Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Pension på første klasse eller en nøjsom bumletur

Ægtepagt. De færreste sygeplejersker tager kampen op på hjemmefronten for økonomisk ligestilling mellem ægtefæller, når det gælder pensionen. I tilfælde af skilsmisse risikerer kvinder at stå dårligst stillet økonomisk, fordi mænd generelt råder over den største skatkiste af pension.

Sygeplejersken 2009 nr. 3, s. 24-29

Af:

Marianne Bom, journalist

Den bitre sandhed går ofte først op for kvinden, når hun sidder ved skilsmisseadvokaten og gennemgår økonomien. Hver måned - år ud år ind - har ægtemanden lagt flere penge til side til pension, end hun har. Det har hun ikke interesseret sig synderligt for før, og nu fortryder hun det måske en smule. For det går op for hende, at mens hendes kommende eksmand kan ende livet med en pension på 1. klasse, bliver hendes pension en nøjsom bumletur.

"Det er bestemt ikke ualmindeligt, at kvinderne i forbindelse med en skilsmisse bliver overraskede over, så stor forskellen er på ægtefællernes pensionsformuer. De bliver også overraskede over, så lidt de kan få i kompensation, selv om mandens pensionsformue er meget større end deres," fortæller familieretsadvokat Anja Cordes. 

SYGEPLEJERSKER OG PENSION

Sygeplejersker ansat på overenskomst med det offentlige indbetaler til en livsvarig pension i pensionskassen PKA. Overenskomstansatte i det private gør som hovedregel det samme. Ansatte på individuelle kontrakter har forskellige løsninger. Omkring 45 pct. af sygeplejerskerne har en supplerende pension ud over PKA, ATP og folkepension. Livsvarig pension udbetales hver måned fra pensioneringen og resten af livet. Det er ikke en egentlig konto, men kan sammenlignes med en forsikring. Til gengæld for dine indbetalinger får du pension så længe, du lever. Livsvarig pension kan ikke deles ved skilsmisse og går ikke i arv.

Se www.pka.dk angående forskellige valgmuligheder.

Kilder: DSR og PKA.
 

Mere end hver fjerde gifte sygeplejerske risikerer at få sådan en overraskelse, hvis de en dag skal skilles. Ifølge en spørgeundersøgelse foretaget af Dansk Sygeplejeråds Analyseafdeling i samarbejde med analyseinstituttet Megafon ved 22 pct. af sygeplejerskerne ikke, at mand og hustru som hovedregel tager hver sin pensionsopsparing med ud af ægteskabet. Desuden er der nogle få, som fejlagtigt tror, at pensionsopsparingen automatisk bliver delt ved skilsmisse. Det gør den ikke.

Og hvis den ene har sparet urimeligt meget op til pension i forhold til sin uddannelse og indtægt, så skal det urimelige deles. Og hvis den ene efter mere end 15 års ægteskab står med urimeligt meget i forhold til den anden, så kan den forsmåede kræve kompensation. Men der er ikke tale om, at man deler lige over, forklarer Anja Cordes og giver et eksempel:

"En sygeplejerske har været gift med en overlæge i 22 år. Så får han en ny ung kæreste og smider sygeplejersken ud. Så sidder hun dér. Hendes pensionsopsparing er ikke stor, bl.a. fordi hun undervejs har været på barsel og deltid. Derfor kan hun få det, der hedder fællesskabskompensation. Det betyder, at hendes pension suppleres op med mandens penge, hvis hun kræver kompensation for den periode, hun ikke betalte fuld pension. Da de har været gift mere end 15 år, kan hun også få rimelighedskompensation, fordi det ikke er rimeligt, at hendes årlige pensionsudbetaling bliver 95.000 kr. og hans 600.000 kr. Men hun kan højst få kompensation op til en årlig pensionsudbetaling på 135.000 kr., så han får stadig markant mere end hende."

Tag ansvar for din pension

Anja Cordes mener, at det er på tide, kvinder tager større ansvar for deres pension. De kan begynde med at få overblik over ægtefællernes opsparing. Hvor mange penge er det, og hvilke typer pension har I"

De fleste vil se, at manden har en større opsparing end kvinden. Sådan er det i Danmark. Mændene sparede i 2006 ifølge Arbejdsmarkedets Tillægs Pension, ATP, i alt 63 mia. kr. op, mens kvinderne samme år indbetalte 37 mia. kr.

Mere end hver anden sygeplejerske, 56 pct., er gift med en ægtefælle, som har større pension. Det viser svarene i Sygeplejerskens spørgeundersøgelse. 11 pct. ved ikke, hvem der har hvad. 34 pct. siger, at de selv har den største pension.

Når man spørger sygeplejersker, om de og partneren ønsker at dele pensionsformuen ligeligt ved skilsmisse, svarer næsten halvdelen ja (45 pct.). Hver fjerde svarer nej (25 pct.), og næsten hvert tredje par har ikke taget stilling (29 pct.).

Ni ud af 10 har ingen skriftlig aftale, en såkaldt ægtepagt, om at dele familiens økonomi på en måde, så de har lige mange penge med videre til alderdommen efter en skilsmisse.

En tinglyst ægtepagt er den eneste måde, man kan sikre økonomisk lighed ved skilsmisse, hvis man har ulige pensioner. Her kan man aftale at dele den pension, der står i rate- og kapitalpension, og man kan ud fra et samlet syn på hele økonomien indgå aftaler, så begge kommer lige videre i livet, hvis det er det, man ønsker.

Faktisk er det let eller meget let at indgå en aftale. Det mener 85 pct. af de sygeplejersker, der har gjort det.

Du har råd til pension

Vil man opnå mere ligestilling på pensionsområdet er den mest oplagte løsning ifølge Anja Cordes, at kvinder indbetaler mere.

"Det kan godt være, at mange siger, de ikke har råd. Men det passer ikke. Det er et spørgsmål om prioritering. Man skyder sig selv i foden ved at sige, at man ikke har råd, og man kan jo begynde med bare et lille beløb hver måned," mener hun.

Men hvorfor er kvinder ikke særlig optagede af at sikre alderdommen? Det har vi spurgt sygeplejerske og forfatter Mette-Marie Davidsen om. Hun udgav for nylig bogen "Pengekuren" med undertitlen "5 effektive trin. Sådan får du penge nok til resten af livet".

"Kvinder har et kortsigtet syn på det med penge. De fokuserer på lønkontoen og det daglige forbrug. Mænd er mere vant til at kigge langt ud i fremtiden. De har set fidusen i, at det ikke handler om bare at kigge på pengesagerne, som de står med lige her og nu," siger Mette-Marie Davidsen.

Jubeloptimister

Mette-Marie Davidsen understreger, at der ikke er grund til at bebrejde mændene, at de er bedre til at spare op til pension. De gør det ikke i ond vilje, mener hun. Hun synes snarere, at kvinderne skal tage ved lære.

"Det nytter ikke noget, at kvinder står af og ikke har nogen fornemmelse af, hvad der er op og ned på pensionen, for så står de med fletningerne i postkassen den dag, de skal skilles," siger hun og minder om, at pension ikke er småpenge.

"Pensionen er en af de største formuer, vi har, og vi burde sørge for at blive enige om, at den bliver ligeligt fordelt. Spørgeundersøgelsen viser, at det har mange sygeplejersker ikke blik for," siger hun.

"Sygeplejerskerne er jubeloptimister, når 45 pct. af dem siger, at de ikke regner med at blive skilt. Derfor har de ikke indgået en aftale med manden om at dele pensionen. Med den statistik, vi har i Danmark, kommer alle 45 pct. i hvert fald ikke til at undgå skilsmisse," griner hun. I Danmark er hvert tredje ægteskab efter 15 år endt med skilsmisse.

Kan sygeplejerskers i praksis lille interesse for at sikre sig en god pension skyldes et bevidst værdibaseret valg, fordi penge ikke er alt"

"Det er rigtigt, at mange sygeplejersker siger, at "det med penge, det er ikke det, livet handler om". Men jeg møder sjældent nogen, der siger: Det er skønt at være fattig, eller hvor er det dejligt, at jeg her efter min skilsmisse må nøjes med mindre end min eksmand," siger Mette-Marie Davidsen. 

OVERBLIK OVER DIN PENSION

Få overblik over din pension på www.pensionsinfo.dk ved hjælp af
digital signatur eller kode til netbank. Her samarbejder en række finansvirksomheder om at lægge oplysninger frem. Se også www.pka.dk 

Undersøgelsen af Sygeplejerskers holdning til pension er foretaget af DSR Analyse i samarbejde med analyseinstituttet Megafon.

DELE PENSIONEN? IKKE LIGE NU

0309-25-01-2

Foto: Thomas Tolstrup

Jeanette Holder, 36 år
Tillidsrepræsentant og sygeplejerske på deltid på hæmatologisk afdeling på Rigshospitalet. Gift med selvstændig malermester på fuld tid. To fælles børn.

Hvem har den største pensionsopsparing - du eller din mand?

"Min mand er selvstændig, og han laver noget opsparing selv, men hvad han sætter ind, aner jeg faktisk ikke. Jeg har ikke pension ud over det, som jeg får trukket normalt over min løn."

Har I indgået en ægtepagt og aftalt at blive ens stillet ved skilsmisse?

"Nej. Man hører jo, at sygeplejersker har sådan en god pensionsordning, så derfor tænker jeg: Den er nok meget god, og jeg behøver ikke gøre så meget mere. Jeg er stadig ung, så jeg tænker ikke umiddelbart over det med pension. Men jeg ved da, at min mand tænker over det, selv om han er på alder med mig."

Hvorfor interesserer du dig ikke mere for pensionen og for, hvad der sker, hvis I bliver skilt?

"Altså, jeg har haft tanken om, at vi skulle indgå en aftale om pension, og at jeg måske skulle indbetale mere. Men jeg har ikke gjort noget ved det. Jeg tror, at det er, fordi lige nu er der små børn og alt muligt andet, som pengene skal bruges til. Så det bliver ikke lige nu, vi lægger mere til side til mig, og det med at indgå en aftale om skilsmisse med min mand ... det er ikke dér, jeg er lige nu. Men det er da også for dårligt. For det er ligesom med alle mulige andre forsikringer, at når så "ulykken" pludselig sker, så står man med håret i postkassen, og det er ikke så smart."

MIN PENSION ER MIT ANSVAR

0309-27-01-2Foto: Thomas Tolstrup

Mette Vium, 47 år.
Tillidsrepræsentant og sygeplejerske på fuld tid på operations- og anæstesiklinikken på Rigshospitalets HovedOrtoCenter. Gift med civilingeniør, der arbejder på fuld tid som programmør i privat firma. To fælles børn.

Hvem har den største pensionsopsparing, du eller din mand?

"Jeg vil umiddelbart tro, at det har min mand, selv om jeg har sparet op lidt længere tid, end han har. Jeg ved det ikke. Mit gæt er, at han har lidt mere end mig. Men ellers står vi nok meget ens på vores pensionsformue lige i øjeblikket. Men det varer ikke ved, for han får højere løn end mig, og han betaler en højere andel end mig ind til pension, 18 pct. Jeg har den almindelige hos PKA, og så har jeg en lille pensionspulje, som er tudsegammel."

Har I aftalt at dele jeres pensionsformue i tilfælde af skilsmisse?

"Nej. Det har vi ikke. Vi har aldrig diskuteret, hvad der skal ske, hvis vi skulle blive skilt. Desuden er det min opfattelse, at så længe, jeg er fuldtidsarbejdende, så synes jeg egentlig ikke, at min mand skal betale for, at han tjener flere penge, end jeg gør. Det er mit lod i livet. Hvis jeg gik ned i tid, fordi der var brug for, at jeg var mere derhjemme, så ville jeg måske se anderledes på det. Men så længe jeg arbejder på fuld tid, så synes jeg ikke, at det ville være rimeligt, at han skal betale til mig. For jeg har valgt det her erhverv med den løn og pension, som følger med, og jeg har valgt ikke at indbetale yderligere til pension." 

JA, VI SKAL DELE

0309-28-01-2

Foto: Thomas Tolstrup

Pernille Allesen-Holm, 45 år.
Tillidsrepræsentant og sygeplejerske på deltid i pædiatrisk ambulatorium Gentofte, under Rigshospitalets Juliane Marie Center. Gift med direktør på fuld tid i ejendomsudviklingsselskab. Tre fælles børn.

Hvem har den største pensionsformue - du eller din mand?

"Min mand har den klart største pensionsformue. Jeg er gået i alle pensionsfælderne i mit arbejdsliv. Jeg har taget med familien ud på længere udlandsophold, hvor min mand har arbejdet, og jeg har taget mig af familien. Jeg har haft barsels- og forældreorlov, og jeg arbejder på deltid, så min pensionsopsparing er ikke stor."

Har I indgået en aftale om, hvad der sker med jeres pensionsformue, hvis I bliver skilt?

"Vi har snakket meget om at indgå en skriftlig aftale om at dele pensionsformuen ligeligt. Vi er i gang med en advokat for at få det skrevet ned - og også få aftalt noget om andre forhold i økonomien. Lige nu har vi en forventning om at leve "happily ever after". Men alt kan ske. Derfor er det vigtigt at aftale at dele pensionen."

Hvorfor vil I dele pensionsformuen?

"Jeg har en pensionsopsparing, der er så lille, at hvis jeg sad som tillidsrepræsentant og så på en tilsvarende hos en kollega, så ville jeg sige: Ah, skal du ikke se at gøre noget ved det" Men det har været vores fælles valg i familien, at jeg har taget mig mest af det derhjemme. Jeg ser sådan på det, at det arbejde, som jeg har lagt i familien, er lige så stort som min mands i forhold til at opbygge en formue i "familiefirmaet". Derfor er det rimeligt, at min pension er lige så stor som min mands, hvis vi lever så længe og når dertil."