Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Boganmeldelser

Sygeplejersken 2009 nr. 11, s. 59-61

Af:

Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør

Prisværdigt enkelt, bør indføres i alle regioner

OUH
Odense Universitetshospital
Ulykkes Analyse Gruppen
November 2007

Simpel funktionsmåling

Dvd og pjece

Bestilles hos uag@ouh.regionsyddanmark.dk eller 65 41 22 93
Gratis for "steder" med  EAN-nummer, for private er der kopierings- og portogebyr - 125 kr. pr. 5 kopier.

SY-2009-11-bog%20(1)Det har været en lang proces at få udviklet materialet "Simpel funktionsmåling", mange har været involveret, tilsnittet har været tværfagligt, men ikke desto mindre er det prisværdigt enkelt. Ud over de nødvendige skemaer og indsigt i at bruge dem kræves der et målebånd, en stol og et stopur.

Arbejdet med at udvikle "Simpel funktionsmåling" er et vellykket forsøg på at skære ind til benet for at undgå prosatekst, at vælge anerkendte og så vidt muligt evidensbaserede redskaber, at gøre materialet anvendeligt ved at præsentere det på en dvd og lægge det på nettet.

Hensigten med "Simpel funktionsmåling" er at skabe et fælles sprog eller at tydeliggøre patientens funktionsniveau inden for tre områder:

- Patientens vurdering af egen helbredssituation (Global helbredsvurdering og EuroQol EQ-5d)

- En tværfaglig vurdering af patientens funktionsniveau (Barthel Index-20)

- En funktionstest, som dels omhandler en fysisk test, dels en kognitiv test.

Den fysiske funktionstest består af en balancetest (tandem balancetest), en rejse sig op fra stol-test (Timed - Up&Go) og endelig en udholdenhedstest (Patienten rejser sig og sætter sig gentagne gange).

Den kognitive test består af en standardiseret vurdering af det aktuelle kognitive niveau (OMC-test).

"Simpel funktionsmåling" ser ud til at bygge på et grundigt arbejde, fremgangsmåden er som nævnt både tværfaglig og enkel, og resultaterne bør nemt kunne kommunikeres internt og mellem primær og sekundær sektor og danne afsæt for relevante handlinger, hvor patientens situation er i fokus. Hvis man vil.

Hvis man vil acceptere, at andre har brugt både tid og ressourcer på at udvikle nogle redskaber, som faktisk kan bruges uden nødvendigvis at skulle ændres lidt for at passe til "os" og "vores" sted. Intet er imidlertid statisk, men alene ny viden, ikke egne holdninger, skal være grundlaget for revision eller ændring af måle- og testredskaberne i "Simpel funktionsmåling".

Det kunne være interessant, om der kunne etableres et samarbejde mellem f.eks. det "Danske Indikator Projekt" eller andre overordnede kvalitetssystemer, så resultaterne fra "Simpel funktionsmåling" indgik i registreringerne. Barthel Index-20 eller 100 indgår allerede hos nogle sygdomsgrupper. Forfatterne er selv lidt inde på det. Måtte det lykkes. Det kunne også være interessant, om ikke kun region Syddanmark, men alle regioner anvendte "Simpel funktionsmåling", og at alle, som får resultaterne i hænde, har en ide om, hvordan disse måle- og testresultater kan anvendes og tolkes, både i forhold til det enkelte menneskes bedste og i forhold til den bedste udnyttelse af samfundets ressourcer.

Af Doris Christensen, sygeplejerske, konsulent.

Vi er alle praktikere, så lad være med at fremhæve ordet hele tiden

Birgitte Bonnerup og Annemette Hasselager

Gruppen på arbejde - organisationspsykologi i praksis

Hans Reitzels Forlag 2008
318 sider - 349 kr.

SY-2009-11-bog%20(2)Med titlen "gruppen på arbejde" indikeres, at bogens fokus er gruppen på arbejdspladsen. Vi er alle en del af en gruppe, uanset om vi er på arbejdspladsen, i fritidslivet eller er sammen med venner og familie. Vi er alle forbundet i en større enhed og knyttet til andres liv.

Med dette udgangspunkt befinder bogen sig inden for det systemteoretiske grundlag og det psykodynamiske perspektiv.

Gruppen er omdrejningspunktet i arbejdslivets konstante forandringer. Gennem cases beskrives forandringer, konflikter, ledelse og magtkampe. Vinklen er et leder- og konsulentperspektiv.

Bogen indeholder lange cases med forskellige udfordringer, og der er afsnit, hvor de centrale begreber beskrives. Der er et metodeafsnit, hvor læseren guides ind i generiske metoder, der kan anvendes i forskellige situationer, når man arbejder med grupper.

Det systemteoretiske grundlag er baggrunden for bogen, og det fremhæves, at organisationens bestanddel er relationerne mellem medlemmerne af organisationen. Grupperne holdes og bindes sammen af relationer mellem menneskerne. Det er centralt, at det er medlemmerne selv, som former organisationen.

Bogens formål er ikke at præsentere en bred vifte af teorier inden for feltet, hvor styrkerne og de blinde pletter ved teorierne fremhæves. Vil man have de grundige referencer og de gedigne teoretiske analyser, må man læse en anden bog. Formålet er heller ikke at give læseren potentielle løsninger på de problemstillinger, casene rejser.

Forfatterne skriver mange steder, at det er en praksisbog, og at den er møntet på mennesker, der arbejder med forandringer i praksis.

Men hvorfor fremhæves praksis så meget" Er der noget, som ikke er praksis" Er vi ikke alle praktikere, når det kommer til forandringer i arbejdslivet, uanset om man er leder eller medarbejder" Når universiteter fusionerer, og forskerne skal flytte deres skrivebord, når flyselskaberne opkøber hinanden, og piloterne skifter firma, når håndværkerne bliver afskediget i kritiske perioder, er der rationelle, emotionelle og magtrelaterede kampe hos alle i de involverede grupper. Kan der nævnes grupper, som ikke er omfattet af praksis" Bogen giver indtryk af, at forfatterne indsnævrer begrebet praksis til noget bestemt uden at definere det.

Bogen er skrevet i et letlæseligt sprog. Det er prisværdigt, at forfatterne forsøger at ramme et sprog, der giver indre billeder under læsningen. Casene er skrevet i et sprog, der ikke indgyder respekt for de fiktive personer og de ellers relevante problemstillinger. De indeholder mange ord, som på ingen måde er vigtige eller interessante, og personernes navne nævnes hele tiden. Den stil betyder, at jeg mister respekt for casene.

Af Gitte Lindermann, cand.scient.pol. og sygeplejerske, ansat som specialkonsulent i Region Hovedstaden. 

Mogens og Maren får et barn at elske

Ulrik T. Skafte

Magnus tisser i sengen

Turbine Forlaget 2008

32 sider - 248 kr.

SY-2009-11-bog%20(3)"Lille kloge bi"-serien er en slags håndbøger for børn i alderen 5-8 år. Forfatterne og tegnerne er forskellige, men har det tilfælles, at de kan levere et budskab i en magisk indpakning, som gør det til fornøjelig læsning.

"Magnus tisser i sengen" handler, som titlen lover, om Magnus, som tisser i sengen om natten. Det er han ked af og flov over, indtil han efter et besøg hos lægen får nogle praktiske natshorts, som holder tisset inde og sengen tør. Hans næste bekymring er, hvordan han nu uset får iført sig disse natshorts, da han skal overnatte hos seje Mikkel fra klassen. Alle bekymringer bliver fejet til side, da han ser, at Mikkel med største selvfølgelighed ifører sig et par præcis magen til. Lykken er at være to. På billedsiden udspiller der sig sin egen lille underhistorie ind imellem illustrationerne til teksten. Et lille brandmandskorps har deres egen sørgmuntre udlægning af dramaet, som udspiller sig på makroplanet. Disse små intermezzoer er med til at gøre historien underholdende og langtidsholdbar. Bagest i bogen er en forældreside om enuresis med fakta og gode råd. Bogen er sponseret af natshortsfirmaet.

Helene Goldberg

Slottet med de mange værelser - hvordan er du blevet til?

Turbine Forlaget 2008

36 sider - 228 kr.

SY-2009-11-bog%20(4)

"Slottet med de mange værelser" er historien om de andre måder, børn kan komme til deres forældre på end tissemand ind i tissekone. Frøen Freddy møder parret Mogens og Maren, som sidder på en bænk og tuder, fordi de ikke har et barn at elske.

Frøen Freddy tager dem med på en rejse til slottet med de mange værelser. Her møder de doktor Tern, som forklarer, hvordan man laver en baby, og parret Lotte og Lone på vej til doktor Strib for at få gavesæd.

Hos doktor Blomst møder de Bjarne og Britta, som gerne vil adoptere et barn. Mogens og Maren ender hos doktor Prik, som i et lille glas smelter Marens æg og Mogens' sæd sammen til et lille babyfrø og putter det op i Marens mave. Mogens og Maren får et barn at elske.

Stefan Boonen

Hvad sagde du?

Turbine Forlaget 2008

28 sider - 248 kr.
 

SY-2009-11-bog%20(5)

"Hvad sagde du?" handler om Karla, som har talebesvær. Hendes mund kommer til at sige t og d i ord, hvor de skulle have sagt k og g. Karla er derfor ikke glad for at sige noget højt foran de andre børn i klassen. To gange om ugen besøger hun Ellen, som er tale-høre-lærer.

Det bedste hos Ellen er hende papegøje Snakke Skryd, som nogen gange sidder på Karlas hoved, når hun øver. Snakke Skryd bliver hendes lille hjælper, da hun en dag skal fremføre et vers, som alle har fået som lektie at sige højt for de andre i klassen. Med Snakke Skryd siddende på sit hoved fremsiger Karla fejlfrit sit vers.

Alle bøgerne har bagest to sider med fakta og gode råd til forældre, pædagoger og lærere, om det emne bogen omhandler.

Før jeg satte mig til tasterne, lod jeg et par store børn læse med. De læste koncentreret hvert et ord og gav især "Magnus tisser i sengen" og "Slottet med de mange værelser" ros for at kunne tegne og fortælle en historie, der fænger. 

Af Hanne Lindhardt, sundhedsplejerske, ansat i Furesø Kommune.