Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Vagtplanen passer til privatlivet

Drømmeskema. Kirurgisk afdeling 106 i Hjørring har sammensat vagtplanen, så den passer til den enkelte sygeplejerskes ønsker og behov.

Sygeplejersken 2010 nr. 10, s. 24-25

Af:

Kirsten Bjørnsson, journalist

1010-25-02-1
Sygeplejerske Gitte Skrøder (i midten) får lagt en ekstra feriedag ind i sommervagtplanen, som sygeplejerske Bente Sand er i gang med at rette til. Souschef Susanne Bæk (tv.) kigger med. Foto: Michael Bo Rasmussen

For sygeplejerske Morith Østerø, Sygehus Vendsyssel, starter dagvagten først kl. 8. Siden hun kom fra barsel med den mindste, har hun arbejdet på fuldtid, men den daglige arbejdstid er kortet af med en time. Til gengæld har hun flere weekendvagter end sine kolleger.

"Her kan man få lov til at drømme sig til den perfekte vagtplan," siger Morith Østerø. "Jeg kan selv stå op med børnene, og de kan spise morgenmad derhjemme. Hvis jeg skulle møde kl. 7, måtte min mand stå alene op med dem, eller jeg måtte selv aflevere den lille i dagplejen meget tidligt.

Nu har vi en aftale med dagplejen, at hun bliver lagt sent ud at sove, og på den måde får vi også mere tid med hende om aftenen."

Da afdeling 106 for nogle år siden blev lavet om fra et elektivt femdøgns afsnit til et syvdøgns med akut modtage- og udredningsfunktion, blev der lagt vagtplan med et fast 16-ugers rul ud fra de ønsker, hver enkelt medarbejder havde.

Én har fri hver mandag, fordi hun hjælper sin mand med hans regnskaber. Én går hver dag kl. 14 for at komme tidligt hjem til sine børn. Alle kender deres arbejdsplan langt frem i tiden, og har man brug for en ekstra fridag, sætter man sin vagt til salg med en gul lap på mappen med vagtplanen. Det kører af sig selv, og afdelingen bruger aldrig vikarer.

Morith Østerø bor på landet, 12 km fra arbejdspladsen i Hjørring. Inden hun er mødt på arbejde denne tirsdag, har hun afleveret den knap to-årige Rebecca i dagplejen og vinket 12-årige Cecilie af sted med skolebussen.

Imens har kollegerne tjekket op på hendes patienter, og hun starter dagen med at kigge ind til en ung pige, der er indlagt til udredning for mavesmerter. Den næste patient, der ankommer ved titiden, har en spiserørsforsnævring, som kræver udvidelse et par gange om året. Hvad der så kommer senere på dagen, ved hun endnu ikke.

Hvad skal man specielt kunne for at være sygeplejerske i et afsnit som jeres"

"Vi gør meget ud af at have et højt informationsniveau. Patienterne bruger meget tid på at vente, på scanning, på blodprøver, på svar på undersøgelser, på, at der bliver taget stilling.

Derfor er det vigtigt, de hele tiden ved, hvad der foregår. Og vi har f.eks. en aftale om, at vi altid skal ind og se til fastende patienter, selv om der måske er andre patienter, der er mere akut dårlige. Alle har behov for tilsyn."

Afdeling 106 fik sidste år en pris, Balanceprisen, af Indenrigs- og -Socialministeriet for at have skabt god sammenhæng mellem arbejde og familieliv.
 

HVAD ER DIN BEDSTE OPLEVELSE MED EN PATIENT I DEN SIDESTE UGES TID?

"Det var en ung mor til tre, som blev indlagt med en infektion. En kikkertundersøgelse viste, at hun havde betændelse i hele maven, hun blev renset ud med skop o​g sat i behandling med antibiotika. Hun var så dårlig, at hun ikke kunne stå på benene, men pludselig vendte det, da hun begyndte at reagere på behandlingen. Det var godt at opleve, for vi sender som regel patienterne videre, så snart de er udredt. Vi når sjældent at se, at behandlingen virker."