  • Du kan arbejde som vikar og rejse ud imellem vikariaterne.
  • Du kan søge din arbejdsplads om orlov og give besked til den organisation, du vil sendes ud med, om, hvilken periode du står til rådighed.
  • Du kan bruge ferie på at tage ud i verden og hjælpe.
  • Du kan gøre internationalt hjælpearbejde til en karrierevej. Sygeplejersker kan f.eks. arbejde som medicinske koordinatorer.

De to organisationer, der typisk sender sygeplejersker ud til sygeplejefagligt arbejde, er Læger uden Grænser og Røde Kors. Hos Læger uden Grænser er sygeplejersker udsendt i kortere eller længere perioder helt fra to-tre uger ad gangen og op til et-to år. Normalt skal man binde sig for seks måneder, første gang man rejser ud. Hos Røde Kors kan man være udsendt i korte perioder på tre måneder, men det er sjældent, at sygeplejersker rejser ud for under et halvt år.

FÅ MERE AT VIDE

Henvend dig til de enkelte organisationer, hvis du vil vide mere om mulighederne for at blive sendt ud og om, hvilke faglige krav de stiller til sygeplejersker.

Røde Kors: www.rodekors.dk

Læger uden Grænser: www.msf.dk

Red Barnet: redbarnet.dk

Folkekirkens Nødhjælp: www.noedhjaelp.dk